Dan Mironovici (52 de ani, București) n-a avut, până anul acesta, în martie, niciun simptom care să-i dea de gândit că ar putea avea vreo problemă renală. Și, totuși, după un șir de investigații, medicii i-au dat o veste la care nu se aștepta câtuși de puțin: rinichiul lui stâng nu mai era funcțional de mult timp.

Dan Mironovici și-a descoperit, inițial, disfuncția rinichiului stâng în urma unor investigații de rutină. „Firma unde lucrez ne-a făcut abonamente la MedLife și am profitat de ocazie pentru a-mi face o serie de investigații. În urma ecografiei, se vedea ceva neclar la rinichiul stâng. M-am adresat unui medic urolog, domnului doctor Benga, care m-a trimis mai departe să-mi fac o urografie”, povestește el. În urma urografiei, i s-a pus diagnosticul de hidronefroză congenitală stângă, pentru că avea din naștere o dilatație la nivelul rinichiului stâng. „Domnul doctor mi-a spus că ar trebui să-mi monteze o sondă, că poate îmi salvează rinichiul. Am stat cu sonda șase luni. La început, m-am simțit binișor, dar era un corp străin. Dacă ridicam o greutate, trebuia să mă duc imediat la wc. Înainte de sondă, nu avusesem vreodată dureri. Nu avusesem crize, nu avusesem vreun simptom”, spune Dan Mironovici.

Tomografia a limpezit cazul

Pentru că starea lui nu se îmbunătățea, i s-a propus să facă o tomografie computerizată. „Am făcut tomografia după intervenția de montare a sondei. Am aflat că rinichiul meu era mort, nu mai funcționa. Trăiam de 50 de ani cu un rinichi, fără să știu. Singura soluție a fost să scot rinichiul și, odată cu el, sonda”, spune Dan Mironovici. Când află de la medic că va trebui să i se scoată un rinichi, unele persoane au o primă reacție de respingere. Însă, pe Dan Mironovici, gândul că i se va scoate rinichiul stâng nu l-a neliniștit, a acceptat repede, că oricum trăia deja cu un singur rinichi. „De-abia așteptam să mă operez. Voiam să scap de sondă, că mă ustura, mă deranja.”

Așa știu că am scăpat de ce era rău

Pe 15 octombrie, într-o joi, Dan Mironovici a fost programat pentru operație. A fost operat sub anestezie generală. A cerut să fie operat laparoscopic – pentru că știa că se va recupera mai repede astfel – și a fost îndrumat către dr. Gheorghe Plugaru, medic primar urologie, cu competență în chirurgie laparoscopică și robotică. A doua zi după operație, mai precis după vizita asistentei care îl îndemna să se ridice din pat și să facă mișcare, Dan Mironovici era într-o dispoziție glumeață când l-am întrebat cum se simte: „Mai am un pic să alerg pe hol, pe-aici, și-am scăpat. Asta e, a trebuit să ajung și la operație. Așa știu că am scăpat de ce era rău. Să sperăm că totul e bine”. Și tot el a completat: „Dar nu ar avea ce să nu fie bine”. „Trăiam de 50 de ani cu un rinichi, fără să știu“

POVESTEATA

Pacientul Dan Mironovici a venit în primăvară la Spitalul MedLife Grivița și a fost diagnosticat cu hidranefroză congenitală stângă.
Atunci i s-a pus, ca prim gest de urgență, un stent ureteral, ca să descongestioneze rinichiul, pentru că se suprainfectase. Ulterior, la analize suplimentare, s-a constatat că rinichiul nu mai era functional și că trebuia scos.

A solicitat să fie operat laparoscopic. Din cauza faptului că a avut puroi în antecedente, adică acum șase luni, în jurul rinichiului s-a format o fibroză, o cicatrice foarte dură, iar operația (disecția) s-a realizat cu dificultate. E foarte dificil să diseci laparoscopic un țesut fibrotic. Din acest motiv, intervenția chirurgicală a durat ceva mai mult decât în mod obișnuit, în jur de patru ore, cu tot cu extragerea stentului. Operația a decurs fără probleme, s-a terminat cu bine, pacientul este în proces de refacere. După trei zile, va putea pleca acasă. (Acesta este avantajul conferit de o operație laparoscopică: oricât de complicată ar fi intervenția, după trei zile pacientul poate pleca acasă.)  Îl așteptăm peste o săptămână să-i scoatem firele. Acesta a fost primul caz de nefrectomie laparoscopică (extirparea rinichiului) realizat în Spitalul MedLife.

Opinia specialistului

Pacientul Dan Mironovici a venit în primăvară la Spitalul MedLife Grivița și a fost diagnosticat cu hidranefroză congenitală stângă. Atunci i s-a pus, ca prim gest de urgență, un stent ureteral, ca să descongestioneze rinichiul, pentru că se suprainfectase. Ulterior, la analize suplimentare, s-a constatat că rinichiul nu mai era functional și că trebuia scos. A solicitat să fie operat laparoscopic. Din cauza faptului că a avut puroi în antecedente, adică acum șase luni, în jurul rinichiului s-a format o fibroză, o cicatrice foarte dură, iar operația (disecția) s-a realizat cu dificultate. E foarte dificil să diseci laparoscopic un țesut fibrotic. Din acest motiv, intervenția chirurgicală a durat ceva mai mult decât în mod obișnuit, în jur de patru ore, cu tot cu extragerea stentului. Operația a decurs fără probleme, s-a terminat cu bine, pacientul este în proces de refacere. După trei zile, va putea pleca acasă. (Acesta este avantajul conferit de o operație laparoscopică: oricât de complicată ar fi intervenția, după trei zile pacientul poate pleca acasă.) Îl așteptăm peste o săptămână să-i scoatem firele. Acesta a fost primul caz de nefrectomie laparoscopică (extirparea rinichiului) realizat în Spitalul MedLife.

Echipa medicală: