Publicat la: 
29/03/2018

Migrena

Migrena este o suferinta cronica caracterizata prin dureri de cap moderat-severe, recurente. Poate sa apara o data sau de doua ori pe an sau de mai multe ori pe luna. Acestea sunt asociate de regula cu alte simptome (greata, varsaturi, sensibilitate la lumina sau la zgomot). In general sunt agravate de activitate fizica sau determina evitarea activitatii fizice.

Migrena este cea mai frecventa cauza pentru dureri severe de cap – aproximativ 20% dintre femei si 6% dintre barbati sunt afectati. Debutul este frecvent in adolescenta sau in copilarie, intalnita cu frecventa maxima la persoane intre 25 si 55 de ani. Dupa 55 de ani frecventa atacurilor scade, in special la femei. Durerea de cap care incepe in copilarie este frecvent migrena.

Tipuri de migrena

Cea mai frecventa este migrena comuna (fara aura).  Doar 10 % dintre persoanele afectate au  migrena cu aura si 20% au ambele tipuri. Mai rar apare doar aura fara durere de cap, in special la persoanele in varsta. Aura reprezinta simtome neurologice care apar cu 10-60 de minute anterior durerii de cap, frecvent exprimate prin fenomene vizuale care apar la ambii ochi – pete negre, gri, tremorul imaginii, flashuri, lini colorate, si prin fenomene senzitive – ace, intepaturi, amorteli care apar prima data la degete si apoi de intind la tot bratul si la fata.

Alte tipuri rare de migrena: migrena hemiplegica familiala si migrena hemiplegica sporadica. La persoanele afectate de acest tip de migrena aura este reprezentata  prin deficit motor la nivelul unui hemicorp (slabiciune musculara la nivelul unei jumatati, stanga sau dreapta a corpului). Daca o ruda apropiata are aceeasi suferinta este vorba despre forma familiala. migrena bazilara unde durerea de cap este insotita de tulburari de vorbire, vertij, zgomote in urechi, vedere dubla, tulburari de constienta. migrena retiniana: simptome vizuale care apar la un singur ochi ( simptomele aurei apar la ambii ochi), in absenta unei afectiuni oculare. sindroame periodice ale copilului care sunt frecvent asociate cu dezvoltarea migrenei la adolescenti si adulti tineri, care includ varsaturile ciclice (perioade ocazionale, intense de varsaturi), migrena abdominala (dureri abdominale recurente insotite de obicei de greata) si vertij paroxistic benign al copilului ( episoade recurente de vertij).

Cauzele migrenei

Migrena este o suferinta cerebrala. Reprezinta o afectiune a anumitor parti ale creierului care se ocupa de procesarea durerii. Mecanismul exact nu este cunoscut, dar in timpul atacului migrenos exista atat modificari vasculare – studiile au demonstrate o reducere a fluxului cerebral care incepe in cortexul occipital (in special in timpul aurei) si de extinde lent spre anterior, bilateral, cat si modificari neuronale, care implica un mecanism cu originea la nivelul nervului trigemen. Cauza probabila este un amestec de factori genetici si factori de mediu. Aproximativ 2/3 dintre persoanele afectate mai au o ruda cu migrena. Foarte rar apare datorita unui defect al unei singure gene (ex: migrena hemiplegica familiala). Influenta genetica in dezvoltarea migrenei este de aproximativ 50% in special la persoanele care sufera de migrena cu aura.

Factorii de declansare a migrenei

 • Atacul migrenos poate fi indus de factori trigger, diferiti de la persoana la persoana si care pot sa difere de la un atac la altul la aceeasi persoana. Un factor trigger poate fi considerat responsabil atunci cand actioneaza cu maxim 24 de ore anterior atacului de migrena. Cateodata este necesara asocierea a 2-3 factori trigger pentru declansare unui atac migrenos, la persoanele cu un prag migrenos mai crescut.
 • Dieta: unele alimente (si alcoolul),  frecvent saritul peste mese sau mesele insuficiente, renuntarea la consumul de cafea, deshidratarea. Glutamatul monosodic este frecvent implicat.
 • Fiziologici: stresul, foamea, oboseala. La femei migrenele apar frecvent in preajma menstruatiei. Si alte modificari hormonale: folosirea de contraceptive orale, terapia de substitutie hormonala joaca un rol.
 • Migrena in mod tipic NU apare in trimestrele 2-3 de sarcina si dupa menopauza.
 • Factori psihologici: emotiile sau surprinzator relaxarea dupa o perioada stresanta.
 • Somnul: modificari in ritmul somnului, atat lipsa cat si somnul excesiv.
 • Alte modificari ale stilului de viata: exercitiile fizice intense, calatoriile pe distante lungi in special in zone cu diferente de fus orar.
 • Factorii de mediu: lumini intense sau intermitente, mirosuri puternice si schimbari meteorologice.
 • CEL MAI FRECVENT FACTOR TRIGGER ESTE FOAMEA SAU MESELE INSUFICIENTE, de aceea tinerii care sunt afectati de migrena nu ar trebui sa sara peste micul dejun.

a doua opinie medicala inerpretare RMN CT tomografie computerizata rezonanta magnetica

Simptomele migrenei

Simptomele sunt prezente in timpul atacului care are 4 stadii (nu toate obligatorii). Intre atacuri majoritatea persoanelor afectate nu au nici un fel de simptomatologie. Faza premonitorie este prima care apare. Doar jumatate dintre cei care sufera de migrena constientizeaza aceasta faza. Se manifesta prin nervozitate, iritabilitate, oboseala, depresie sau euforie cu durata variabila, de la 1 ora pana la 1-2 zile anterior aparitiei durerii de cap. Unele persoane sunt neobisnuit de active in acesta perioada, au anumite pofte alimentare sau ”stiu” ca urmeaza un atac de migrena. Aura- la persoanele care au acest tip de migrena este intotdeauna urmatoarea faza. Poate sa nu apara la fiecare atac. Dureaza de regula 10-30 minute (sub 60 de minute), cu aparitie graduala. Cel mai frecvent afecteaza vederea (la ambii ochi): pete negre, puncte luminoase, flashuri sau linii colorate in zig-zag. Pot fi si simptome senzitive: ace, intepaturi, amorteli care apar de obicei la degete si se intind apoi pe tot bratul si pe fata  de aceeasi parte. Alte simptome ale aurei pot fi: tulburari de vorbire sau de limbaj, vertij sau cel mai rar probleme motorii. Simptomele motorii inseamna slabiciune la nivelul unei parti a corpului (migrena hemiplegica) si acestea dureaza mai mult de 1 ora. Rar apare aura fara durere de cap. Durerea de cap este cea de-a treia faza si cea mai deranjanta la majoritatea persoanelor, cu o durata intre 4 si 72 de ore. Clasic este unilaterala, pulsatila,  moderat-severa, creste progresiv ca intensitate si este agravata de activitatea fizica. Poate fi si bilaterala cel mai frecvent in tample sau in frunte. Durerea este frecvent acompaniata de greata, varsaturi,  sensibilitate la lumina, zgomot sau anumite mirosuri, oboseala sau iritabilitate. In migrena bazilara frecvent apar vertij, ameteala sau confuzie. Alte simptome pot fi vedere incetosata, congestie nazala, diaree, urinari frecvente, paloare sau transpiratii. Majoritatea persoanelor prefera sa stea intr-o camera unde este liniste si intuneric. Faza de rezolutie incepe cand durerea de cap cedeaza. Efectele migrenei pot persista cateva zile dupa ce durerea de cap a incetat. Oboseala, iritabilitate, probleme de concentrare, depresie sau euforie pot sa apara.

Evolutia migrenei

Evolutia pe termen lung a persoanelor cu migrena este variabila. Majoritatea au perioade cu dureri mai frecvente si perioade cu dureri mai rare. Oricum, la majoritatea persoanelor care sufera de migrena, in timp atacurile devin din ce in ce mai rare (de obicei dupa 40-50 de ani). Aceasta suferinta este de regula benigna si nu este asociata cu cresterea riscului de deces.

Sunt 4 moduri in care boala poate evolua:

 1. disparitia completa a simptomelor migrenei,
 2. simptomele pot continua, dar atacurile devin din ce in ce mai rare,
 3. simptomele pot evolua cu aceeasi frecventa si intensitate,
 4. atacurile devin mai severe si mai frecvente.

Migrena cu aura este un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral. Persoanelor are au acest tip de migrena li se recomanda incetarea fumatului, corectarea factorilor de risc cardiovasculari (hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, obezitate), iar femeile trebuie sa evite  contraceptia hormonala estrogenica. Migrena fara aura nu creste acest risc. Medicatia de preventie la persoanele care sufera de migrena cu aura poate scadea riscul de accident vascular cerebral. Pentru diagnosticare, tratamentul si urmarirea evolutiei bolii este recomandat ca pacientii sa consulte un medic neurolog.

Diagnosticul migrenei

Diagnosticul de migrena este un diagnostic clinic, bazat pe descrierea simptomelor. Imagistica cerebrala (CT, RMN) este frecvent recomandata pentru excluderea altor cauze de durere de cap. Obligatorii la un pacient ce sufera de migrena sunt examinarea neurologica, examenul fund de ochi, masurarea tensiunii arteriale, pentru excluderea altor cauze ce ar putea determina dureri de cap. Se presupune ca un numar mare de persoane care sufera de aceasta boala nu au fost diagnosticati.

Diagnosticul de migrena fara aura, conform Societatii Internationale de Cefalee, poate fi facut urmarind urmatoarele criterii:

 1. Cel putin 5 atacuri care indeplinesc criteriile B-D
 2. Durere de cap care dureaza 4-72 de ore (netratata sau cu tratament ineficient)
 3. Durerea de cap are cel putin 2 din urmatoarele caracteristici: Unilaterala Pulsatila Intensitate moderata-severa Agravata de activitatea fizica sau care determina evitarea activitatii fizice
 4. In timpul durerii de cap apare cel putin un simptom dintre: greata sau varsaturi fotofobie sau fonofobie
 5. Nu este atribuita altei boli (un diagnostic de migrena trebuie sa includa o examinare neurologica pentru excluderea altor boli)

Tratamentul migrenei

 1. Evitarea factorilor trigger
 2. Tratamentul atacului
 3. Tratamentul profilactic

Medicatia folosita pentru un atac de migrena se numeste tratament acut. Tratamentul acut este intotdeauna recomandat, si trebuie administrat la primele semne de atac migrenos datorita caracterului sever al durerilor de cap. Medicamentele potrivite pot fi foarte eficiente, dar trebuie luate in mod corect si sa nu fie folosite in mod abuziv. Acestea sunt analgezicele care pot fi cumparate fara prescriptie medicala: aspirina 1000 mg, ibuprofen 200-800 mg si paracetamol. Dintre acestea paracetamolul este cel mai putin eficient. In toate cazurile preparatele solubile si efervescente  actioneaza mai repede si mai bine. Combinatia fixa de aspirina, paracetamol si cafeina este mai eficienta in tratamentul atacului decat fiecare compus singur sau in combinatie dar fara cafeina. Pentru a preveni aparitia cefaleei prin exces medicamentos folosirea analgezicelor trebuie restrictionata la 15 zile/luna iar cea a analgezicelor combinate la 10 zile/luna. Se pot administra si medicamente antiemetice daca durerea de cap este insotita de greata si varsaturi, dar si pentru ca imbunatatesc absorbita analgezicelor. Acestea sunt metoclopramidul 20 mg si domperidona 10 mg. Medicamentele pot fi administrate sub forma de supozitoare persoanelor care varsa in timpul atacurilor migrenoase. Medicul poate prescrie un tratament acut specific antimigrenos – care actioneaza in  mod diferit, nu prin influentarea durerii, dar prin reversibilitatea fenomenelor care au loc  la nivel cerebral in timpul unui atac migrenos. Aceste medicamente includ ergotamina si un grup de medicamente mai noi numite triptani. Utilizarea triptanilor trebuie restrictionata la maxim 9 zile/luna datorita riscului de cronicizare si a inducerii cefaleei prin exces medicamentos. Persoanele afectate ar trebui sa aiba intotdeauna la indemna cel putin o doza din medicamentul recomandat. Acesta trebuie administrat la primele simptome care indica un atac migrenos, cu exceptia triptanilor care trebuiesc luati numai la debutul durerii de cap. Medicatia luata precoce este mai probabil sa fie eficienta. In timpul unui atac migrenos stomacul este mai putin activ, astfel incat tabletele luate pe gura nu sunt bine absorbite in sange. Scopul tratamentului acut este disparitia durerii si a simptomelor asociate in 2 ore de la administrare.

Tratamentul profilactic al migrenei

Daca atacurile de migrena sunt frecvente sau severe si nu sunt bine controlate cu tratamentul acut, medicatia profilactica este o optiune. Spre deosebire de tratamentul atacului aceste medicamente se administreaza zilnic deoarece modul lor de actiune este diferit – prin prevenirea fenomenelor care determina atacul migrenos. Medicul neurolog recomanda medicamentului potrivit in functie de suferintele asociate si de posibilele efecte adverse. Majoritate acestor medicamente au fost folosite initial pantru alte boli, asa ca persoanele afectate nu trebuie sa fie surprinse daca li se prescrie un tratament antihipertensiv, antiepileptic sau antidepresiv. Aceste medicamente sunt eficiente si asupra migrenei. Medicatia profilactica este considerata eficienta atunci cand frecventa, intensitatea si durata atacurilor scade cu 50% pe luna, pe o durata de 3 luni. Medicatia profilactica se administreaza pe o perioada minima de 6 luni. Se poate administra tratament profilactic pe termen scurt (cateva zile pe luna) in cazul migrenei menstruale (migrena care apare in legatura mestruatiei sau cu ovulatia) si a migrenei de week-end (migrena care apare in week-end). Pentru evaluarea raspunsului la tratament este extreme de util un jurnal al migrenei. Terapii alternative: Acupunctura si-a dovedit eficienta in preventia migrenei. Fizioterapia, masajul, relaxarea, aromaterapia, chiropractia, biofeedbackul, yoga pot si ele sa ajute in preventia migrenelor.

Complicatiile migrenei

Migrena cronica este cea mai frecventa complicatie. Reprezinta durere de cap cu caracter migrenos care apare peste 15 zile/luna, timp de 3 luni consecutiv,  in absenta excesului medicamentos. Majoritatea acestor persone au initial migrena fara aura care lent si gradual  creste ca frecventa si durata, de regula cu scaderea intensitatii durerilor de cap, si  cu pierderea caracterului episodic.

Statusul migrenos: un atac sever de migrena care dureaza peste 72 de ore, si care este doar pentru scurte perioade de timp ameliorat de medicatie. Factorii trigger pot fi: febra, abuz medicamentos, traumatism cranio-cerebral, anomalii intracraniene, anxietate/depresie, menstruatia.

Aura persistenta fara migrena: simtomele aurei care persista peste 1 saptamana, fara modificari imagistice cerebrale. Frecvent sunt bilaterale si pot dura chiar ani sau luni.

Infarct migrenos:  unul sau mai multe simptome ale aurei asociate cu leziuni ischemice cerebrale corespunzatoare. 5. Criza de epilepsie determinate de migrena (migralepsie): Criza de epilepsie care apare in interval de o ora dupa aura.

Specialitate: 
Comentarii

Un articol excelent. Multumesc. :-)

Buna ziua doamna doctor,
daca in statusul migrenos, ca si complicatie a migrenei indicati ca factori trigger (?), anxietatea/depresia, de ce nu pomeniti cititorilor de factorii de natura psi care se pot afla la baza aparitiei si manifestarii migrenelor ?
Sa nu fie nici-o legatura intre ostilitate/agresivitate somatizata si HiperTensiuneArteriala (manifestata si la nivelul vaselor de singe din cap...)... In Romania prin "grija" (multor) medici, pacientii nu o sa afle niciodata de asta....ca doar nu sunt nebuni.. Nu?
Sunt convins insa ca lucrand la MedLife nu va aflati in aceasta categorie si le vorbiti pacientilor (si) de determinism psiho-somatic...
Succes !

