Publicat la: 
19/11/2013

Mituri despre sanatatea sexuala

Este absolut normal ca informatiile cu privire la sanatatea sexuala sa fie obtinute de la medicul specialist, dar de multe ori, pe motive de confort, intimitate, anxietate sau urgenta, multe persoane aleg sa caute aceste informatii pe internet. Poate o femeie sa ramana insarcinata in timpul menstruatiei? Este adevarat ca anticonceptionalele ingrasa?

Un studiu, realizat de Universitatea Stanford, privind sanatatea reproducerii la adolescenti, a constatat ca site-urile care abordeaza aceste teme sunt, adesea, pline de erori, omisiuni si sfaturi depasite.

Cele mai comune idei preconcepute referitoare la sanatatea sexuala:

  • Puteti contacta o infectie sau o boala cu transmitere sexuala de pe capacul de la toaleta

Bolile cu transmitere sexuala si infectiile nu pot trai in afara corpului pentru o perioada lunga de timp (in special pe o suprafata rece, precum capacul de la toaleta). In plus, acestea nu sunt prezente in urina, deci sansele sa contactati o boala cu transmitere sexuala de pe capacul de la toaleta sunt foarte mici, potrivit Dr. Yen, autorul studiului.

  • Prima data cand faci sex nu poti ramane insarcinata

Pare ca, in acest caz, sansele sunt in favoarea ta, dar nu exista niciun motiv pentru care sa iti asumi acest risc: Este la fel de probabil sa ramai insarcinata prima oara cand faci sex la fel ca in oricare alta data. De fapt, "unele statistici spun ca 20% dintre femei raman insarcinate la mai putin de o luna de cand si-au inceput viata sexuala", a explicat Dr. Yen.

  • Nu poti ramane insarcinata in timpul menstruatiei

Este putin probabil, dar totusi posibil, mai ales daca nu folosesti un prezervativ sau pastile anticonceptionale. La unele femei, ciclul menstrual dureaza mai mult si se suprapune cu inceputul ovulatiei, ceea ce inseamna ca sunt fertile.

Mai exista si problema sarcinei in timpul perimenopauzei, atunci cand ciclul menstrual nu mai este constant. In acest caz, expertii spun ca este de preferat sa se renunte la anticonceptionale de abia dupa un an de la ultima menstruatie.

  • Pilula de a doua zi provoaca un avort

Pastila de a doua zi nu este acelasi lucru cu pastila RU-486, care provoaca un avort. De fapt, daca luati pastila de a doua zi si sunteti deja insarcinata, aceasta nu va face nicio diferenta.

  • Anticonceptionalele ingrasa

Ideea conform careia anticonceptionalele ingrasa este larg raspandita.
Un articol de revizuire, publicat in 2006, a analizat 44 de studii anterioare si a descoperit ca unii participanti s-au ingrasat in timpul studiului, dar nu au existat dovezi concrete care sa ateste ca vina apartinea anticonceptionalelor.

"Am auzit de la multi pacienti ca sunt ingrijorati ca anticonceptionalele inseamna, automat, kilograme in plus[...] Si nicio femeie nu vrea sa se ingrase. Cred ca este mai important sa prevenim o sarcina nedorita decat sa alimentam un mit care nu este sustinut de stiinta", a explicat Dr. Yen.

  • Vaccinul impotriva virusului HPV protejeaza pacienta de cancerul de col uterin

Aproximativ 30% dintre cazurile de cancer nu pot fi prevenite de vaccinurile care blocheaza cele doua tipuri de papilomavirus uman. Este important ca toate femeile, atat cele care au facut vaccinul, cat si cele care nu l-au facut, sa continue cu testele Papanicolau regulate.

Sursa: Health.com

Alte articoleVezi toate articolele

Expunerea in copilarie la parul animalelor conteaza / Foto: Photoxpress Un studiu facut pe aproape 600 de tineri a relevat faptul ca expunerea precoce la pisici si caini ii impiedica pe cei mici sa...
Chimistii de la Universitatea din Warwick au luat o mare parte din untul de cacao si grasimile din ciocolata, inlocuindu-le cu mici picaturi de suc care masoara sub 30 de microni in diametru si se...