Publicat la: 
12/04/2019

Mononucleoza infectioasa, cunoscuta si sub numele de ”mono”, este o boala contagioasa. Virusul Epstein-Barr (EBV) este cea mai comuna cauza a mononucleozei infectioase, dar si alti virusi pot provoca aceasta boala. Este intalnita frecvent in randul adolescentilor si adultilor tineri, in special in cazul studentilor. Cel putin unul din patru adolescenti si tineri adulti care se infecteaza cu EBV vor dezvolta mononucleoza infectioasa.

Care sunt simptomele?

Simptomele tipice ale mononucleozei infectioase apar, de obicei, intre patru si sase saptamani de la contactarea virusului EBV. Simptomele se pot dezvolta incet si nu apar mereu in acelasi timp. Aceste simptome includ:

 • Oboseala extrema
 • Febra
 • Dureri in gat
 • Dureri de cap si corp
 • Umflarea ganglionilor limfatici
 • Umflarea ficatului si/sau splinei
 • Eczeme

Splina marita si ficatul umflat sunt simptome mai putin frecvente.

Majoritatea oamenilor se simt mai bine dupa doua-patru saptamani, dar oboseala poate sa persiste mai mult. Ocazional, simptomele mononucleozei pot dura chiar mai mult de sase luni.

Cum se transmite?

EBV este cea mai frecventa cauza a mononucleozei infectioase, dar si alti virusi pot provoca aceasta boala. Acesti virusi se raspandesc prin fluidele corporale, in special prin saliva. Totusi, transmisia se poate face si prin sange, lichid seminal in timpul actului sexual, transfuzii de sange si transplanturi de organe.

Preventie si tratament

Nu exista vaccin pentru prevenirea mononucleozei infectioase. Singura cale de protejare este sa nu va sarutati, sa nu impartiti bauturi, alimente, sau obiecte personale, cum ar fi periuta de dinti, cu persoanele infectate.

Simptomele pot fi ameliorate prin:

 • Multe lichide, pentru hidratare.
 • Odihna.
 • Medicamente pentru durere si febra.

Daca aveti mononucleoza infectioasa nu trebuie sa luati antibiotice. In functie de gravitatea simptomelor, medicul poate recomanda tratament.

Splina se poate mari daca aveti mononucleoza infectioasa, astfel ca este recomandat sa evitati activitatile sportive pana la recuperarea completa.

Diagnosticarea mononucleozei infectioase

Medicii diagnosticheaza mononucleoza infectioasa pe baza simptomelor. In mod normal, nu sunt necesare testele de laborator. Acest lucru poate fi necesar doar daca este un caz atipic.

La nivelul sangelui, persoanele care au mononucleoza infectioasa cauzata de virusul EBV pot avea:

 • Mai multe celule albe in sange (limfocite)
 • Celule albe neobisnuite in sange (limfocite atipice)
 • Mai putine neutrofile sau trombocite
 • Functie hepatica anormala

Sursa: https://www.cdc.gov/epstein-barr/about-mono.html

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase

Florescu Aysel,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Popa Ciprian
Medic Primar

Articole similare

Gandul la o potentiala infectie pare sa accentueze ingrijorarea oamenilor cu privire la aspectul lor fizic, mai ales atunci cand vine vorba despre bolile cronice, potrivit unui nou studiu publicat recent in revista de specialitate "Psychological Science". Noile constatari sugereaza ca doar posibilitatea de a deveni contagiosi ne poate determina...
Multi oameni cred ca virusul gripal se raspandeste prin stranut sau tuse, insa un studiu efectuat recent de cercetatorii de la Universitatea din Maryland arata ca gripa poate fi transmisa mult mai usor, pe calea aerului respirat. Studiul, publicat in "The Proceedings of the National Academy of Sciences," ofera noi dovezi referitoare la gradul de...
Mononucleoza infectioasa, cunoscuta si sub numele de ”mono”, este o boala contagioasa. Virusul Epstein-Barr (EBV) este cea mai comuna cauza a mononucleozei infectioase, dar si alti virusi pot provoca aceasta boala. Este intalnita frecvent in randul adolescentilor si adultilor tineri, in special in cazul studentilor. Cel putin unul din patru...
Tantarii, purtatori de virusuri / Foto: ImageAfter Bazaie, inteapa si ne tulbura somnul, mai ales in noptile calduroase de vara. In Romania, de obicei, intepatura tantarilor nu provoaca mai mult decat o simpla mancarime, insa nu disconfortul este cel mai mare motiv de ingrijorare cand vine vorba de aceste insecte, ci bolile pe care le pot...
Mononucleoza infectioasa, cunoscuta si sub numele de ”mono”, este o boala contagioasa. Virusul Epstein-Barr (EBV) este cea mai comuna cauza a mononucleozei infectioase, dar si alti virusi pot provoca aceasta boala. Este intalnita frecvent in randul adolescentilor si adultilor tineri, in special in cazul studentilor. Cel putin unul din patru...