Publicat la: 
13/06/2014

Centrul de Psihiatrie si Psihoterapie MindCare a introdus in lista serviciilor oferite de catre Departamentul Copii
si Adolescenti terapia ABA si alte tehnici specifice in gestionarea cazurilor de autism infantil.

Autismul poate fi recunoscut dupa o serie de simptome pe care parintii micilor pacienti le pot sesiza, uneori cu usurinta.

Printre acestea se numara situatiile cand copilul:
• evita contactul vizual, nu intoarce capul si nu raspunde cand estrigat pe nume;
• prefera sa se joace singur;
• se joaca intr-un mod neobisnuit, rotind o jucarie de mai multe ori;
• poate sta mult timp facand aceea si activitate, iar daca este deranjat devine agitat si agresiv;
• nu foloseste limbajul non-verbal si/sau verbal in comunicarea cu ceilalti, chiar si atunci cand are nevoie de ceva;
• are propriile rutine in timpul unei zile, iar orice abatere de la acestea il frustreaza si il face sa protesteze;
• are dificultati in ceea ce priveste rutina de masa si de somn:
• are preferinte pentru un numar restrans de alimente, refuzandule categoric pe celelalte;
• manifesta o lipsa de sensibilitate la durere si o reactie nebisnuita la anumite sunete.

Daca copilul dumneavoastra se regaseste in aceasta descriere, ar putea prezenta trasaturile unei tulburari de spectru autist sau de comunicare sociala. Cel mai potrivit, in acest caz, este sa va orientati catre un specialist pentru diagnosticarea precoce a bolii.

Ce este de facut?
Inainte de a decide terapia potrivita, specialistii MindCare ii vor aplica celui mic o serie de teste, in vederea stabilirii diagnosticului de certitudine: evaluarea psihologica, testarea psihologica prin teste standardizate pentru IQ (Coeficientul de Inteligenta); QD (Coeficientul de Dezvoltare), confirmarea diagnosticului de tulburare de spectru autist (TSA) si de tulburare de comunicare sociala (TCS).

Odata confirmat diagnosticul, psihologul clinician va intocmi planul de tratament. Centrul de Psihiatrie si Psihoterapie MindCare ofera, in acest sens, o serie de servicii specializate: tratamentmedicamentos (daca este cazul) si monitorizarea acestuia de catre psihiatru, terapie comportamentala de stimulare (terapia ABA si alte tehnici alternative de stimulare)printr-o schema personalizata si adaptata nevoilor copilului, sedinte de parenting, reevaluarea periodica psihiatrica si psihologica in vederea monitorizarii eficientei terapiei si progreselor copilului.

Terapiile pentru autism oferite de MindCare includ: terapia ABA, tehnici de integrare senzoriala, tehnici alternative de
stimulare cognitiva a limbajului, comunicarii si a abilitatilor sociale, tehnici axate pe relatia terapeutica si atasament, tehnici de expunere, tehnica „Place and Train” (adresata, in special, scolarilor si adolescentilor), ludoterapia, terapia prin arta, jocul de rol, teatrul de papusi, terapia ocupationala, logopedie, dar si programe speciale precum grupuri de stimulare a integrarii sociale pentru copiii cu TSA si TCS sau grupuri de suport si training pentru parintii copiilor cu TSA si TCS.

Pentru programari si informatii, sunati la 0753 53 53 70.

 

Alte NoutatiVezi toate Noutatile

Învățătorii se pot testa gratuit pentru depistarea anticorpilor specifici COVID-19 începând de astăzi   București, 1 septembrie: Începând de astăzi, 1 septembrie, și până pe data de 14 septembrie...
Ce este screening-ul metabolic neonatal? Un test modern de depistaj care urmărește înlocuirea testului Guthrie în practica pediatrică, acesta din urmă fiind considerat în zilele noastre nefiabil și...