Publicat la: 
2/11/2015



Meniul nostru zilnic. Cafea, grasimi naturale, carne procesata: cat sunt de daunatoare?

Odata cu trecerea timpului alimentele pe care le punem pe farfurie la fiecare masa din zi sunt, mai degraba, rezultatele constrangerilor impuse de noi insine in urma anunturilor facute de Organizatia Mondiala a Sanatatii sau recomandarile medicilor nutritionisti, decat produsele considerate in general a fi "de buna calitate" si apreciate de catre orice gurmand. Daca stam sa analizam, se intampla de multe ori ca anumite alimente sa fie la un moment dat recomandate pentru beneficiile pe care se presupune ca le aduc sanatatii, pentru ca mai apoi, la ceva vreme diferenta, sa ajunga a fi interzise sau promovate ca fiind daunatoare. Cel mai relevant exemplu in acest sens este cafeaua, care are sustinatori atat de o parte, cat si de cealalta. Dar, pana la urma, cum reusim sa depasim aceasta stare de confuzie, generata de astfel de opinii pro-contra, si cum putem fi ajunge sa avem incredere ca alimentele pe care le consumam zilnic nu sunt daunatoare?

Este, pana la urma, carnea rosie la fel de daunatoare organismului precum consumul de tutun? Este interzisa sau recomandata cafeaua pentru circulatia sangelui? Aflam raspunsurile la intrebari de acest fel din ultima productie realizata de BBC Future, in cadrul careia sunt analizate aceste alimente atat din perspectiva consumatorilor, cat si din cea a specialistilor.

  • Alimentul: Carnea procesata

Problema: Carnea procesata este la fel de daunatoare pentru organism precum fumatul.

Raspunsul: In timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca exista dovezi incontestabile care arata ca sunca, dar si alte tipuri de carne procesata, pot contribui la declansarea cancerului colorectal, riscurile la care consumatorii acestor produse se supun nu sunt atat de ingrijoratoare precum mass-media ne lasa de inteles. In primul rand cazurile de cancer colorectal sunt relativ rare: daca o persoana se hraneste numai cu carne procesata riscul ca aceasta sa dezvolte acest tip de cancer este de 5.6% pe durata intregii vieti. Cu alte cuvinte, pentru fiecare 100 de persoane care renunta la consumul de carne, numai 1 singura va poate avea certitudinea ca nu va capata aceasta boala. Analogia cu consumul de tutun este greu de sustinut: pentru fiecare 100 de persoane care renunta la fumat, numai 10-15 dintre acestea sunt ferite de cancer. Astfel, conform specialistilor intervievati de bbc.com, 70 de grame de carne procesata pe zi este considerata a nu fi daunatoare organismului.

  • Alimentul: Cafeaua

Problema: Dependenta de cafea ridica riscul declansarii atacului de cord.

Raspunsul: Exista foarte putine dovezi stiintifice pentru a concluziona ca o cana de cafea pe zi maximizeaza riscul aparitiei atacului de inima, ba din contra, spun specialistii, opusul este de fapt adevarat. In 2012 jurnalul de specialitate New England Journal of Medicine a publicat un raport conform caruia persoanele care consuma intre 3 si 6 cani de cafea pe zi sunt cu 10% mai putin predispuse declansarii decesului din cauze precum: boli de inima, atac cerebral, diabet si alte infectii. De asemenea, conform unui alt studiu publicat anul trecut, persoanele care consuma in medie 4 cesti de cafea pe zi sunt cu 16% mai putin predispuse la asemenea pericole, decat persoanele care nu obisnuiesc sa consume cafea.

  • Alimentul: Produsele lactate ce au continut ridicat de grasime
Problema: Produsele lactate blocheaza arterele si contribuie, astfel, la aparitia bolilor de inima.
Raspunsul: Timp de decenii, mesajul a fost urmatorul: grasimile saturate din branza, unt, lapte ridica nivelul de colesterol din sange si favorizeaza declansarea atacului de cord. Din acest motiv, autoritatile medicale au incurajat populatia sa inlocuiasca grasimile naturale cu grasimi vegetale, incurajand alimentatia de tip mediteraneean, insa studiile din ultimii ani studiile au aratat contrariul. In acest sens, conform unui raport publicat recent in jurnalul Annals of Internal Medicine, "nivelul ridicat de grasimi saturate nu au o legatura de tip cauza-efect cu declansarea bolilor coronariene". In ciuda sfaturilor medicale promovate de catre mass-media, 12 teste realizate independent de catre specialistii din domeniul medical au aratat ca persoanele care consuma produse lactate bogate in grasimi nu sunt mai predispuse declansarii obezitatii decat persoanele care consuma produse lactate cu o concentratie redusa de grasimi. Explicatia stiintifica este ca grasimea naturala regleaza metabolismul, ajutand la arderea grasimilor intr-un mod eficient. In plus, produsele care au continut scazut de grasime nu sunt satioase si predispun la un consum cu mult mai mare.
Sursa: BBC

G.T.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Raceala si alergia au simptome comune / Foto: Photoxpress.com Tusiti, stranutati si poate chiar va curge nasul. Va incearca o raceala sau aveti o alergie? Raceala si alergia au cateva simptome...
Laborator MedLife / Foto: MedLife MedLife a fost admis oficial in programul national de fertilizare in vitro si embriotransfer, derulat de Ministerul Sanatatii. Pentru fiecare cuplu acceptat in...