Tumorile primitive osteolitice cu localizare pe omoplat sunt foarte rare, reprezentând doar 3% din tumorile osoase raportate anual la nivelul întregii țări

București, 8 septembrie 2016: O echipă medicală din cadrul Spitalului de Ortopedie MedLife a realizat cu succes intervenția de îndepărtare a tumorei osteolitice, localizată pe omoplatul stâng, la un pacient în vârstă de 45 de ani, care își pierduse o parte din funcționalitățile umărului și a brațului. Intervenția, o premieră în cadrul sistemului medical MedLife, a fost realizată de o echipă medicală coordonată de dr. Marius Scarlat, medic primar chirurgie ortopedică, din a cărei componență au făcut parte dr. Constantin Jemna, medic specialist ortopedie – traumatologie, și dr. Irina Rentea, medic primar ATI.

Pacientul a fost diagnosticat cu o tumoră benignă la nivelul omoplatului, în urma investigațiilor imagistice și a biopsiilor. Tumora a fost îndepărtată cu succes în urma unei incizii mari, între coloana vertebrală și braț. Sub anestezie generală, pacientul a fost poziționat pe masa de operație în decubitulventral, cu o mică zonă de sprijin pe braț, astfel încât acesta să poată fi manipulat în timpul intervenției.

„Tumorile la nivelul omoplatului sunt foarte rare, iar intervențiile de acest gen sunt delicate, fiind necesar ca extirparea lor să se desfășoare într-un cadru foarte bun, cu o logistică impecabilă. Am intervenit pentru a realiza ablația – scoaterea celei mai importante părți ale omoplatului, care conținea tumora, dar și masa grasoasă, care s-a dezvoltat prin măcinarea osului. Ulterior acestei chirurgii de exereză, a urmat partea de reconstrucție a mușchilor, astfel încât pacientul să își poată folosi umărul, respectiv brațul, imediat după operație”,  a declarat dr. Marius Scarlat, medic primar chirurgie ortopedică.

Potrivit specialiștilor, aceste leziuni au un potențial important de transformare malignă, de aceea echipa medicală au luat decizia de a îndepărta masa tumorală. Tumora rezectată a fost trimisă către laboratorul de anatomie patologică, iar în funcție de rezultatul analizei, echipa medicală va stabili dacă în tratamentul pacientului vor fi incluse radioterapia. Intervenția de montare a unei proteze metalice, ce va înlocui partea care lipsește din omoplat, se va putea face după cicatrizarea completă a pielii, proces care poate dura până la 12 luni.

Conform datelor existente, tumorile primitive osteolitice cu o astfel de localizare sunt extrem de rare,  având o incidență de 3% din totalitatea tumorilor osoase raportate anual la nivel de țară.

Dr. Marius Scarlat este stabilit în Franța de foarte mulți ani, dar a continuat să profeseze și în România, la Spitalul de Ortopedie MedLife. Dr. Scarlat a parcurs numeroase cursuri de perfecționare atât în Europa, cât și în SUA, în chirurgia protetică a șoldului, a genunchiului, a umărului și a cotului și a urmat un rezidențiat la Universitatea din Nancy (Franța). A fost clinical instructor la University of Washington (Seattle, SUA), medic primar și șef de serviciu în Toulon (Franța) și ulterior a preluat conducerea unei prestigioase clinici private de ortopedie din Franța. Totodată, Dr. Scarlat are o intensă activitate științifică, publicând până în prezent 47 de lucrări de specialitate, participând la peste 100 de comunicări și conferințe științifice.

 

Despre MedLife:

MedLife activează pe piața din România din 1996, fiind cel mai mare operator privat de servicii medicale de pe piața locală. Compania acoperă toate zonele de activitate medicală: ambulatoriu, spitale, maternități, laboratoare, farmacii, toate acestea constituind Sistemul Medical MedLife.

În prezent, MedLife își desfășoară activitatea în 16 Hyperclinici din București, Timișoara, Brașov, Arad, Craiova, Galați, Iași și Cluj, 23 de laboratoare proprii de analize, 10 unități spitalicești în București, Brașov, Arad, Craiova și Iași, dintre care un spital de Pediatrie, unul de Ortopedie și unul de Obstetrică-Ginecologie, 3 maternități în București și în țară, 32 de centre medicale generaliste în București și în țară, 14 centre de excelență cu specializare unică, 8 farmacii proprii reunite sub rețeaua PharmaLife Med și în colaborare cu 140 de clinici medicale partenere din toată țara.

Conform studiului internațional realizat de Reader's Digest, MedLife este pentru al șaselea an consecutiv cel mai de încredere brand în rândul românilor la categoria „Clinică Privată”, iar în ultimii cinci ani, studiile de piață derulate la nivel național plasează constant MedLife drept brandul cu cea mai mare notorietate pe toate segmentele: spital privat, clinică-centru medical, laborator medical. De asemenea, MedLife a câștigat în ultimii trei ani premiul „Superbrands” la categoria „Clinici private”.