Publicat la: 
12/01/2018

dificultati distingere stanga de dreapta

Ai spus stanga in loc de dreapta vreodata? Esti la ora de condus si instructorul iti spune sa faci o intoarcere la dreapta si ai tendinta sa intorci spre stanga sau te blochezi pe moment, inainte de a face intoarcerea corecta.

Daca acest scenariu iti suna cunoscut, nu esti singur: o mare pare din populatie intampina dificultati in a distinge stanga de dreapta. Dar care este semnificatia medicala a acestei probleme? Iata ce spun specialistii, conform theconversation.com.

Capacitatea de a deosebi stanga de dreapta presupune un proces neuro-psihologic complex ce implica o serie de functii neurologice superioare, precum capacitatea de a integra informatiile senzoriale si vizuale, functiile lingvistice si memoria. Pentru unele persoane aceasta capacitate se exercita instant, in timp ce pentru altii reprezinta o provocare.

Iata un test ce te ajuta sa afli in care dintre cele doua categorii de persoane te incadrezi.

Aceasta problema ridica o serie de dificultati atunci cand vine vorba despre profesiile medicale. Este vorba despre importanta cruciala a distingerii corecte intre stanga si dreapta in cazul aplicarii unor proceduri medicale in randul pacientilor. In astfel de cazuri simpla distingere intre parti presupune antrenarea atentiei vizuo-spatiale.

Erori ce pot fi evitate

Nu este sfarsitul lumii daca faci dreapta pe un drum, in loc sa faci stanga, insa exista multe situatii in care astfel de confuzii pot avea consecinte devastatoare.

Unele dintre cele mai tragice erori din domeniul medical au fost efectuarea interventiilor chirurgicale pe partea gresita: indepartarea rinichiului sanatos, amputarea piciorului gresit.

In ciuda faptului ca exista o serie de sistemel tehnologice ce ne ajuta sa anticipam si sa evitam astfel de greseli, in cazurile izolate in care acestea apar, avem de-a face cu eroarea umana.

Predispozitia catre eroare este o caracteristica inerenta comportamentului uman, insa o astfel de greseala poate uneori sa ne coste viata noastra sau a celorlalti.

Constatarile studiilor din literatura de specialitate arata ca astfel de confuzii apar mai frecvent la femei, in timp ce barbatii demonstreaza ca au un grad mai mare de atentie vizuala si spatiala.

Concentrarea si distragerea atentiei

Deosebirea stangii de dreapta nu apare niciodata in izolare, iar cand vine vorba despre cadrele medicale, spitalele sunt un mediu aglomerat in care concentrarea atentiei este o adevarata provocare.

Un studiu de specialitate, ale carui rezultate au fost publicate in jurnalul "Medical Education", exploreaza impactul evenimentelor ce distrag atentia studentilor la medicina, facandu-i predispusi greselilor.

Pentru a masura intr-un mod obiectiv capacitatea acestora de a distinge stanga de dreapta, un grup de voluntari din cadrul medical a fost supus unor teste pe parcursul carora au fost pusi sa distinga intre stanga si dreapta in diferite momente, in timp ce se aflau intr-un mediu zgomotos si solicitant, menit sa simuleze mediul obisnuit de lucru din spitale.

Constatarile au fost socante: chiar si un zgomot de fundal este suficient pentru a comite o astfel de greseala. Distragerea atentiei poate avea repercusiuni grave, determinand studentii la medicina sa incurce in momente cheie partea stanga cu partea dreapta.

Capacitatea voluntarilor de a se autoevalua a fost, de asemenea, imprecisa. Multi dintre acestia au fost de parere ca nu sunt supusi acestui tip de eroare, in timp ce rezultatele testelor au aratat contrariul.

Tehnici de imbunatatire a capacitatii de a distinge stanga de dreapta

Pentru cei ce sufera de astfel de dificultati exista o serie de tehnici pe care acestia le pot practica pentru a isi imbunatati abilitatea de a distinge instant stanga de dreapta. Una dintre acestea presupune flexarea degetului mare de la mana stanga in unghi drept pentru a lua forma literei L, ca reprezentare grafica pentru partea lor stanga si viceversa. Studiile de specialitate arata insa ca astfel de tehnici nu reusesc sa combata in mod eficient cauza problemei de a distinge in mod corect, natural si instantaneu, stanga de dreapta.

In domeniul asistentei medicale, studientii sunt avertizati in privinta acestor erori si informati cu privire la impactul pe care o simpla greseala il poate avea asupra starii de sanatate a pacientilor, mai cu seama in momentele critice.

Cu toate acestea, este necesar sa dezvoltam noi strategii pentru a reduce riscul aparitiei acestor erori si trebuie sa atragem atentia cadrelor medicale asupra gradului ridicat de risc pe care aceste greseli umane il au. De asemenea, minimalizarea riscului de distragere a atentiei este la fel de importanta, sunt de parere specialistii.

Taguri Medlife: 
Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Psihologie

Psiholog
Psiholog
Sahlean Mihaela,Psiholog Clinician Principal, Doctor in Psihologie
Psiholog...
Lupoi Smaranda,Psiholog
Psiholog

Articole similare

Raspunsul simplu este ca faptele si argumentele rationale chiar nu sunt foarte bune la modificarea convingerilor oamenilor. Teoriile conspiratiei apar cu o asemenea regularitate datorita dorintei noastre de a impune o structura lumii si capacitatii incredibile de a recunoaste modele, conform theconversation.com. Intr-adevar, un studiu recent a...
De-a lungul timpului, multi oameni au sustinut ideea ca meditatia poate schimba modul in care ne comportam fata de cei din jur si ne antreneaza sentimentul de compasiune fata de ceilalti. O noua cercetare, efectuata de oamenii de stiinta de la Universitatea din Coventry din Anglia, Universitatea Massey din Noua Zeelanda si Universitatea Radboud...
Sub ce forma vine fericirea? / Foto: Photoxpress Nenumarate carti si pretinsi profesori au incercat de-a lungul vremii sa ofere publicului secretul fericirii. Nimeni nu a reusit sa vina insa cu ceva palpabil. Nici psihologii nu pot face acest lucru, insa au descoperit cum sa masoare fericirea iar studiile riguroase au reusit sa demonstreze care...
Visatul cu ochii deschisi este una dintre cele mai mari bucurii ale vietii: poti sa iti imaginezi lucruri frumoase cand esti intr-o intalnire plictisitoare sau astepti la rand. Acest joc aparent inofensiv poate fi insa o sabie cu doua taisuri. Unele cercetari au constatat ca stimuleaza creativitatea, dar alte studii sugereaza ca dauneaza...
Gandul la o potentiala infectie pare sa accentueze ingrijorarea oamenilor cu privire la aspectul lor fizic, mai ales atunci cand vine vorba despre bolile cronice, potrivit unui nou studiu publicat recent in revista de specialitate "Psychological Science". Noile constatari sugereaza ca doar posibilitatea de a deveni contagiosi ne poate determina...