Cred ca articolul si autorul incearca sa trateze problema dintr-o perspectiva stiintifica. Pentru atacuri psi, energetica, bubuli, serpilieni etc gasiti suficiente materiale pe net.

Citate din text:
"persoanele afectate nu trebuie sa fie surprinse daca li se prescrie un tratament antihipertensiv, (...)sau antidepresiva." Radu, vezi legatura cu HTA? Vezi apoi cauzele depresiei...".negative emotionality".....wiki...
"Fizioterapia, masajul, relaxarea, aromaterapia, chiropractia, biofeedbackul, yoga pot si ele sa ajute in preventia migrenelor." Dupa cum vezi, chiar autoarea textului stiintific vorbeste de depresie cat si de alte metode foarte stiintifice precum aromoterapia si yoga...doar doar sa nu ajunga la psihoterapie....
Oricum, Radu, ti-am salvat comentariul pe care o sa-l prezint studentilor mei ca dovada a IGNORANTEI (a asa zisilor) oameni de stiinta amestecata evident cu vulgaritate si agresivitate...
Nu stiu care e treaba cu serpii dar de la Franz Alexander pana la un Darian Leader, comentariul tau ar fi catalogat ca dezgustator.

PS
//

buna ziua ma numesc mocanu ion si am piatra la rinichi de 9 mm,am facut analize la sange sunt bine,urina e cam tare,iar la ecograf mi s-a spus ca am piatra la rinichi si mi-a prescris nospa,tador si nolicin,in rest nimic ,sunt bune as putea scapa cu aceste pastile?

Buna ziua,
As vrea sa stiu despre ce este vorba:
de ani de zile ma confrunt cu o vena varicoasa probabil ( o unflatura ) in partea dreapta a tamplei care la schimbarea timpului si destul de des ma ia cu fulgere in zona respectiva de mi se taie respiratia sunt nevoita sa fac un masaj foarte intens in acel moment, traiesc cu frica , la aparitia durerii.
Ar fi grav ? durerea este insuportabila
Multumesc pt raspuns

buna ziua,
zilele trecute mi-a povestit sotul meu 2 intamplari ciudate, intr-o zi trebuia sa duca fata la cresa ,se afla la usa si dintr-o data cateva secune a avut amnezie...se uita la fata si nu stia cine este si nici macar unde este...la interval de cateva zile venea de la servici si la fel timp de cateva secunde nu isi dadea seama cine este,unde este si ce are de facut. Va rog sa imi dati un sfat ce ar trebui sa faca...
Va multumesc

Vedeti sa nu fie, Doamne ferește, un început al unei boli degenerative. Mergeți urgent la neurolog!

de ceva timp(cam 3 luni) am dureri de cap foarte puternice. ma doare in zona fruntii fie in partea dreapta fie in partea stanga, sau in ambele. de multe ori durerea apare noaptea si nu pot sa dorm din cauza ei. durerea este pulsatila si extrem de suparatoare! de regula trece daca i-au un ibuprofen de 400. o singura data am patit ca nu mi-a trecut nici in urma administrarii medicamentului. inca nu am fost la doctor dar urmeaza sa merg.. as vrea sa stiu ca idee daca este migrena. Si am uitat sa precizez ca am sensibilitate crescuta la lumina, ma dor ochii foarte tare dar nu am probleme cu ochii( am facut control oftalmologic) multumesc pt timpul acordat!

buna ziua,
Ma confrunt cu criza migrenoasa de 20 ani si deja nu mai suport .am incercat tot felul de tratamente fara rezultat.mi am scos fi fierea 6 luni dupa operatia clasica nu am mai avut nimic dupa care crizele au reanceput .se manifesta astfel:in timpul somnului ma apuca o durere ingrozitoare de cap insotita de varsaturi numai venin si vars din sfert in dfert de ora de la 4-5- dimineata pana seara este sfasietor iar aceasta criza este doar in perioada de ciclu menstrual fara a ma avertiza in prealabil .Va rog mult sa ma ajutati ca nu mai stiu ce sa fac iar cu trecerea anilor este din ce in ce mai rau.
Va multumesc mult .

