MEDICII SCHIMBÃRII

Dovada cã se poate mai bine.

Medicii schimbării este inițiativa care pune în lumina reflectoarelor progresul sistemului medical românesc. Evoluția se produce din interior și ne inspiră să avem încredere în acea masă critică de profesioniști care forțează schimbarea de paradigmă.

Află detalii

Curajoşii, întreprinzătorii, vizionarii, cei care împotriva lipsurilor sau a lacunelor sistemului medical reușesc să-l reformeze puțin câte puțin, în fiecare zi. Cu încredere neclintită în jurământul lui Hipocrate, dar o mentalitate “ca afară” aceștia își pun talentul în slujba omenirii și pe ceilalți, mai presus de ei.

Inițiativa Medicii schimbării subliniază că reușitele la nivel de sistem în condiții dificile sunt cu atât mai prețioase, iar poveștile pozitive trebuie cunoscute și replicate.

Cum crește medicina românească

Medicina crește mai mult atunci când există un cuvânt de înțelegere pentru fiecare pacient temător.

Medicina crește mai mult atunci când protocoalele sunt respectate în numeroasele cazuri obișnuite, iar în acele cazuri ieșite din comun sunt folosite inovator pentru a găsi rezolvare.

Medicina crește mai mult atunci când greșelile sunt rapid identificate și corectate împreună cu toată echipa.

Medicina crește mai mult atunci când antibioticele se prescriu doar când este cu adevărat nevoie de ele.

Medicina crește mai mult atunci când toți medicii, asistentele și pacienții din spital se spală des pe mâini și respectă cu rigoare regulile de igienă.

Medicina crește mai puțin prin realizarea unor diagnostice dificile sau a unor operații foarte complicate. Pentru că puțini dintre noi chiar vom ajunge să avem nevoie de tratamente atât de complexe.

Cel mai mult contează ca medicina să crească în spitalele obișnuite din orașul tău, în cabinetul medicului de familie din satul bunicii, în policlinica de la colțul străzii, acolo unde cei mai mulți dintre noi vom ajunge cel puțin o dată în viață.

Valoarea unui sistem medical nu stă în clinicile sale de vârf supra-finanțate, acolo unde se fac operațiile cele mai complexe cu aparatura cea mai scumpă.
Statisticile ne arată că, din fericire, doar o mică parte dintre noi vom avea nevoie de tratamente pentru boli atât de complicate.

Valoarea unui sistem medical stă în spitalele din orașele obișnuite, în cabinetele de la țară, în policlinicile de provincie. Acolo unde cei mai mulți dintre noi vom ajunge cel puțin o dată în viață.

Un sistem medical este pe atât de bun pe cât este spitalul mediu din acel sistem. Dar atunci când de acel spital depinde sănătatea noastră, nimeni nu se mulțumește cu un rezultat mediu.

De aceea, atunci când medicina românească crește în astfel de locuri, ea crește pentru fiecare dintre noi.

Medici care susțin evoluția

“Medicina este o meserie care implică responsabilități și riscuri importante. Iar pentru a crește în medicină, trei sunt calitățile esențiale pentru un medic: perseverența, moralitatea și inventivitatea.”
[Dr. Atul Gawande, chirurg și profesor la Harvard]

Perseverența: medicii care se încăpățânează să lupte pentru pacienții lor, în ciuda sistemului și a scăderilor acestui sistem; cei care nu se tem să-și recunoască greșelile și să le corecteze pentru a se îmbunătăți permanent.

Moralitatea: medicii care rezistă lăcomiei, presiunilor ierarhice și mediatice, orgoliului, aroganței și păstrează umanitatea și bunătatea simplă în relația cu pacienții lor.

Inventivitatea: medicii care refuză să se împace cu sistemul și caută permanent punți către alte profesii de la care pot învăța și cu ajutorul cărora pot inova și introduce noi metode care să îmbunătățească viața pacienților. Cei care nu doar se plâng, dar și construiesc.

Ei sunt medicii schimbării și acestea sunt poveștile lor.

Modele de inspirație

Practicile medicale care au adus și aduc în continuare salvarea celor mai numeroase vieți sunt, poate surprinzător, simple.

Banalele vaccinuri, administrate corect și la timp, au salvat și salvează în continuare peste un miliard de vieți.
Administrarea la timp a antibioticelor și doar atunci când chiar este nevoie de ele salvează sute de milioane de oameni.
Metodologiile de screening în variate patologii, de la cancerul cervical până la epilepsie, salvează și îmbunătățesc sute de milioane de vieți.
O aspirină prescrisă când trebuie sau o ecografie pentru care medicul insistă: sunt intervenții simple dar care salvează anual mai multe vieți decât cei mai avansați roboți chirurgicali.
Consultarea unei simple liste de verificare înainte de orice operație salvează mai multe vieți decât îndemânarea celui mai măiastru chirurg.

Toate acestea sunt afirmații dovedite științific și măsurate statistic.

Medicii care practică cu rigoare și popularizează printre colegii lor aceste deprinderi terapeutice sunt cei care produc acea schimbare care ne atinge pe cei mai mulți dintre noi.

Ei sunt medicii schimbării și acestea sunt poveștile lor.

Cifrele sistemului

Măsurarea unor indicatori precum mortalitatea infantilă, mortalitatea maternă sau gradul de vaccinare este esențială în creionarea portretului unui sistem de sănătate și al evoluției acestuia. Cifrele ne arată că profesioniștii din sistemul medical românesc așază pacientul în centrul atenției, iar rezultatele pozitive înregistrate de-a lungul timpului ne inspiră să avem încredere în cei ce forțează schimbarea.

