Publicat la: 
2/07/2013

Pacientii cu patologii articulare pot beneficia de o noua explorare imagistica, Artro-CT, la Spitalul de Ortopedie si Traumatologie MedLife.

Artrografia CT reprezinta o evolutie a artrografiei clasice prin combinarea artrografiei clasice (injectarea de substanta de contrast intraarticular) cu tehnicile imagistice moderne de evaluare tridimensionala (CT), avand drept rezultat un diagnostic corect pentru o multitudine de patologii ale structurilor articulare.

Artro-CT-ul presupune injectarea intraarticulara a unei substante de contrast pe baza de iod sub control
fluoroscopic sau ecografic. Se urmareste injectarea unei cantitati suficient de mari de substanta de contrast, pentru a destinde capsula articulara si pentru a evidentia cat mai multe detalii. Reactiile adverse alergice sunt mult mai reduse, in comparatie cu injectarea de substanta de contrast intravenoasa, dar poate fi usor dureroasa imediat dupa efectuare, prin distensia capsulei articulare. Metoda este indicata intr-o varietate mare de patologii articulare, punand in evidenta leziuni de cartilaj articular in condromalacii, leziunile Bankart in luxatiile si instabilitatile de umar, leziunile de labrum glenoidal si de coafa ale rotatorilor in patologia umarului, leziunile de labrum acetabular in conflictul femuro-acetabular la sold (FAI),leziunile de fibro-cartilaj triangular (TFCC) la pumn etc.

Calitatea informatiilor este mult mai ridicata fata de investigatiile native (fara contrast) in cazurile selectionate (de exemplu, o coxartroza evidentiata radiologic, cu indicatie de protezare a soldului, nu justifica niciuna dintre cele doua investigatii discutate).

Indicatia investigatiei se face in functie de potentialul de iradiere (al CT-ului), de timpul de examinare (5 minute la CT) si de eventualele implanturi metalice feromagnetice ale pacientului.

Astfel, un pacient tanar cu patologie de umar sau sold va fi trimis la Artro-RMN (din cauza iradierii suplimentare pe care un CT o face la nivelul toracelui/pelvisului). Un pacient varstnic cu aceeasi patologie va merge la CT (daca este incapabil sa mentina pozitia impusa de examinarea RMN, artefactele de miscare facand imposibila interpretarea imaginilor). Totodata, un pacient cu un implant metalic in vecinatatea articulatiei va fi directionat catre CT.

Specialistii Spitalului de Ortopedie si Traumatologie MedLife pot decide asupra necesitatii efectuarii investigatiei Artro-CT sau Artro-RMN, dupa un consult. In cazul in care ortopedul indica explorarea de tip Artro-RMN, aceasta poate fi efectuata in cadrul Hyperclinicii MedLife Grivita.

Spitalul de Ortopedie si Traumatologie MedLife

Bulevardul Ferdinand 98 -100, Sector 2, Bucuresti.

Informatii si programari 021 96 46 sau 021.642.1273

Alte NoutatiVezi toate Noutatile

Învățătorii se pot testa gratuit pentru depistarea anticorpilor specifici COVID-19 începând de astăzi   București, 1 septembrie: Începând de astăzi, 1 septembrie, și până pe data de 14 septembrie...
Ce este screening-ul metabolic neonatal? Un test modern de depistaj care urmărește înlocuirea testului Guthrie în practica pediatrică, acesta din urmă fiind considerat în zilele noastre nefiabil și...