Publicat la: 
1/10/2018

seringa

Cercetatorii au demonstrat, printr-un nou studiu, ca anticorpii neutralizanti pot suprima HIV timp de pana la patru luni, mult mai mult decat tratamentele disponibile in prezent, conform eurekalert.org.

Datorita imbunatatirilor aduse terapiei antiretrovirale, HIV este o afectiune mult mai usor de gestionat. Cu toate acestea, chiar si cele mai eficiente tratamente nu elimina in totalitate virusul, iar acesta ramane in organism, in stare latenta. In cazul in care un pacient uita sa isi ia tratamentul, sau renunta la el, virusul poate atinge din nou un nivel periculos. Din aceasta cauza, persoanele infectate cu HIV trebuie sa ia pastile zilnic, pentru tot restul vietii.

Studiul, condus de cercetatorii de la Universitatea Rockfeller, sugereaza ca o noua imunoterapie, care combina doi anticorpi anti-HIV, este capabila sa suprime HIV cateva luni. Medicamentele, numite anticorpi neutralizanti, sau bNAbs, s-au dovedit a fi mai sigure si mai eficiente decat orice alta terapie testata anterior.

Studiul a fost publicat in ”Nature and Nature Medicine”.

Cum functioneaza anticorpii?

Desi in studiile clinice, terapia antiretrovirala functioneaza aproape perfect, in lumea reala lucrurile sunt mai complicate. Unii pacienti isi neglijeaza medicamentele, sau pierd accesul la ingrijirile medicale. Inconsistenta tratamentului prezinta un risc atat pentru persoana infectata, cat si pentru populatie, deoarece, atunci cand virusul nu este controlat, exista o probabilitate mai mare de transmitere. Astfel, pentru a proteja pacientii si indivizii in general, specialistii incearca sa dezvolte tratamente noi, care nu se bazeaza pe doze zilnice.

Profesorii Zanvil A. Cohn si Ralph M. Steinman au identificat anticorpii 3BNC117 si 10-1074 in timp ce studiau persoanele ale caror organisme reusesc sa se lupte cu HIV fara ajutorul medicamentelor. In acest proces anticorpii naturali vizeaza proteinele din afara virusului si determina sistemul imunitar sa combata infectia. Scopul terapiei cu BNAb este sa suprime virusul printr-un raspuns imunitar sporit. Aceste medicamente raman in organism mai mult decat cele actuale, astfel ca nu necesita administrare zilnica.

Studiile anterioare au aratat ca tratamentul cu un singur BNAb reduce nivelul de virus din sange, dar efectul este de scurta durata.

3BNC117 si 10-1074 ataca HIV din doua unghiuri diferite, motiv pentru care cercetatorii au suspectat ca administrarea celor doua medicamente impreuna ar putea evita rezistenta, tehnica pe care au testat-o mai intai pe animale. In urma succesului acestor experimente initiale, Nussenzweig si Caskey au adaptat tratamentul pentru a fi utilizat si pe oameni.

Cum a decurs studiul?

Participantii la studiu au incetat sa isi ia medicamentele antiretrovirale si li s-au facut trei perfuzii, care contineau cele doua BNAb, pe parcursul a sase saptamani.  Cercetatorii au raportat ca in cazul a 9 persoane infectate, sensibile la ambii anticorpi, virusul s-a estompat, in medie, 21 de saptamani, chiar 30 la unii pacienti. Persoanele care au fost tratate cu un singur BNAb au dezvoltat rezistenta la tratament, comparativ cu persoanele carora li s-au administrat ambele BNAb. Mai mult, nu au existat efecte adverse, cu exceptia unei stari usoare de oboseala in cazul catorva pacienti.

La intrarea in studiu, pacientilor nu le circula activ prin sange virusul HIV deoarece medicamentele antiretrovirale au redus virusul la niveluri foarte mici sau nedetectabile. Totusi, tratamentul a fost eficient si in cazul pacientilor al caror virus circula activ prin sange, fiind suprimat timp de pana la trei luni.

Desi aceasta terapie este foarte promitatoare, virusul HIV este de mai multe tipuri, astfel ca nu pentru toti pacientii ar putea avea efect.

”Acesti doi anticorpi nu vor functiona pentru toata lumea. Daca vom combina aceasta terapie cu alti anticorpi, sau cu medicamente antiretrovirale, ar putea fi eficienta pentru tot mai multi oameni. De-a lungul timpului, terapia cu BNAb ar putea determina organismul sa produca singur anticorpii contra HIV. Ca si in cazul cancerului, aceste medicamente ar putea interactiona cu sistemul imunitar gazda pentru a stimula imunitatea naturala”, explica Nussenzweig.

Cercetarile viitoare ar putea duce la prelungirea perioadei de eficienta a medicamentelor.  Studiile au aratat ca terapia BNAb poate suprima HIV pentru mai mult de patru luni la unii. Cu toate acestea, Nussenzweig considera ca aceasta perioada ar putea fi extinsa si mai mult, scopul fiind ca anticorpii sa fie administrati doar o singura data, maxim de doua ori pe an. In plus, specialistii considera ca tratamentul BNAb ar putea ajuta si la prevenirea HIV, nu numai la tratare. Chiar si in prezent, oamenii care sunt expusi unui risc ridicat de a intra in contact cu virusul, pot lua medicamente preventiv.

Sursa:  https://www.sciencedaily.com/releases/2018/09/180926140834.htm

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Boli infectioase, Ecografie pediatrica

Medic Primar
Florescu Aysel,Medic Primar
Medic Primar
Popa Ciprian
Serban Rodica,Medic Primar Epidemiolog, Medic Specialist Boli in
Medic Primar...

Articole similare

In cautarea unui tratament / Foto: Reuters In Romania, in iunie 2011 erau inregistrati 10.642 pacienti diagnosticati cu HIV si SIDA, cu 243 mai multe cazuri decat la finele anului 2010, conform datelor oferite de Institutul Matei Bals. Dintre noile cazuri depistate, 27% sunt tineri cu varsta intre 20-24 ani, iar 63% au contractat virusul in...
Autoritatile americane au facut primul pas in preventia SIDA, dupa ce au dat unda verde unui medicament prin care este prevenita infectarea cu HIV. Studiile au aratat ca Truvada reduce riscull de infectare cu pana la 73%, noteaza BBC. Truvada poate fi administrat de cei care sunt expusi la infectie si de oricine ar putea intretine relatii sexuale...
prof. Luc Montagnier Cei doi francezi care au descoperit virusul HIV in 1983 au fost recompensati cu un Nobel pentru medicina in 2008. Am avut sansa unui interviu cu fiecare dintre cei doi. Primul la Paris, in urma cu trei ani, cu Francoise Barre-Sinoussi, in timpul caruia aceasta Doamna mi-a explicat temeinic evolutia cercetarilor pentru...
Cercetatorii au demonstrat, printr-un nou studiu, ca anticorpii neutralizanti pot suprima HIV timp de pana la patru luni, mult mai mult decat tratamentele disponibile in prezent, conform eurekalert.org. Datorita imbunatatirilor aduse terapiei antiretrovirale, HIV este o afectiune mult mai usor de gestionat. Cu toate acestea, chiar si cele mai...
Merck  a anuntat publicarea unui studiu în revista Nature, care a adus dovezi timpurii cu privire pentru utilizarea unui medicament pentru a îndeparta rezervoarele ascunse de virus la pacientii care primesc tratament pentru HIV, virusul care provoaca SIDA. Oamenii de stiinta de la Laboratoarele de Cercetare Merck au colaborat cu cercetatorii de la...