Soții E. și-au dorit enorm să devină părinți, în ciuda multiplelor probleme de sănătate ale viitoarei mame. Aveau, însă, nevoie și de un medic care să creadă în șansa lor. L-au găsit greu, căci astfel de medici sunt rari. Pe 26 noiembrie 2015 a venit pe lume „o minune de băiețel”, de 2.700 g și de 48 cm.

În toți anii de când încercau să facă un copil, merseseră la mai mulți medici ginecologi în speranța că le va da o soluție cineva. Însă problemele de sănătate ale C. E. – diabet, tiroidită autoimună, valori mari pentru prolactină și valori foarte mici pentru progesteron, uter dublu – îi deteminau pe medici să se arate sceptici în privința reușitei.

La începutul anului 2015, decepționați de toată situația, au decis să mai facă o ultimă încercare, convinși de cuvintele frumoase ale vecinei lor despre medicul Mihaela Florentina

Bruno. „Mi-am făcut o programare la doamna doctor și nu am regretat. Pentru prima dată, un doctor ginecolog a stat mai mult să analizeze situația și ne-a dat spus că într-un an vom reuși să ne ținem bebelușul în brațe. Ne-a prezentat care era planul și, în funcție de rezultate, ce trebuia să facem”, povestește C. E.

O speranță a înflorit în mine”

În următoarele trei luni au urmat analize, tratamente ușoare și controale pentru monitorizare. La mijlocul lui aprilie, C. E. a luat un medicament pentru stimularea ovulației. „La începutul lui mai mi-a întârziat menstruația. Se mai întâmplase să-mi întârzie, așa că nici nu m-am gândit să fac un test de sarcină. Însă m-a sunat doamna doctor Bruno să vadă dacă am ceva vești. Când a auzit că mi-a întârziat menstruația, a spus să-mi fac un test de sarcină a doua zi. O speranță a înflorit în mine, însă mă gândeam că se mai întâmplase de atâtea ori să sper și apoi să nu fie vestea cea mare. Abia am așteptat a doua zi, ziua de 5 mai 2015. Când am văzut că testul a ieșit pozitiv, nu mi-a venit să cred! L-am refăcut și a ieșit tot pozitiv. Emoții mari! Am sunat-o pe doamna doctor și mi-a spus să fac și analiza Beta HCG și să vin la un consult pentru confirmarea sarcinii.” Sarcina se formase în partea bună a uterului. „Eram însărcinată în cinci săptămâni și nu-mi venea să cred! Data probabilă a nașterii era la finalul lui decembrie. ”

O sarcină ca o luptă continuă

C. E. nu s-a lăsat copleșită de fericirea reușitei, știa că urma o luptă grea: „În săptămâna a zecea, am avut o sângerare abundentă. M-am speriat foarte tare și am mers urgent la Spitalul Life Memorial, și am sunat-o pe doamna doctor. A venit imediat să mă vadă, deși era ora 2:00, noaptea. Mi-a zis că bebe e bine, însă nu mai trebuia să fac efort, pentru a nu-l pune în pericol, deoarece aveam un hematom. Am intrat în concediu medical”.

Pe parcurs, au mai descoperit și alte probleme. Totuși, un gând i-a dat putere: „Dacă Dumnezeu a hotărât să facă această minune, totul va fi bine”. Pentru că monitorizările erau din ce în ce mai îngrijorătoare, au programat cezariana la începutul lui decembrie, la doar 37 de săptămâni.

„Pe 24 noiembrie nu mă simțeam prea bine, iar bebe nu se mai mișca așa des ca înainte.Venisem la control și, în urma unei monitorizări, doamna doctor Bruno a hotărât să mă interneze pentru ca peste două zile să-mi facă cezariana. După operație mi s-a spus că dacă se mai întârzia, minunea nu s-ar mai fi întâmplat. Când mi-am văzut copilul, am simțit că toate restricțiile din perioada sarcinii au meritat pe deplin. Seara, am aflat că pe 26 noiembrie se sărbătorește Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor. ”

Echipa medicală:

Opinia specialistului

Pacienta, în vârstă de 37 ani, încerca de aproximativ șase ani să rămână gravidă. Dificultatea în a obține o sarcină a fost cauzată de următoarele antecedente patologice:

  • diabet de tip I, pentru care urma un tratament cu insulină de aproximativ 24 de ani și care este o cauză de infertilitate;
  • trombofilie – sindromul anticorpilor antifosfolipidici, cauză de infertilitate și de complicații în timpul sarcinii,precum hipertensiunea arterială indusă de sarcină și dezlipire de placentă, și asociată cu o greutate mică a nou-născutului la naștere;
  • tiroidită autoimună și hipotiroidism pentru care urmează un tratamentsubstitutiv;
  • uter bicol unicol, așanumitul uter dublu, cauză de infertilitate și risc de avort.

Am decis prescrierea unui tratament de stimulare a ovulației, asociat cu rapoarte sexuale dirijate. La momentul acestei decizii terapeutice, pacienta se afla în echilibru glicemic, tiroidian și cu profilaxie antitrombocitară.  Din cauza condițiilor de evoluție a sarcinii, am decis realizarea operației de cezariană la 36 de săptămâni. Nou-născutul, desi născut prematur, nu a avut niciuna dintre complicațiile grave posibile cauzate de prematuritate și nici dintre cele posibile cauzate de afecțiunile mamei.