Publicat la: 
9/10/2013

Hyperclinica MedLife Griviţa pune la dispoziţia pacientelor sonohisterografia (SHG) şi sonohisterosalpingografia, metode ecografice moderne utilizate în diagnosticul anomaliilor cavităţii uterine şi ale endometrului.

Sonohisterografia (SHG) este o tehnică a ecografiei transvaginale care se efectuează prin instilarea transcervicală a unei soluţii saline în cavitatea uterină, oferind imagini din interiorul acesteia, în timpul examinării transvaginale. Tehnica creşte rata detecţiei unei patologii endometriale cum ar fi: polipi, hiperplazie, cancer, fibroame şi aderenţe locale. În plus, SHG poate înlocui anumite proceduri diagnostice invazive şi ajută la optimizarea procesului de selecţie preoperatorie pentru acele paciente care necesită o intervenţie chirurgicală.

Înaintea efectuării sonohisterografiei, pacienta trebuie să facă o ecografie de explorare, pentru ca medicul să poată vizualiza anatomia organelor genitale interne şi pentru reperarea sonografică a structurilor vizate.

Sonohisterosalpingografia sau sonohisterosalpingografia cu contrast (HyCoSy) este o metodă folosită frecvent în evaluarea cavităţii uterine şi a permeabilităţii tubare, la femeile infertile. Procedura se bazează pe utilizarea unei soluţii spumoase, care destinde pereţii trompelor uterine şi care are proprietăţi ecogenice, fapt care oferă imagini precise, cu un contrast puternic. Parte a examinării sonohisterografice poate fi şi ecografia Doppler, cu ajutorul căreia este evaluată curgerea sângelui prin vasele sangvine.

Statisticile arată că sonohisterografia (SHG) este mai eficientă decât histerosalpingografia (HSG) în diagnosticul polipilor, fibroamelor intracavitare, aderenţe, septurilor şi al obstrucţiei tubare la pacientele infertile, având o acurateţe mult mai ridicată.

Indicaţii:

Investigaţiile sunt indicate în situaţiile care necesită o evaluare a cavităţii trompelor uterine (în special, dacă mucoasa uterină nu a fost văzută clar la examenul ecografic de rutină); în cazul sângerărilor vaginale datorate existenţei intrauterine a: polipilor, fibroamelor, atrofiei endometriale, leziunilor maligne, defectelor congenitale; atunci când există suspiciunea unor anomalii uterine la pacientele infertile sau cu avort habitual; în evaluarea succesului unei intervenţii chirurgicale de corecţie la nivelul uterului şi al trompelor.

Ultrasonografia Doppler ajută la evaluarea:

  • Blocajelor sangvine (cheaguri)

  • Vascularizaţiei polipilor, tumorilor şi în cazul malformaţiilor congenitale

  • Varicozităţilor pelvine şi a anevrismelor vasculare

Când este bine să vă programaţi

Efectuarea sonografiei este indicată în perioada cuprinsă între sfârşitul menstruaţiei şi ovulaţie (nu mai târziu de ziua a 11-a a ciclului menstrual şi nu mai devreme de ziua a 7-a). În această perioadă, endometrul are o grosime mică, lucru care permite evalurea cu mai mare acurateţe a acestuia. Vă recomandăm să contactaţi call center-ul pentru programare, în prima zi a menstruaţiei, pentru ca examenul să aiba loc în intervalul menţionat. Ulterior, veţi fi contactată şi rugată să completaţi un formular cu detalii medicale relevante pentru procedură. Pot exista anumite situaţii în care procedura nu este necesară sau nu se poate efectua, motiv pentru care se recomandată efectuarea unei ecografii transvaginale în prealabil pentru evaluarea condiţiilor locale.

Pregătire

Înaintea efectuării examinării este indicat să faceţi următoarele analize:

  • Examen Babeş Papanicolau;

  • Prelevare culturi de col;

  • Prelevare secreţie vaginală;

  • Determinare Ag Chlamidia, Mycoplasma, Ureaplasma din col;

  • HLG, VSH.

De asemenea, cu scurt timp înainte de procedură, se administrează o medicaţie antiinflamatorie pentru a reduce potenţialul disconfort/durere (la indicaţia medicului). În general, nu este necesară administrarea antibioticelor înainte de examinare, doar în cazul pacientelor cu istoric de boală pelvină sau infecţii uterine (la indicaţia medicului). Nu este necesară ingestia de fluide pentru a umple vezica urinară, dimpotrivă, aceasta trebuie să fie goală.

Metodă simplă de diagnostic, sonohisterografia se poate efectua în condiţii standard şi prezintă un disconfort redus pentru pacientă. Procedura durează aproximativ 20-30 min şi permite vizualizarea conturului tubar şi al cavităţii uterine, iar rezultatul investigaţiei se eliberează imediat.

Detalii şi programări, la 021 96 46.

 

 

Alte NoutatiVezi toate Noutatile

Învățătorii se pot testa gratuit pentru depistarea anticorpilor specifici COVID-19 începând de astăzi   București, 1 septembrie: Începând de astăzi, 1 septembrie, și până pe data de 14 septembrie...
Ce este screening-ul metabolic neonatal? Un test modern de depistaj care urmărește înlocuirea testului Guthrie în practica pediatrică, acesta din urmă fiind considerat în zilele noastre nefiabil și...