Publicat la: 
10/06/2013


Nu uiti niciodata o față? Cercetatorii au descoperit de ce femeile isi amintesc mai bine un chip decat barbatii si cum iti poti imbunatati memoria

Femeile isi pot aminti fețele mai bine decât bărbații, în parte pentru că ele petrec mai mult timp studiind trasaturile chipului chiar fără să știe și o noua tehnică poate ajuta la imbunatatirea amintirilor unei persoane, sugereaza o noua cercetare de la Universitatea McMaster.


Constatarile ne ajuta sa respundem la intrebari legate de motivul pentru care unii oameni isi pot aminti fețele cu ușurință în timp ce altii uita repede pe cineva pe care tocmai l-au întâlnit.

"Modul în care ne mișcăm ochii pe fata unui om pe care il vedem prima data afectează capacitatea noastră de a recunoaște persoana respectiva mai târziu", explică Jennifer Heisz, co-autor al studiului

"Descoperirile noastre ofera perspective noi legate de mecanismele potențiale ale memoriei episodice și diferențele dintre sexe. Am descoperit ca femeile privesc mai mult timp un chip nou decat barbatii, ceea ce le permite sa-si creeze o memorie mai bogată și mai buna", spune Heisz.
Tehnologia Eye tracking a fost folosita pentru a monitoriza unde anume se opresc cu privirea participantii cand se uita la un chip nou - ochi, nas sau gura - în timp ce le-au fost prezentate o serie de chipuri selectate aleatoriu pe un ecran. Fiecarei fete i-a fost atribuit un nume pe care participantii au fost rugati sa si-l aminteasca.

Un grup a fost testat pe parcursul unei zile, iar un alt grup a fost testat pe parcursul a patru zile. "Am constatat ca femeile s-au fixat pe trasaturi mult mai mult decât bărbații." Implicațiile sunt incitante pentru că înseamnă că oricine poate fi învățat sa scaneze mai multe și, posibil, sa aiba o memorie mai buna.

"Rezultatele deschid posibilitatea ca schimbarea modului in care ne miscam ochii sa poata duce la o memorie mai buna", spune David Shore, profesor de psihologie si unul din autorii studiuui.

Taguri Medlife: 

Comentarii

Barbatii uita mai repede fetzele pentru ca ei se uita preponderent la "pectoralii" femeilor cu care se intalnesc. Ia sa faceti un test, o sa vedeti ca uratele ca scandura sunt cele mai usor de amintit, in majoritatea cazurilor barbatii vor putea sa isi aduca aminte cu precizie inclusiv ce au spus acele femei.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Sedentarismul este o amenintare ascunsa, ocupand locul patru in topul celor mai periculoase obiceiuri. In zilele noastre, sedentarismul este noul fumat si se preconizeaza ca acesta va cauza mai...
Producatorii internationali de medicamente prezenti in Romania au un nou presedinte. El este grecul Makis Papataxiarchis, directorul Johnson&Jonhson Romania si doctor in Stiinte Farmaceutice. “...