În februarie, o echipă medicală de la Spitalul MedLife Brașov a realizat cu succes o intervenție chirurgicală de adrenalectomie laparoscopică, la o pacientă în vârstă de 37 de ani. Intervenția,

o premieră pentru Brașov, s-a desfășurat fără complicații, fiind realizată de echipa medicală coordonată de dr. Răzvan Petrescu, medic primar chirurgie generală. Dr. Petrescu a efectuat de-a lungul carierei 400 de astfel de proceduri chirurgicale. Din echipă au mai făcut parte dr. Cristina Eisler, medic specialist chirurgie generală, dr. Ciprian Cîmpeanu, medic specialist chirurgie generală, și dr. Georgiana Manolescu, medic primar ATI. Pacienta a fost diagnosticată cu o formațiune chistică la nivelul glandei suprarenale drepte în urma unei ecografii abdominale de rutină, confirmată ulterior la computer tomograf. În urma evaluării endocrinologice, s-a stabilit diagnosticul de chist suprarenalian drept nesecretant. Intervenția chirurgicală, care a durat aproximativ 90 de minute, a constat în extirparea tumorii suprarenaliane chistice nesecretante, cu dimensiunea de 5 cm. „Patologia tumorală suprarenaliană este rară, iar chisturile de acest tip au o rată de incidență și mai mică. Deși există controverse legate de atitudinea terapeutică, se conturează un consens: tumorile de 5 cm sau mai mari au indicație de rezolvare chirurgicală. În aceste cazuri, abordarea laparoscopică este de preferat, asigurând o rezolvare minim invazivă, eficientă și mai puțin dureroasă pentru pacient, care permite recuperarea mai rapidă a acestuia”, a declarat dr. Răzvan Petrescu, medic primar chirurgie generală.

Nefrectomie laparoscopică dreaptă pe cale anterioară transperitoneală

O echipă multidisciplinară din cadrul Spitalului MedLife Brașov a realizat cu succes o operație de nefrectomie laparoscopică dreaptă, prin abord anterior transperitoneal cu incizie subcostală dreaptă, la un pacient în vârstă de 54 de ani, cu o formațiune tumorală de 5 cm la nivelul rinichiului drept. Echipa operatorie a fost formată din: dr. Șerban Bancu, medic primar urolog, dr. Florin Gavrilaș, medic primar chirurg, și dr. Georgiana Manolescu, medic primar ATI. Evoluția postoperatorie a fost favorabilă, pacientul fiind externat după șase zile de la operație. Cancerul renal reprezintă cea mai frecventă afecțiune oncologică renală. Singura formă de tratament curativ din punct de vedere oncologic o constituie nefrectomia, cu rezultate bune, la cinci ani cu doar 10% risc de recidivă a tumorii.