Publicat la: 
6/05/2015

O echipa de specialisti din cadrul Spitalului MedLife Brasov a realizat recent o interventie de tip adenoidectomie (rezectia vegetatiilor adenoide), completata cu miringotomie bilaterala cu insertie de aeratoare transtimpanale. Interventia reprezinta o premiera pentru orasul Brasov si a avut drept obiectiv tratarea afectiunilor sinusale si pe cele ale urechii medii la un pacient in varsta de 6 ani.

Adenoidectomia (operatie pentru inlaturarea polipilor) a fost insotita de o interventie la nivel auricular pentru tratarea otitei medii serioase acute (hipoacuzie), o complicatie prezenta la nivelul urechii medii. Procedura pentru tratarea otitei medii seroase acute presupune o incizie in timpan, urmata de inserția unor tubulețe cu rol in evitarea otitelor repetate.

Desfasurata sub anestezie generala, interventia a decurs fara complicatii, sub control endoscopic pentru vegetatiile adenoide si microscopic pentru partea auriculara, si a fost incheiata cu succes de echipa medicala condusa de dr. Gabriel Lostun, medic specialist ORL, si de dr. Corneliu Vascu, medic primar ORL.

In urma interventiei, pacientului i s-au inserat aeratoarele transtimpanale menite sa restabileasca fluxul normal al secretiilor prin urechea medie. Acestea vor ramane montate minimum o luna, perioada in care personalul medical va putea verifica permeabilitatea lor ambulator. Ulterior, aeratoarele vor fi eliminate de catre organism. In cazul in care organismul nu o va face singur, personalul medical va putea interveni pentru eliminarea acestora.

Succesul acestui tip de interventie poate fi masurat imediat: pacientul incepe sa respire pe nas si sa auda mult mai bine, fara a mai avea senzatia de ureche infundata si de presiune.

Adenoidectomia este o afectiune frecvent intalnita in randul copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 9 ani, care se manifesta, de regula, prin respiratie orala, somn agitat cu gura deschisa, sforait, prezenta cvasipermanenta a secretiilor nazale, tuse matinala. Otita medie seroasa acuta este o boala a urechii medii care se manifesta prin scaderea auzului (senzatia de ureche infundata). Initial, se sesizeaza lipsa raspunsului la chemarile parintelui. Ulterior, parintele va sesiza faptul ca este nevoie de un volum mai mare la televizor sau radio. Netratate la timp, cele doua afectiuni pot avea urmari serioase. In cazul adenoidectomiei, cele mai frecvente complicatii sunt: deficitul de dezvoltare, implantarea incorectă a dintilor, deficitul de atentie. In cazul otitei medii seroase acute, copilul va intampina dificultati mari de integrare.

Acest tip de interventii, care presupun insertie de aeratoare, se realizeaza frecvent in centrele medicale din strainatate. In Romania, succesul inregistrat de echipa de medici a spitalului MedLife din Brasov reprezinta un pas important in tratarea adenoidectomiei si a complicatiilor care pot aparea ca urmare a acestui tip de afectiune. Pacientii romani nu vor mai fi nevoiti sa paraseasca orasul sau tara pentru a se opera. In consecinta, si costurile pe care aceasta interventie le presupune vor scadea simtitor, iar pacientii vor putea beneficia de forma de spitalizare de zi, fara a mai fi necesara internarea acestora.

Alte NoutatiVezi toate Noutatile

Învățătorii se pot testa gratuit pentru depistarea anticorpilor specifici COVID-19 începând de astăzi   București, 1 septembrie: Începând de astăzi, 1 septembrie, și până pe data de 14 septembrie...
Ce este screening-ul metabolic neonatal? Un test modern de depistaj care urmărește înlocuirea testului Guthrie în practica pediatrică, acesta din urmă fiind considerat în zilele noastre nefiabil și...