Chirurgia mainii este o provocare in aceeasi masura pentru ortopezi si pentru chirurgii plasticieni. Majoritatea interventiilor se fac pentru mana cu trauma accidentale si arsuri iar mana degenerativa cu sechele cum se intampla in poliartita reumatoida este lasata in plan secund.

In Spitalul de Ortopedie MedLife, o echipa de tineri specialisti ortopezi formata din Dr. Gabriela  Soare si Dr. Cosmin Baciu au decis recent sa opereze un caz de artroza a articulatiei interfalangiene instalata post-traumatic; practic articulatia interfalangiana proximala  a mainii pacientului esta blocata, inflamata si dureroasa.

Dupa un planning pre-operator extrem de riguros, echipa a decis utilizarea unui implant din silicon numit PIP Silicone fabricat de Integra Lifescience, USA. Toata logistica operatiei si anume instrumentarul, tehnica chirurgicala si setul complet plus rezervele de implanturi sterile pe diverse marimi de la 0 la 5 au fost oferite de Enlife Solutions.

Implantul PIP Silicone este indicat in general in inlocuirea necimentata a articulatiei interfalangiene la pacientii cu osteoartrita avansata, artrita post-traumatica, artrita reumatoida. Acest tip de implanturi are avizul Ministerului Sanatatii si ANMDM si se supune unor reguli foarte stricte de trasabilitate.

Dupa o serie de rezectii ale capetelor falangelor proximale si distale, deschiderea canalelor pana la un anumit diametru si utilizarea probelor de dimensiune se alege implantul potrivit care se monteaza interfalangian si inlocuieste articulatia afectata.