Buna ziua! Fiica mea sufera de migrena cu aura insotita de multe ori de toate celelalte simtome,dupa excluderea altor diagnostice facindu i toate investigatiile in faza incipienta a crizei isi administreaza un nurofen efervescent si un quarelin,la indicatia medicului neurolog,simtomele cedeaza in 10_15 minute.

Buanb ziua . As dori sa stiu daca exista o legatura intre atacul migrenos si atacul de glaucom. Eu sufar de atacuri migrenoase de multi ani. Acum 3 ani in urma unui astfel de atac migrenos cu aura am ajuns la spital . Si surpriza : de asta data n-a mai fost vorba de un atac migrenos ci de un atac bilateral de glaucom .

as dori sa stiu daca imi puteti recomda vreun doctor care sa ma scape de migrene ,simt ca nu mai pot de durere,nici un medicatement nu ma facut bine.Daca ae poate sa iau legatura cu un doctor v-as fi recunoscator

va rog din suflet sa-mi recomandati un medic sa ma scape de migrene.Va multumesc Camelia

CUM POATE SCAPA PRIETENA MEA DE NERVI LA CAP SI DUREI LA CAP SUNATI-MA 0753174762 EU SUNT PRIETENUL EI URGENT

Bună seara, am 38 ani și în ultimii ani fac anual crize ca urmare a durerilor de cap ce conduc la semiparalizii pe parte stânga. Cu calciu intravenos îmi revin. Anul acesta pe 28.09 a reînceput durerea și m-am dus la urgenta pentru calciu. Analizele generale toate au fost bune. Mi s-au prescris betaserc și vitamine. Mi-am făcut pe 8.09 RMN cranian și cervical iar când am ieșit de acolo am paralizat complet. Mi-am făcut ulterior și EEG și se pare ca se vede ceva dar mi s-au motivat ca e pe un fond de oboseala.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Ferencz-Flatz Ghertruda,Medic primar
Medic primar
Ionita Mariana,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic specialist
Danciu Florentina,Medic Primar
Medic Primar
 •  
 • 1 of 11

Articole similare

Un studiu clinic care isi propune sa descopere un tratament nou pentru migrena prin neuro-stimulare non-invaziva va incepe in cursul verii anului 2012 la Universitatea din Kent. Condus de Dr. David Wilkinson de la Universitatea de Psihologie, studiul implica, de asemenea, Duke Medical School (SUA) si San Diego Naval Medical Centre. Cercetare este...
Durerile cronice afecteza viata cotidiana / Foto: SmartWoman Fara indoiala, numeroase persoane sufera de dureri cronice. Acestea ne afecteaza viata cotidiana, ne fac sa ne simtim extenuati, provoaca insomnii, care diminueaza eficienta si puterea de munca. Durerea este modul prin care organismul avertizeaza ca ceva nu functioneaza normal si...
Estimarile arata ca 10% dintre barbati si 25% dintre femei sufera de migrene ocazional sau in mod regulat. Multi dintre cei suferinzi sunt convinsi ca anumite alimente pot provoca aceste crize migrenoase, scrie site-ul passionsante.be, citat de Agerpres. Ce alimente pot declansa o migrena? Migrena se caracterizeaza prin crize care dureaza de...
Oamenii de stiinta din Italia si din Statele Unite ale Americii au descoperit, printr-un nou studiu ca persoanele obeze, care sufera de migrene, si-ar putea diminua durerile de cap si imbunatati calitatea vietii prin scaderea in greutate. ”Daca suferiti adesea de dureri de cap si sunteti obez, atunci cea mai buna solutie pentru remedierea...
Exista o serie de medicamente care previn migrenele / Foto: Photoxpress.com Tinerii (18-33 ani) sunt victimele perfecte ale migrenelor. Aproape ca nu exista om care sa nu fi simtit macar o data durerile cauzate de aceasta afectiune, peste 85% din populatia Globului confruntandu-se cu migrenele cel putin o data in viata. Se manifesta ca o durere...