Publicat la: 
24/07/2018

memorie copii

Multi oameni sustin ca isi aduc aminte cu exactitate care este prima lor amintire, dar un nou studiu arata ca ar putea fi pura fictiune.

Cercetatorii au facut unul dintre cele mai mari sondaje pe aceasta tema, iar rezultatul a fost ca mai bine de 40% dintre participanti au avut amintiri fictive, conform sciencedaily.com.

Studiile arata ca cele mai timpurii amintiri se formeaza la varsta de trei ani si jumatate. Cercetatorii de la universitatile din Londra, Bradford si Nottingham Trent au facut un sondaj care a cuprins 6, 641 de oameni. Dintre acestia, 38,6% au sustinut ca au amintiri de la doi ani sau chiar mai putin, lucru predominant in randul adultilor de varsta mijlocie si varstnicilor.

Participantilor li s-a cerut sa detalieze prima amintire pe care si-o aduc aminte cu certitudine. In plus, nu trebuia sa fie bazata pe o fotografie de familie, pe o intamplare auzita sau pe orice alta sursa decat experienta directa. Cercetatorii au examinat continutul, limbajul si detaliile descriptive si au incercat sa gaseasca motivele pentru care oamenii sustin ca au amintiri dintr-o perioada in care acestea nu se pot forma si retine.

Participantii care au sustinut ca au amintiri atat de timpurii s-au bazat pe fragmente care sugereaza fie obiecte, cum ar fi un carucior, fie pe relatiile cu familie sau pe sentimente puternice, precum tristetea. O alta explicatie ar fi ca amintirea a fost creata pe baza unor fotografii sau povesti de familie auzite inca din frageda copilarie, astfel ca au crescut fiind convinsi ca a fost ceva real.

Concluzia studiului: aceste amintiri fictive sunt reprezentari mentale ale unor fragmente semnificative amestecate cu informatiile primite de la familie despre propria copilarie.

”Aceste reprezentari mentale pot fi comparate cu memoria episodica, iar detaliile pot fi deduse sau adaugate inconstient. De exemplu, participantul poate adauga ca purta scutec cand statea in patut fiindca i se pare ceva de la sine inteles, nu fiindca si-ar aminti concret ca asa a fost. Reprezentarile mentale vin cu timpul si majoritatea vizeaza infantilitatea”, spune Dr. Shazia Akhfar, reprezentant al Universitatii din Bradford.

”In studiul nostru am cerut oamenilor sa povesteasca prima amintire care le-a ramas in memorie. Cand am analizat raspunsurile, am ajuns la concluzia ca majoritatea aveau legatura sau includeau un carucior,'' spune Martin Conway, coautor al studiului.

Aceasta amintire se poate forma cu usurinta doar daca persoana a auzit pe cineva spunand o propozitie de tipul: mama avea un carucior mare si verde. Mai departe, persoana si-a imaginat cum ar arata, fragmentul a devenit o amintire si de cele mai multe ori se adauga detalii pe parcurs, cum ar fi ca de carucior erau prinse jucarii. Evident, nu realizeaza ca totul este fictiv, iar cand li se spune acest lucru primul impuls este sa nu creada.

Ne putem aminti lucruri foarte complexe, dar incepand cu varsta de cinci-sase ani cand ele devin asemnanatoare cu ale adultilor. Acest lucru este determinat de modul in care creierul nostru se dezvolta si de cum percepem si intelegem lumea inconjuratoare la momentul respectiv.

Un alt studiu ne arata cum memoria poate edita experientele trecute in functie de ceea ce se intampla in prezent.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Articole similare

Persoanele cu probleme de memorie, care au o educatie superioara, sunt expuse unui risc crescut de accident vascular cerebral, potrivit unui studiu realizat in Olanda, informeaza BBC. Potrivit cercetarii publicate in revista Stroke, persoanele cu educatie superioara care sufera de pierderi de memorie prezinta un risc cu 39% mai mare de a...
Memorie pe termen lung / Foto: Photoxpress Ni s-a intamplat tuturor sa ne oprim in magazin si sa uitam sa luam exact lucrul pentru care ne-am dus. Sau sa ne blocam atunci cand incercam sa ne aducem aminte numele unui coleg. Uitarea este normala, mai ales atunci cand avem multe pe cap. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro. Cercetarile...
Cand stocheaza amintirile, creierul nostru ofera prioritate experientelor care ne-au adus cele mai multe satisfactii. Specialistii de la Universitatea Columbia au descoperit, printr-un nou studiu, ca peste noapte creierul pastreaza automat amintirile evenimentelor importante, iar pe restul le filtreaza. Astfel, acestia au dezvaluit noi...
Multi oameni sustin ca isi aduc aminte cu exactitate care este prima lor amintire, dar un nou studiu arata ca ar putea fi pura fictiune. Cercetatorii au facut unul dintre cele mai mari sondaje pe aceasta tema, iar rezultatul a fost ca mai bine de 40% dintre participanti au avut amintiri fictive, conform sciencedaily.com. Studiile arata ca cele...
Exista un tip de pieredere temporara de memorie brusca cunoscuta sub numele de amnezie globala tranzitorie. Daca experiementati acest tip de amnezie, nu o sa stiti unde sunteti sau cat e ceasul, dar va veti recunoaste membrii familiei. Acest tip de amnezie este declansata de un eveniment anume. Uneori, acest eveniment este sexul. Multe femei...