Publicat la: 
15/04/2014

Studii recente indica faptul ca intre 10 si 12% dintre femei vor dezvolta cancer de san in timpul vietii. Desi ultimele descoperiri in domeniu au prelungit durata de viata si au crescut procentul de supravietuire al pacientilor, totusi cancerul de san este a doua cauza de mortalitate in randul femeilor bolnave de cancer.

Aparitia cancerului de san are doua componente – componenta determinata de mediul inconjurator si componenta genetica sau mostenita. In cazul componentei genetice, au fost descrise mai multe gene cu implicare in aparitia cancerului de san. Genele care au fost cel mai frecvent asociate si care dau riscul cel mai mare de a dezvolta cancer de san, sunt genele BRCA 1 si BRCA 2. Acestea sunt gene supresoare tumorale implicate in controlul integritatii ADN.

Un defect al acestor gene duce la aparitia sindromului de cancer de san si ovar, ereditar. Acest sindrom este asociat nu numai cu aparitia timpurie de cancer de san dar si cu riscul crescut de aparitie a cancerului ovarian, pancreatic, de stomac, laringeal, de trompa uterina si prostata. Acelasi sindrom este responsabil pentru 5-10% din cancerele de san. Pentru persoanele ce prezinta mutatii in aceste gene, riscul de a dezvolta cancer de san este de 50-80%, iar cel de a dezvolta cancer de ovar este de 30-50% pana la varsta de 70 de ani.

Riscul de a dezvolta alte tipuri de cancer asociate cu mutatii in gena BRCA2 creste de 20 de ori in cazul cancerului de prostata si de 10 ori in cazul cancerului pancreatic. In cazurile in care in familie au existat anterior cancere de san, in care transmiterea nu poate fi explicata prin mutatii in BRCA1 sau BRCA2, cel mai frecvent sunt implicate  alte gene  - CHEK2, ATM, PALB2 si BRIP1.

In cadrul Laboratorului de Genetica Moleculara al MedLife este disponibil testul care permite secventierea completa a genelor implicate in cazurile de cancer de san si ovar ereditare - BRCA1, BRCA2, CHEK2, ATM, BRIP1 si PALB2.

In plus, Laboratorul de Genetica Moleculara al MedLife efectueaza si un screening de insertii/deletii in genele - BRCA1, BRCA2, CHEK2 si ATM. Acest screening face parte din test si este inclus in pret.

Pretul testului este de 3000 lei si rezultatele se elibereaza in termen de 22 zile lucratoare. Recoltarea pentru analize se poate face in orice unitate MedLife. Consultatia pentru interpretarea rezultatelor, care este inclusa in pret, are loc in cadrul Hyperclinicii MedLife Grivita, unde este localizat Laboratorul de Genetica Moleculara.
 

Adresa: Calea Grivitei, Nr. 365, Sector 1.
Programari la: 021 9646

Alte NoutatiVezi toate Noutatile

Arhivarea declaratiilor pe proprie raspundere aferente triajului epidemiologic inainte de accesul in cadrul unitatilor Med Life urmeaza a fi efectuata pentru o durata de 6 luni calendaristice...
Servicii noi de kinetoterapie individuala pentru copii! Știm ca nimic nu este mai important decât sanatatea și dezvoltarea armonioasa a copiilor noștri! De aceea, hyperclinica MedLife Ploiesti vine...