Publicat la: 
10/04/2013

Nevoia de respect a medicilor. Cum cuantifici respectul in Romania? Cine e respectat la noi?

Am citit deunazi un excelent articol, in care era vorba, printre altele, despre nevoia neimplinita a medicilor de recunoastere sociala. Nevoia de respect. Medic fiind si eu, prima mea reactie a fost cea de simpatie. Si eu resimt lipsa recunoasterii sociale. Adolescenta tarzie e si vremea marilor decizii de viata, si medicina e una dintre ele. Daca e sa fim absolut sinceri cu noi insine, cu totii am fost atrasi, la optsprezece ani, de eventuala recompensa sociala a statutului de medic. Atractie formulata in termeni nobili, vreau sa salvez vieti, vreau sa ajut oamenii, etc, si in care nu neg ca poate exista un sambure de altruism, dar si o doza de narcisism, de fantezie a unei pozitii priviliegiate in lume, ce presupune respectul, admiratia si dragostea celor din jur.

Ori, dupa anii euforici ai facultatii, cei mai multi dintre noi descopera ca nici nu poate fi vorba despre cele visate la inceputuri. Atat in interiorul breselei, cat si in raport cu restul lumii, statutul de tanar medic roman nu e cel de persoana respectata, ci, in cel mai bun caz, de persoana tolerata. Te poti estima fericit daca ti se permite sa existi intre limitele unei supravietuiri decente. De la trista faima a minusculelor salarii de rezident (in realitate, salariile medicilor sunt foarte mici indiferent de gradul profesional, de unde si usurinta acceptarii, in ciuda dilemei morale, a platilor informale), la nenumaratele palme peste bot pe care politicienii ni le-au administrat, indiferent de regim, trecand prin indreptatita furie si disperare mocnita a pacientilor care indura nu doar deficientele concrete ale sistemului de ingrijiri, dar si interfata lui invechita si umilitoare, si prin catastroficul portret mediatic din ultimii ani (medicul spagar si incompetent, pe mana caruia mor oameni), creditul pe care am fi putut conta in meseria noastra e epuizat.

E foarte usor, asadar, sa te retransezi intr-o stare de nemultumire cronica, dar tacuta, de victima, in care iti contemplezi cu amaraciune ruina visului de adolescent si dai vina, cinic, pe cei puternici si rai si pe societate. Si desi intre respectat si tolerat se intinde pustiul ratarii, o astfel de atitudine e un mecanism de aparare narcisic. Iar mecanismele de aparare au un singur rol: acela de a pastra nemiscata starea de fapt.

Cum cuantifici respectul in Romania? Cine e respectat la noi? Care sunt semnele recunoasterii sociale? Cum stii ca esti respectat? Un automobil voluminos genereaza mai multa admiratie decat o realizare profesionala. Imaginea de la televizor, din hiper-realitate, e mai influenta decat expertiza construita in decenii. Constiintei noastre colective ii vine foarte greu sa-si imagineze un respect care nu e bazat pe putere, teama sau invidie.

Si e o problema care in sine e golita de sens, o problema decadenta. Respectul trebuie sa vina ca o consecinta a actiunilor noastre, el nu e un scop in sine decat poate in anii adolescentei, sau atunci cand avem probleme de identitate, cand nu stim prea bine cine suntem. Sa spui ca lipsa de respect e principala noastra problema e circular, e ca si cum ai spune ca suntem nefericiti pentru ca nu suntem impliniti. Ca orice mecanism de aparare, e un cerc vicios, care arunca doar intuneric asupra problemelor foarte concrete, cele care pot fi enuntate in termeni clari: coruptia, lipsa de bani, de infrastructura, de dezvoltare si educatie profesionala, de mentori, de comunicare corecta atat cu pacientii cat si cu decidentii, printre altele. Problemele care din cauza carora nu conteaza cat de bun medic esti, care iti abolesc talentul si pregatirea si care, atata timp cat exista, vor face ca orice cariera medicala onesta in Romania sa esueze in sindromul de burn-out.

Inainte de nevoia de respect, exista o alta nevoie, mult mai imediata si mai dureroasa decat cea dintai. Nevoia de incredere. Inainte de a obtine respectul pacientului meu, trebuie sa ma lupt sa-i obtin increderea, sa-l castig de partea luptei pe care o avem de dus impreuna. Poate ca in restul relatiilor sociale care domnesc in societatea contemporana, respectul e posibil fara incredere. In medicina, ar fi un non-sens. Unde e nevoia de incredere in studiile fondului investitorilor straini?

Recunoasterea sociala va veni, poate, atunci cand vom iesi din echilibrul nostru instabil si patologic si vom incepe sa adresam aceste probleme. Cand statutul de tolerat va fi intolerabil.

Autor: Vlad Stroescu, specialist psihiatru

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Medic: 
Comentarii

"Un automobil voluminos generează mai multă admirație decât o realizare profesională" - complet fals. In ochii cocalarilor poate sau daca chiar te doare ce zice vecinul.

Respectat trebuie sa fii in mediul tau si in grupul tau de prieteni, iar eu personal nu vad nici o diferenta intre profesia de medic sau sudor si de ce l-ai respecta pe unul mai mult decat pe celalalt.

Respectul fata de medici ar putea incepe cu respectul medicilor fata de pacienti. Presupunand ca medicii sunt ceva mai "inteligenti"(studii... samd) ar putea ei sa faca primul pas. Medicii in Romania nu se comporta cu pacientii ca si

Eu personal, am fost si sunt uimit de respectul medicilor din vestul europei fata de pacienti.

