Publicat la: 
24/04/2012

Maternitatea MedLife Eva a devenit prima unitate de nastere naturala din Romania acreditata conform normelor organizatiei internationale IMBCO* (International MotherBaby ChildBirth Organization). Astfel, MedLife Eva este singura maternitate din tara acreditata ca Spital Prieten al Nasterii prin programul de acreditare coordonat de Asociatia Mame pentru Mame.

Noua unitate de nastere naturala include sala de nasteri normala si in mediul acvatic, precum și rezerve dotate cu dispozitive speciale care permit mamicilor sa nasca in pozitii cat mai confortabile, reducand la minim durerea și disconfortul. De asemenea, unitatea de nasteri va pune la dispozitie o serie de servicii, unice in Romania, care vor imbunatati semnificativ experienta nasterii. Astfel, viitoarele mamici vor avea la dispozitie consultant in alaptare acreditat ILCA, expert maternolog, psiholog cu competenta in terapia cuplului, posibilitatea de a naste cu Doula (persoana specializata care cunoaste gravida si ofera sprijin fizic, sufletesc si spiritual in timpul sarcinii, nasterii si in primele saptamani dupa nastere, dar care nu se implica medical), cursuri Lamaze, cursuri de Hypnobirthing (metoda de control a durerii), educatie prenatala si cursuri de ingrijire a perineului.

Aditional, maternitatea MedLife Eva aduce ca noutate implementarea si asumarea Planului de Nastere. Acesta reprezinta un document cu valoare de contract, prin care viitoarele mamici isi exprima in scris optiunile in ceea ce priveste modul in care se va desfasura nasterea chiar de la inceperea travaliului si pana la taierea cordonului ombilical, in cazul in care totul decurge normal si nu apar complicatii. De asemenea, planul de nastere este considerat un instrument de comunicare prevazut in circuitul de activitate al unui Spital Prieten al Nasterii, fiind respectat de intregul personal medical.

In Romania 39% din nasteri sunt provocate (travaliul nefiind lasat sa decurga normal) desi acest lucru nu este necesar - fata de Franta 22%, Marea Britanie 20%. Obiectivul organizatiei IMBCO este sa se ajunga la un procent de maxim 10% (provocarea nasterii aplicandu-se doar in situatiile in care medical se impune aceasta masura pentru a nu fi puse in pericol viata gravidei sau a bebelusului).

De asemenea, in Romania in peste 60% din cazuri se face epiziotomie (incizie chirurgicala la nivelul perineului realizata de medic inainte de nastere pentru a largi zona si a face loc fatului) la nastere – fata de Franta 26,8%. Obiectivul IMBCO este un procent sub 20%. De aceea, in cadrul programelor pe care maternitatea MedLife Eva le ofera, gravidele vor invata tehnici de ingrijire si educare a perineului, in asa fel incat sa ajunga sa nasca natural, cu perineul intact.

Un studiu realizat de Asociatia Mame pentru Mame la inceputul acestei luni arata ca principalele motive pentru care mamicile din Romania NU aleg sa nasca pe cale naturala sunt: teama de durere si complicatii; lipsa informatiilor corecte privind felul in care decurge o nastere naturala informarea insuficienta si/sau gresita in ceea ce priveste nasterea pe cale naturala vs. cezariana (cezariana nu mai este perceputa ca o interventie de urgenta, ci ca o alternativa fireasca la nasterea naturala); comoditatea mamicilor.

*Conform normelor organizatiei internaționale IMBCO, mama si bebelusul constituie o unitate integrala in timpul sarcinii, a nasterii si a perioadei de nou-nascut. Astfel, aceasta unitate va functiona dupa normele precizate de IMBCO, bazate pe procesul fiziologic normal al sarcinii, nasterii si alaptarii, in asa fel incat femeile sa poata naste asa cum isi doresc, intr-un context in care sa se simta ingrijite si in siguranta si unde starea emotionala, nevoia de spatiu privat si optiunile personale ale acestora sa fie respectate.

Informații despre conceptul Spital Prieten al Nașterii se regasesc pe www.spitalprietenalnasterii.ro.

Alte NoutatiVezi toate Noutatile

Învățătorii se pot testa gratuit pentru depistarea anticorpilor specifici COVID-19 începând de astăzi   București, 1 septembrie: Începând de astăzi, 1 septembrie, și până pe data de 14 septembrie...
Ce este screening-ul metabolic neonatal? Un test modern de depistaj care urmărește înlocuirea testului Guthrie în practica pediatrică, acesta din urmă fiind considerat în zilele noastre nefiabil și...