Hemofilia

Cu doar un deceniu în urmă, familii care aveau un copil cu hemofilie erau silite să emigreze definitiv din România pentru a da o șansă la viață copilului. Lucrurile s-au schimbat în ultimii ani, îmbunătățirea fiind spectaculoasă într-o perioadă relativ scurtă de timp.

Context

Hemofilia e una dintre acele boli care era o condamnare la moarte cu 50 de ani în urmă, orice lovitură cât de mică ducând la sângerări fără sfârșit. Datorită evoluțiilor medicale spectaculoase, astăzi speranța de viață a unei persoane cu hemofilie e aproape la fel de mare ca cea a unei persoane fără această boală.

În perioada 2016-2018 a crescut de 2,5 ori finanțarea Programului național de hemofilie și talasemie. De la 68,9 milioane lei la 179,3 milioane lei.

În 4 ani (2014 -2018) s-a dublat accesul pacientilor cu hemofilie la tratament - de la 1.016 unități la 2.717 unități (cuantificat în consum de Factor VIII/capita).

 

În 2018 procentul pacienților de peste 18 ani cu hemofilie în tratament profilactic era de 35% în timp ce în 2014 era 0%.

Concluzii

Datorită medicilor și pacienților foarte activi, lucrurile s-au schimbat în ultimii ani. Îmbunătățirea a fost spectaculoasă într-o perioadă relativ scurtă de timp. Încă mai este loc de mai bine, dar în doar patru ani accesul pacienților la tratamentul necesar s-a dublat. Atunci când medicii și pacienții se unesc și știu cum să-și ceară drepturile, sistemul medical românesc este împins înainte.

Mortalitatea infantilă

Mortalitatea infantilă este unul dintre puținii indicatori prin care putem aprecia performanța unui sistem medical pe ansamblu. În România, mortalitatea infantilă s-a redus de peste patru ori în ultimele decenii datorită profesioniștilor din sistemul medical românesc. Medicii schimbării au avut un rol esențial în echilibrarea balanței.

Mortalitatea infantilă reprezintă decesele între 0 și 1 an (de la naștere la 364 de zile), raportate la 1000 de copii născuți din aceeași perioadă și teritoriu.

Mortalitatea infantilă în România

În România frecvența s-a redus de la 24,4 decese la 1000 de nașteri în 1990 la doar 6,6 decese la 1000 de nașteri în 2017.

2018

În 2018, România a înregistrat o scădere a ratei de 1.215 de decese ale unor copii cu vârsta de cel mult un an, în scădere cu 11% față de nivelul înregistrat în anul precedent (1.366).

Concluzii

Reducerea mortalității infantile de peste 4 ori în ultimele decenii este în special performanța acelor medici și a personalului medical și social care și-au făcut meseria cu seriozitate și dedicare. Ei au reușit să reprezinte un model pozitiv în medicina românească.

Vaccinarea și epidemia de rujeolă

Vaccinul este singura soluție împotriva unei epidemii, iar cel pentru rujeolă nu face excepție. România s-a confruntat cu o epidemie de rujeolă severă în perioada 2017-2019 pe fondul unei pronunțate scăderi a acoperirii vaccinale cu ROR. Excepțiile, la nivel regional, au putut fi obținute prin organizare și implicarea activă a medicilor de familie care lucrează în aceste zone. Ei sunt medicii schimbării.

Vaccinarea și epidemia de rujeolă

În perioada 2017-2019 România s-a confruntat cu peste 17.530 de cazuri de rujeolă raportate și 64 de decese.

Cauza

Scăderea acoperirii vaccinale la nivel național cu ROR, vaccinul care previne rujeola. Acoperirea se referă la copii până în 5 ani vaccinați cu cele două doze recomandare de ROR. De la 96% în 2007 până la doar 75% în 2017.

La nivel regional, există câteva județe care au reușit să mențină acoperirea vaccinală ridicată. Satu Mare, Bistrița și Giurgiu au avut o acoperire de peste 80% între 2016 și 2019.

Acoperirea cu a doua doză ROR la 5 ani în perioada 2016 -2019

Concluzii

Performanța constantă a celor trei județe a putut fi obținută doar prin organizare și implicarea activă a medicilor de familie care lucrează în aceste zone. Acești oameni au reușit să-i protejeze pe copiii din județele lor de boli care lasă cicatrici adânci și, uneori, se pot dovedi fatale.

Mortalitatea maternă

Datele arată că România a avut cea mai rapidă îmbunătățire din țările Europei Centrale și de Est în ceea ce privește scăderea mortalității materne. Îmbunătățirea condițiilor din maternități și a îngrijirii acordate gravidelor nu ar fi fost posibilă fără medicii și asistentele medicale dedicate cu adevărat, în ciuda unor condiții uneori dificile.

Context

În anii ’80, pe fondul politicilor ceaușiste, România era țara europeană cu cele mai proaste condiții în maternități: mult prea multe femei gravide sau lăuze mureau.

Schimbări

Lucrurile s-au îmbunătățit considerabil în ultimele trei decenii cu o scădere de 7 ori a mortalității materne.

2000-2017

Din 2000 până în 2017 cifra anuală a scăzut de la 77 de decese pe an la 24 de decese pe an.

România în Europa

România a avut cea mai rapidă îmbunătățire din țările Europei Centrale și de Est.

Concluzii

Îmbunătațirea condițiilor din maternități și a îngrijirii acordate gravidelor nu ar fi fost posibilă fără medicii și asistentele medicale dedicate cu adevărat, în ciuda unor condiții uneori dificile. Ei sunt cei care au produs schimbarea.