Publicat la: 
31/10/2018

imbolnavire de la frig

Fiecare dintre noi a fost certat fie de parinti, fie de bunici, ca nu s-a imbracat mai gros cand temperatura a scazut. Dincolo de cultura si de granita geografica, se pare ca exista de foarte mult timp convingerea ca schimbarile bruste de temperatura pot provoca raceala. Totusi, este adevarata aceasta teorie? Da si nu.

Potrivit expertilor in sanatate, raceala cauzata de vreme este posibila, insa temperatura in sine reprezinta mai degraba o cauza indirecta. Cu alte cuvinte, nu temperatura scazuta ne face sa ne imbolnavim, ci factorii de mediu legati de aceasta.

O analiza din anul 2002 a demonstrat ca ca expunerea pielii la temperaturi scazute nu ne face automat mai sensibili la frig.

”Intr-un mediu cu umiditate scazuta ochii, membranele mucoase din nas si plamanii se usuca, prin urmare suntem mai predispusi la contactarea virusurilor si bacteriilor. Virusii au mai multe sanse sa supravietuiasca si sa se reproduca cand este frig, motiv pentru care si riscul de a va imbolnavi este mai mare”, a declarat pulmonologul Ray Casciari pentru ”The Atlantic”.

Intr-un studiu din anul 2010, Jeffrey Shaman, de la Universitatea din Columbia, impreuna cu colegii sai, au comparat inregistrarile climatice din ultimii 30 de ani cu inregistrarile medicale. Ei au observat ca epidemiile de gripa au aparut intotdeauna dupa o scadere a umiditatii aerului. Dovezile au fost revizuite intr-un studiu, in anul 2015, cand a fost reprodusa o analiza a pandemiei de gripa porcina. Cercetarea ofera o imagine asupra modului in care aerul uscat stimuleaza gripa si raceala. Cand exista umiditate in aer, particulele pe care le eliberam din nas si din gura cand tusim sau stranutam se rup in bucati mici cand ajung in contact cu aerul uscat. Acestea pot ramane suspendate in mediul inconjurator timp de mai multe ore, sau chiar zile, iar astfel se creeaza un nor plin de virusi, pe care noi ii inspiram.

Un truc simplu de scadere a riscului de imbolnavire in lunile reci este folosirea unui umidificator de aer. Specialistii au descoperit ca aceasta tehnica ar putea ucide 30% dintre virusii din aer din scoli. Totusi, echilibrul este esential deoarece anumiti agenti patogeni, precum mucegaiul, se dezvolta in medii umede.

Sursa: health.howstuffworks.com

Taguri Medlife: 
Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Activitatea fizica in timpul iernii/ Foto: MorgueFile.com Este greu sa gasiti motivatia pentru a iesi sa alergati afara in zilele friguroase. Dar, inainte de a va multumi cu salile de fitness...
Fiecare dintre noi a fost certat fie de parinti, fie de bunici, ca nu s-a imbracat mai gros cand temperatura a scazut. Dincolo de cultura si de granita geografica, se pare ca exista de foarte mult...