Publicat la: 
12/06/2014

Pacientii Hyperclinicii MedLife Grivita au posibilitatea de a opta pentru ecografia cu substanta de contrast, o metoda ecografica avansata, care permite investigarea micro si macrovascularizatiei de la nivelul organelor si al regiunilor anatomice atat normale, cat si patologice.

Acest tip de investigatie consta in injectarea intravenoasa a unei substante de contrast, in cantitate foarte mica (de la 1 ml la 4,8 ml, in functie de organul investigat si de performanta ecografului), cantitate ce este de aproximativ 100 de ori mai mica decat cea utilizata in cazul investigatiilor CT si RMN.

Substanta de contrast este un gaz inert care, amestecat cu fosfolipide si ser fiziologic, prin agitare, formeaza milioane de microbule cu diametru mai mic decat cel al hematiilor (globulele rosii din sange). Dupa injectarea substantei sub forma de microbule, intr-un timp foarte scurt (aproximativ 10 secunde), aceasta ajunge la nivelul organului investigat si permite obtinerea unei imagini a regiunii anatomice (o harta a regiunii sau a organului respectiv), bazata exclusiv pe semnalul provenit din vase.

Substanta este eliminata, in totalitate, din organism prin expiratie in aproximativ 15 minute de la injectare.

Avantajele ecografiei cu substanta de contrast
Aceasta metoda este neinvaziva, neiradianta, foarte bine tolerata de organism si mai avantajoasa din punct de vedere financiar. Prin ecografia cu substanta de contrast se pot vizualiza si caracteriza mult mai bine structurile anatomice, in comparatie cu ecografia clasica, si se poate realiza mai usor diferentierea intre caracterul malign si cel benign in cazul diferitelor tumori de la nivelul organelor investigate.

Substanta de contrast poate fi injectata in mod repetat, la acelasi pacient, in cadrul aceleiasi investigatii ecografice, fara sa existe niciun risc de aparitie a unor reactii adverse. Substanta nu este alergena si poate fi administrata atat pacientilor care nu suporta substantele de contrast iodate (folosite la CT) sau paramagnetice (folosite la RMN), cat si pacientilor care sufera de afectiuni renale.

Cand apelam la ecografia cu substanta de contrast?
Indicatiile ecografiei cu substanta de contrast sunt multiple. Aceasta este utilizata, in primul rand, pentru detectarea si caracterizarea tumorilor de la nivelul organelor interne (ficat, pancreas, splina, rinichi, uter, ovare, vezica urinara, prostata, san, tiroida etc.). Totodata, contribuie la caracterizarea naturii nodulilor si a blocurilor limfoganglionare.

Este o metoda folosita cu succes in aprecierea eficientei tratamentului emboligen (ficat – pentru tumori, uter – pentru fibroame) si antitumoral.

Ecografia cu substanta de contrast mai este indicata in:

  • detectarea rupturilor posttraumatice ale organelor (ficat, splina, rinichi etc.);
  • aprecierea permeabilitatii tubare (histero-salpingo-contrast-sonografie) si a refluxului vezico-ureteral;
  • explorarea transcraniana (neurologie): vizualizarea mai buna a vaselor, apecierea corecta a stenozelor, trombilor, vascularizatiei placilor de aterom, monitorizarea tratamentului trombolitic la pacientii care au suferit un accident vascular cerebral;
  • ecocardiografia de repaus si in ecocardiografia de stres.

Ecografia cu substanta de contrast nu exclude utilizarea altor metode imagistice, dar in multe situatii le poate inlocui cu succes.

Mai multe informatii si programari, la 021.9646.

 

Alte NoutatiVezi toate Noutatile

Învățătorii se pot testa gratuit pentru depistarea anticorpilor specifici COVID-19 începând de astăzi   București, 1 septembrie: Începând de astăzi, 1 septembrie, și până pe data de 14 septembrie...
Ce este screening-ul metabolic neonatal? Un test modern de depistaj care urmărește înlocuirea testului Guthrie în practica pediatrică, acesta din urmă fiind considerat în zilele noastre nefiabil și...