NOUTATI MEDICALE

27 Mai 2014

ERCP, tratamentul modern al patologiei cailor biliare, disponibil în cadrul Life Memorial Hospital

Life Memorial Hospital ofera pacientilor cu patologie a cailor biliare tratamentul prin ERCP (colangio-pancreatografia retrograda endoscopica).

Utilizata initial ca o metoda de diagnostic pentru vizualizarea cailor biliare (in absenta mijloacelor imagistice moderne, precum tomograful si RMN-ul), ERCP este astazi o alternativa moderna pentru interventiile chirurgicale la nivelul coledocului (calea biliara principala). Procedura se efectueaza pe cale endoscopica, in scopul tratarii patologiei cailor biliare si, in cazuri mai rare, in cazul patologiei pancreatice. Principalele interventii care pot fi realizate prin intermediul ERCP sunt extragerea de calculi si montarea de stenturi la nivelul canalelor biliare.

Regiunea bilio-pancreatica este o zona anatomica la nivelul careia interventiile chirurgicale sunt realizate cu mari dificultati, riscul de a aparea complicatii fiind unul ridicat. Pentru a rezolva aceste probleme fara disconfort, Life Memorial Hospital utilizeaza procedura ERCP, efectuata de dr. Eugen Craciun, medic primar gastroenterologie si hepatologie, cu competente in endoscopia diagnostica si terapeutica.

Interventiile prin ERCP au complicatii minime pentru pacient si duc la recuperare rapida, ceea ce permite ca externarea pacientului sa fie posibila in ziua urmatoare interventiei.
Metoda poate fi utilizata si pentru cresterea calitatii vietii si confortului pacientilor care sufera de anumite patologii.


Cum se realizeaza ERCP?

Procedura presupune introducerea unui endoscop special, cu vedere laterala, la nivelul duodenului (prima parte a intestinului subtire). Astfel, medicul are posibilitatea de a realiza abordul direct al cailor biliare. Aparatul este introdus prin cavitatea bucala, coborand in esofag si stomac, pana la nivelul papilei duodenale. Cu ajutorul unor instrumente speciale, este introdus, sub control radiologic, substanta de contrast, care permite vizualizarea cailor biliare si identificarea patologiei (pietre, tumori, stenoze benigne sau maligne). Urmatorul pas consta în incizarea papilei duodenale, prin care se pot introduce intrumentele cu ajutorul carora se extrag calculii sau se trateaza tumorile obstructive (care astupa varsarea bilei).

In cazul tumorilor, tratamentul endoscopic este unul preponderent paleativ, prin faptul ca asigura permeabilitatea cailor biliare pana la momentul interventiei chirurgicale. In acest scop, se monteaza la nivelul obstructiei o proteza din plastic sau metal, care poate fi îndepartata ulterior. In ceea ce priveste tumorile inoperabile, mentinerea permeabilitatii cailor biliare este importanta, atat pentru asigurarea digestiei fiziologice, cat si pentru a permite administrarea chimioterapiei.

Interventia se efectueaza sub control radiologic, iar pacientul este anesteziat. Anestezicul (somniferul) este introdus intravenos, iar avantajul major fata de anestezicele clasice este reprezentat de recuperarea foarte rapida. Pacientul se trezeste imediat si nu se confrunta cu reactii adverse, precum ameteala, greata, dureri de cap etc.

Procedura ERCP este doar una dintre solutiile terapeutice din sfera endoscopiei interventionale care pot fi efectuate în cadrul Life Memorial Hospital, alaturi de montarea de stenturi esofagiene (pentru tumori esofagiene sau pulmonare obstructive, care sunt inoperabile), realizarea de gastrostome endoscopice (pentru pacientii cu tulburari de inghitire) etc.

Pentru informatii si programari, apelati 021.9646.

 

 Echipa MedLife de Medicina Generala

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist
GAG
Gontariu Alina Georgeta
Medic Specialist

Ecografie 2d și Ginecologie

PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar
PB
Petrutescu Brandusa
Medic Primar

Alergologie

Vremes Georgeta
Vremes Georgeta
Medic Primar
Vremes Georgeta
Vremes Georgeta
Medic Primar

Oncologie

Adauga un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii!

Adresa de email nu va fi publicată.

0 comentarii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.