Publicat la: 
12/10/2012

MedLife a introdus in premiera pentru medicina privata din Romania tehnica ganglionului santinela pentru depistarea starii generale a ganglionilor axilari, in cazul femeilor diagnosticate cu cancer la san in faze incipiente. Prin folosirea tehnicii ganglionului santinela, multe dintre aceste femei pot evita limfadenectomia axilara (extirparea completa a ganglionilor axilari), o procedura invaziva care uneori poate fi urmata de complicatii ale functionalitatii membrului superior.

Conceptul de ganglion santinela se bazeaza pe teoria de diseminare secventiala a celulelor tumorale pe cale limfatica. Cand apare aceasta diseminare, invazia se produce initial in primul ganglion care dreneaza limfa de la nivelul tumorii. Acest ganglion a fost denumit ganglion santinela si are rolul de a indica prezenta sau absenta metastazelor in ganglionii regionali.

Tehnica ganglionului santinela foloseste trasori radioactivi sau/si coloranti vitali care se injecteaza in jurul tumorii apoi se efectueaza o limfoscintigrafie, la intervale prestabilite, astfel incat sa se poata identifica regiunea ganglionara in care dreneaza limfa. Dupa injectarea trasorului, interventia poate fi facuta la 6 ore, 12 ore sau 24 ore, astfel incat sa existe timp suficient de migrare a trasorului spre ganglionul santinela. Identificarea intraoperatorie a ganglionului santinela se va face cu ajutorul unui „gamma finder”  (detector portabil intraoperator de radiații gamma – model GAMMA/PET-PROBE SYSTEM, First Sensor, Germania). Acesta va fi extras si trimis laboratorului de anatomie patologica. Daca acest ganglion nu este invadat tumoral, nu va fi necesara limfadenectomia regionala completa, concluzie la care s-a ajuns dupa numeroase studii. Daca insa ganglionul este invadat, restul ganglionilor limfatici pot fi si acestia afectati si se va impune o limfadenectomie regionala completa.

Tehnica este disponibila in Life Memorial Hospital, Bucuresti.

Detalii si programari la 021 9646 si 021 96 47.

Alte NoutatiVezi toate Noutatile

Afla ca esti bine, intr-o singura zi la MedLife Unirii. Imprevizibile, multe dintre problemele de sanatate cu care ne confruntam ne iau, de cele mai multe ori, prin surprindere. Un screening constant...
Programul poate suferi modificari. Va rugam sa apelati departametul call center pentru a afla mai multe detalii.   ARAD Hyperclinica MedLife Genesys Clinica: inchis Spital MedLife Genesys Garda: 24/...