Publicat la: 
27/03/2019

hipertensiune intracraniana idiopatica

Oamenii de stiinta de la Universitatea Birmingham au descoperit, printr-un nou studiu, ca nivelurile crescute de hormoni, inclusiv testosteronul, ar putea provoca o afectiune a creierului care declanseaza orbirea la femei.

Hipertensiunea intracraniana idiopatica, cunoscuta si sub numele de IIH, este cauzata de o presiune ridicata in creier, ce are drept consecinte dureri de cap si chiar orbirea. Boala a fost identificata cu peste 100 de ani in urma, dar cauza a ramas necunoscuta, desi au existat multe speculatii deoarece, in 95% dintre cazuri, sunt afectate femeile obeze.

Desi, initial, era o boala rara, acum incidenta a crescut dramatic. In concordanta cu cresterea globala a obezitatii, s-a inregistrat o crestere de 150% in ultimii 10 ani. In prezent, exista optiuni de tratament foarte limitate.

Cercetatorii de la Universitatea Birmingham au analizat rolul hormonilor, cunoscuti sub numele de androgeni, in dezvoltarea IIH. Acestia au examinat nivelul de androgeni din sange, din urina, din lichidul cerebral (cefalorahidian), provenite de la 55 de femei, diagnosticate cu IIH, cu varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani.

Mai apoi, au comparat rezultatele cu cele ale femeilor obeze, care aveau aceeasi varsta si acelasi indice de masa corporala si cu cele ale unor femei diagnosticate cu sindromul ovarian polichistic (PCOS). PCOS este o conditie comuna, asociata cu niveluri crescute de tipuri specifice de androgeni, ce pot provoca exces de par si menstruatii neregulate.

Cercetatorii au descoperit ca pacientii cu IIH au avut un profil foarte diferit, in privinta nivelurilor ridicate de androgeni, comparativ cu femeile obeze si cu cele cu PCOS. Cele mai proeminente au fost nivelurile ridicate de testosteron, gasit in sangele femeilor cu IIH. Mai mult, tot in cazul acestor femei, au existat niveluri foarte ridicate de androgeni in lichidul cerebral.

Cand specialistii au analizat tesutul plexului coroidian uman, locul in care lichidul cerebral este produs, au confirmat ca androgenii ar putea creste rata de secretie a lichidului cerebral, care, la randul sau, ar putea creste presiunea cerebrala.

Pentru prima data, a fost gasit un model de dereglare a androgenilor, care este unic pentru IIH si un potential declansator al presiunii anormale la nivelul creierului.

Aceste constatari sugereaza, pentru prima data, ca androgenii ar putea fi o cauza potentiala a IHH.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Ionita Mariana,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
Medic specialist
Toboc Patricia-Daniela,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Cercetatorii de la Cedars-Sinai au descoperit ca, uneori, cancerul de prostata poate sa devina rezistent la terapia hormonala standard si chiar sa se raspandeasca mai mult in urma acesteia. In plus, ei au descoperit ca un simplu test de sange poate prezice cand se formeaza, mai exact, aceasta rezistenta, conform eurekalert.org. Potrivit...
Contraceptivele masculine / Foto: Reuters Prezervativul si pilulele sunt doua dintre cele mai cunoscute metode contraceptive utilizate la scara larga. Li se adauga o serie de alte mijloace contraceptive - diafragma, plasturele contraceptiv, inelul vaginal - mai putin utilizate ce se adreseaza, cu precadere, segmentului feminin. Dintre toate...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Birmingham au descoperit, printr-un nou studiu, ca nivelurile crescute de hormoni, inclusiv testosteronul, ar putea provoca o afectiune a creierului care declanseaza orbirea la femei. Hipertensiunea intracraniana idiopatica, cunoscuta si sub numele de IIH, este cauzata de o presiune ridicata in creier, ce...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Birmingham au descoperit, printr-un nou studiu, ca nivelurile crescute de hormoni, inclusiv testosteronul, ar putea provoca o afectiune a creierului care declanseaza orbirea la femei. Hipertensiunea intracraniana idiopatica, cunoscuta si sub numele de IIH, este cauzata de o presiune ridicata in creier, ce...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Sao Paulo, Brazilia, au descoperit, printr-un nou studiu, ca hormonul de crestere (GH), care stimuleaza maturizarea scheletica, cresterea osului liniar si ajuta la mentinerea tesuturilor si organelor pe tot parcursul vietii, actioneaza direct asupra creierului pentru conservarea energiei atunci cand corpul...