Publicat la: 
26/01/2014

Hyperclinica MedLife Baneasa a inclus artrografia RM in paleta de servicii oferite pacientilor. Acest tip de investigatie este unul modern, fiind rezultatul imbinarii dintre atrografia clasica, care presupune injectarea intraarticulara a unei substante de contrast, si modalitatile moderne de evaluare tridimensionala (IRM). Prin urmare, artrografia RM este un instrument foarte performant, care contribuie la o diagnosticare corecta a unei palete extinse de patologii din sfera structurilor articulare. Un alt avantaj al acestei investigatii consta in faptul ca ofera informatii de o calitate superioara in comparatie cu cele furnizate de investigatiile native (fara contrast).

 

Cum functionează artrografia RM?

Acest tip de investigatie presupune injectarea de contrast combinat I (iod) si Gd (gadolinium), sub control fluoroscopic sau ecografic. Se urmareste injectarea unei cantitati suficient de mari de substanta de contrast, pentru a destinde capsula articulara si pentru a evidentia cat mai multe detalii. In acest mod, reactiile alergice sunt mult mai reduse in comparatie cu situatiile in care se aplica injectarea intravenoasa de substanta de contrast, dar poate fi usor dureroasa imediat dupa efectuare, prin distensia capsulei articulare.
 

Metoda poate fi folosita pentru o mare varietate de patologii articulare, punand in evidenta leziunile de cartilaj articular in condromalacii, leziunile Bankart in luxatiile si instabilitatile de umar, leziunile de labrum glenoidal si de coafa a rotatorilor in patologia umarului, leziunile de labrum acetabular in conflictul femuro-acetabular la sold (FAI), leziunile de fibro-cartilaj triangular (TFCC) la pumn etc.

 

Inainte de a recomanda artrografia RM, medicul tine cont de timpul de examinare (30 de minute la RM) necesar in cazul fiecarui pacient si de eventualele implanturi metalice pe care pacientii le-ar putea avea. Astfel, unui tanar cu patologie de umar sau de sold i-ar putea fi recomandata investigatia IRM, din cauza iradierii suplimentare a toracelui sau pelvisului, in timpul computer tomografiei.

 

Artrografia RM este realizata la Hyperclinica MedLife Baneasa de dr. Constantin Jemna, medic specialist ortopedie-traumatologie.

 

Alte NoutatiVezi toate Noutatile

Arhivarea declaratiilor pe proprie raspundere aferente triajului epidemiologic inainte de accesul in cadrul unitatilor Med Life urmeaza a fi efectuata pentru o durata de 6 luni calendaristice...
Servicii noi de kinetoterapie individuala pentru copii! Știm ca nimic nu este mai important decât sanatatea și dezvoltarea armonioasa a copiilor noștri! De aceea, hyperclinica MedLife Ploiesti vine...