Pentru Puiu Duminecă, calvarul a început în 2011. Dificultatea de a se deplasa, asociată cu amorțeala piciorului drept și cu o umflătură în creștetul capului, l-a determinat să meargă la medic pentru investigații. Ceea ce a sperat că se va încheia printr-o operație s-a perpetuat în toți acești ani, fiind necesare încă patru operații.

În mai 2011, i s-a făcut prima operație de îndepărtare a tumorii cerebrale, la Spitalul „Bagdasar-Arseni” din București. Puiu Duminecă spera atunci că greul a trecut. Numai că problema a recidivate în alte zone ale creierului. Au urmat alte două operații: una tot la Spitalul „Bagdasar-Arseni” și o alta, a treia, la Brain Institute (Spitalul Monza). După operații a făcut radioterapie cerebrală și a mers cu regularitate la controale, desi are oroare de spitale. „Întreaga perioadă a însemnat multă suferință pe plan personal și familial. Iar pentru că am fost nevoit să-mi reduc programul de muncă, veniturile mi s-au micșorat”, spune Puiu Duminecă.

În 2014, o nouă tumoră

La sfârșitul anului trecut, un nou meningeom i-a apărut la baza craniului.

A crescut mult, afectându-i mișcările din jumătatea dreaptă a corpului, în special mâna, pe care ajunsese să n-o mai poată folosi deloc, înaintea operației. Apoi, i-au apărut încă două meningeoame, mai mici, în zona frontală.  Despre simptomele din acea etapă, Puiu Duminecă spune: „Nu mă puteam exprima coerent, aveam pierderi de memorie și probleme locomotorii”. În mod evident, era nevoie de o nouă intervenție chirurgicală. Numai că toți medicii din România l-au refuzat: „Mi s-a spus că meningeomul a recidivat în prea multe locuri și, ca urmare, sunt de neoperat”. Singurii specialiști care au acceptat să se ocupe de cazul lui au fost medicul neurochirurg Dan Șuiaga, de la Life Memorial Hospital, și cei de la International Neuroscience Institute (INI) din Hanovra.

Opinia specialistului

Diagnosticul inițial: meningeom cerebral atipic, localizat frontoparietal, pe partea stângă. A mai fost operat de trei ori. În 2014, i-a apărut un nou meningeom, localizat la nivelul aripii de sfenoid, pe partea stângă. A crescut foarte mult (10/8 cm), extinzându-se spre baza craniului, înspre nervul optic, artera carotidă internă și cerebrală medie. De asemenea, i-au apărut doi noduli cutanați la nivelul operațiilor anterioare și încă două mici meningeoame situate la nivel frontal, pe treimea anterioară „falx cerebri”. Cu o săptămână înainte de intervenție, avea o hemipareză dreaptă predominant brahială și o afazie motorie. În ziua anterioară operației, era deja complet hemiplegic pe partea dreaptă și cu o afazie motorie și senzitivă. Starea postoperatorie a pacientului s-a ameliorat foarte mult: la trei zile după operație, a reușit să meargă singur și să-și folosească mâna dreaptă. De asemenea, afazia mixtă a remis aproape complet, reușind să vorbească și să-și recunoască familia. După o lună, a mai urmat o intervenție de extirpare a tuturor tumorilor mai mici care i-au invadat scalpul. La începutul lui noiembrie, i s-a făcut un examen RMN și situația lui este foarte bună. În continuare va face radioterapie cerebrală și controale imagistice periodice, pentru a preveni recidivele sau apariția formațiunilor tumorale în alte zone ale creierului.

Echipa medicală:

  • Dr. Dan Șuiaga, medic specialist neurochirug, coordonatorul echipei medicale
  • Dr. Raisa Croitoru, medic rezident neurochirurg
  • Dr. Rely Manolescu, medic primar anestezie și terapie intensivă, director medical Life Memorial Hospital

Încă două operații

Mai multe tumori îi invadaseră scalpul, așa că neurochirurgul Dan Șuiaga l-a operat în două etape. Prima operație a avut loc în luna august, când i-au fost extirpate tumorile cele mai mari. Puiu Duminecă s-a simțit bine curând după operație: „Am putut să merg fără ajutor după câteva zile, iar după o lună am putut să-mi reiau activitățile obișnuite”.

Pe 14 septembrie, a urmat partea a doua a operației, când i-au fost îndepărtate celelalte tumori. La o lună după această operație, RMN-ul de control arăta o evoluție nesperat de bună. În prezent, Puiu Duminecă și-a recuperat o parte însemnată din abilitățile afectate și face kinetoterapie. „Îi sunt foarte recunoscător domnului doctor. Mi-a redat speranța.”