Dragi medici, ar trebui sa va schimbati atitudinea.

Medicii trebuie respectati. Repectati pentru munca lor care ne este foarte importanta. Insa si ei la randul lor trebuie sa realizeze cercul vicios. "Admiratia" pe care ti-o aduce o masina, o casa sau alte bunuri materiale nu e admiratie e cel mult invidie. Si dorinta individului de a "privi de sus" la alti indivizi nu ii face cinste.
Daca ne-am dori mai putin in plan material si am respecta principii sanatoase de viata ca respectul pentru munca cinstita chiar si cu castig mai mic, am fi o societate mult diferita de cea in care traim astazi.
Adolescentul care si-a ales sa salveze vietii a fost superior moral adultului pe care maturitatea l-a adus la invidia pentru un statut social mai ridicat.
Respectele mele domnule doctor.

Imi place articolul si este adevarat ca la noi este respectat doar cel care are putere (a se citi poate sa iti faca rau sau bine). Romanii sufera de lipsa de integritate. Si sunt plini de ura, in micimea lor. Asta se intampla pentru ca nu exista o corelatie intre "fapta si rasplata" in societatea noastra.
Medicii de la noi sunt mult mai omenosi decat cei din occident; acolo exista respect dar sub forma unui profesionalism rece. La noi oamenii sunt mai omenosi.
Exista si uscaturi, multe la numar, pentru acolo unde nu e lege si ordine, toate neregulile prolifereaza. Si asta nu numai in sistemul medical.

Cum bine ati sesizat, societatea romaneasca e lipsita de respect pentru profesii in general. E logic. Dacă nu ne respectam noi intre noi nici ca vecini, nici ca prieteni ori cunostinte, atunci ce asteptari sa mai avem? Care meserie este respectata in Romania? Cea de gazetar? De miner? De politician, de polițist, de judecator, de profesor, de drumar sau care? Oare nu vedem in ce criză morală adâncă suntem?
Dacă nici preoții nu mai sunt respectați, pentru că fac ceea ce fac, iar credincioșii văd, chiar dacă nu spun nimic...
Oare nu vedem că lipsa de responsabilitate de la toate nivelele sociale duce la criza valorilor? Dacă nu avem nici o valoare de respectat, să ne mai mirăm că nici pe noi înșine nu ne respectăm?
Pragmaticilor mereu le place să le închidă gura ”filozofilor”, spunând că problemele morale nu sunt stringente, că nu rezolvă lipsa banilor, că nu dau de mâncare. Fals! Unde n-ai moralitate, n-ai nici mâncare, că ți-o fură vecinul, n-ai nici bani, că-ți dă în cap hoțul, n-ai nici instituții, că le subminează politicienii venali, (și așa mai departe) !
N-avem nimic pentru că n-avem nici minte, nici suflet. Asta și merităm...

Sunt de acord, medicul trebuie respectat. Dar si eu, ca pacient, trebuie sa primesc acelaşi respect de la medic. Insa respectul pentru medic nu trebuie sa insemne spaga ca sa isi faca treaba. Si niciunul dintre pacienti nu ar trebui sa dea spaga pentru ca in acest mod sunt discriminati pacientii care nu au bani si nu au unde sa dea spaga medicului. Bolnavul care vine la medic nu este cu nimic vinovat ca salariul acestuia este mic.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Psihiatrie

Matei Valentin,Medic Primar
Medic Primar
Scripcaru Calin,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar,...
Medic Primar

Articole similare

Intrebarea este evident retorica, pentru ca toti stim cat de importanta este comunicarea cu pacientul. Am ales acest titlu tocmai pentru a ne intreba daca intr-adevar reusim sa facem acest lucru zi de zi si pentru ca sunt inca foarte entuziasmata dupa participarea recenta la un curs cu aceasta tema, pe care il recomand cu caldura nu doar...
Dr. Oana Constantinescu in studioul HotNews Care sunt cele mai comune afectiuni ORL la copii? Cum se pot preveni? Ce greseli trebuie sa evite parintii legate de tratamentul lor? Dr. Oana Constantinescu, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii MedLive.ro si a raspuns intrebarilor in cadrul unui interviu video. Dr. Oana...
Inainte de operatie, pregateste-te fizic si psihic / Foto: PhotoXpress Decizia de a fi supus unei interventii chirurgicale este rareori o decizie simpla, insa de cele mai multe ori este singura optiune pentru a ne salva viata. Cele mai multe interventii chirurgicale sunt planificate, ceea ce inseamna ca ai timp sa te pregatesti, atat fizic cat...
Un medicament dezvoltat la Universitatea Linköping din Suedia protejeaza împotriva efectelor secundare ale tratamentelor de cancer în timp ce consolideaza efectele acestora asupra tumorii. Va incepe o evaluare internationala a medicamentului pe un grup mai mare de pacienti. Rezultatele studiilor cu acest compus, cunoscut sub numele de...
Faptul ca ai devenit tata iti poate aduce bucurie, dar si stres, poate fi o experienta interesanta, dar coplesitoare. Cu toate acestea, te poti pregati pentru provocarile paternitatii daca recunosti sursele de stres, te informezi inainte si ramai implicat dupa nasterea copilului. Recunoaste sursele de stres Nimeni nu a spus ca ingrijirea unui...