Publicat la: 
8/12/2017

Alimentatia copiilor: dimensiunea corecta a portilor de mancare

Parintilor li se spune in mod repetat sa fie atenti la ce mananca copiii si sa urmareasca si cat de mult mananca. Acasa copiii consuma aproximativ doua treimi din consumul zilnic de alimente, asa ca a fi obez sau supraponderal incepe la domiciliu.

Controlul portiilor pentru copii a devenit o problema atat de mare incat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat ca portiile alimentare sanatoase ale familiilor sunt esentiale pentru gestionarea greutatii in copilarie, conform theconversation.com.

Dar se stie foarte putin despre ce anume influenteaza alegerea parintilor in ceea ce priveste marimea portiei pentru copiii lor. Studiile anterioare au identificat lacune in cunostintele parintilor, negarea greutatii reale a copiilor lor si practicile culturale ca bariere in calea unei alimentatii sanatoase. Totusi, s-au efectuat putine studii in privinta comportamentelor parintilor.

Pentru a afla situatia din Marea Britanie, cercetatorii au desfasurat o serie de discutii de grup cu 22 de parinti din intreaga tara - in special mame cu copii supraponderali cu varsta peste cinci ani si asistenti sociali. Spre deosebire de cercetarile calitative anterioare, au vrut sa obtina raspunsuri direct de la adulti.

Cunostinte despre nutritie si raspunsuri emotionale

Pana in prezent, eforturile de explicare a consumului de portii mari au fost axate in principal pe modul in care forma si dimensiunea portiilor ofera indicatii vizuale care influenteaza consumul dincolo de constiinta noastra.

Dar concluziile studiului de fata sugereaza ca raspunsurile emotionale ale ambilor parinti si credintele lor influenteaza comportamentul legat de dimensiunea portiilor servite.

Parintii care au participat la cercetare aveau cunostinte limitate despre dimensiunile portiilor sanatoase pentru ei si pentru membrii familiilor. Cu toate acestea, acest lucru nu este surprinzator, deoarece exista foarte putine reglementari oficiale in materie de sanatate publica privind dimensiunile portiilor adecvate varstei.

Parintii si asistentii sociali au declarat ca le este greu sa vorbeasca cu copiii despre necesitatea unor portii mai mici. Acest lucru se bazeaza pe cercetarile anterioare, care arata ca o greutate mai mare a copiilor este asociata cu o comunicare slaba intre parinti si copii.

Atat parintii cat si asistentii sociali au fost de acord ca o parte din dificultatea comunicarii cu copiii a aparut din teama parintilor de a scadea increderea copiilor lor si de a provoca anxietate, in special in randul copiilor mai mari. In plus, parintii au dezvaluit ca, impreuna cu teama de a provoca tulburari de alimentatie si vinovatia care apare cand se impun limite in alimentatie, s-au ingrijorat de posibilitatea de a nu fi placuti de copiii lor.

Pe de alta parte, unii parinti credeau ca masurarea portiilor necesita prea mult efort mental si timp si au recunoscut ca, daca au gatit prea multa hrana, au tendinta sa supraalimenteze mai degraba decat sa nu o serveasca. Valorile sunt trasmise in timpul copilariei, unde se asteapta deseori ca toate alimentele de pe farfurie sa fie consumate, sa nu lasi nimic in farfurie.

Parintii din studiu au avut, de asemenea, o incredere scazuta in capacitatea lor de a gestiona greutatea copiilor lor prin controlul portiilor datorita propriilor incercari nereusite de a scadea in greutate.

Obiceiuri alimentare

Parintii au spus ca obisnuiesc sa foloseasca farfuriile pentru masurarea portiilor si le-a fost greu sa ofere portii sanatoase atunci cand cei mici au trecut la farfurii de dimensiuni mari.

Bunicii au fost obstacole in calea aplicarii regulilor alimentare pentru copii. Bunicii au fost vazuti adesea oferind alimente suplimentare, anuland efortul parintilor. Mamele si-au exprimat, de asemenea, frustrarile legate de parteneri, care le ofera copiilor o portie mai mare decat cea necesara.

Se pare ca programele de gestionare a greutatii familiei care vizeaza controlul portiilor sau se concentreaza exclusiv pe un aspect al problemei - cum ar fi strategiile de mediu, care vizeaza obiecte cum ar fi vasele si marimile - nu pot fi la fel de eficiente ca cele care tin cont de cunostintele, abilitatile si motivatiile parintilor.

Sunt necesare cercetari suplimentare, dar exista cateva solutii care ar putea fi usor implementate. Programele trebuie sa ofere parintilor idei pentru metode simple si rapide de masurare a portiilor de marime sanatoasa, cum ar fi utilizarea mainilor ca ghid, prin care mainile copiilor sunt folosite pentru masurarea portiilor pentru copii si mainile adultilor la portii pentru adulti. Parintii ar putea fi ajutati sa-si imbunatateasca abilitatile de comunicare si tehnicile de rezolvare a problemelor, pentru a aborda problemele lor emotionale cu alimentele.

Alte articoleVezi toate articolele

Dieta ar putea fi revolutionata datorita descoperirii de catre cercetatorii de la Universitatea din Warwick a celulelor creierului care ne controleaza apetitul. Profesorul Nicholas Dale a...
Constipatia reprezinta eliminarea dificila, dureroasa uneori, a unor scaune de consistenta crescuta, pe o durata ce poate depasi si 2 saptamani. Aproximativ 10% din copiii cu varsta mai mica de...