Publicat la: 
20/09/2016

Incetinirea rezistentei organismului uman la antibiotice necesita eforturi mai mari decat reducerea consumului de antibiotice si eliminarea substantelor chimice antimicrobiene din produsele de uz casnic, precum sapunul si cosmeticele, arata un studiu efectuat recent de catre cercetatorii de la Universitatea Northwestern din Evanston, Illinois. Cum putem reduce rezistenta organismului uman la antibiotice?

Pentru a reduce rezistenta organismului uman la antibiotice va trebui sa examinam mai atent substantele chimice antimicrobiene, precum triclosanul, care se regasesc in praful din interiorul casei, declara Dr. Erica Hartmann, autoarea principala a studiului.

"Trebuie sa gasim modalitati responsabile pentru a utiliza substantele antimicrobiene si antibiotice indieferent de cauzele de administrare si domeniul de aplicare - acasa, in agricultura sau medicina - pentru a aborda in mod corect si a trata in mod eficient problema rezistentei la antibiotice," a adaugat aceasta.

Pentru a realiza acest studiu echipa de cercetatori condusa de Dr. Hartmann a analizat mostre de praf recoltate din cadrul unei institutii educationale a atletilor si au gasit in urma analizei lor asocieri intre produsele chimice antimicrobiene si genele de rezistenta la antibiotice ale bacteriilor examinate.

Spre exemplu, unele probe de praf in care au fost regasite cantitati mari de triclosan au avut, de asemenea, niveluri mai ridicate ale unei gene implicate in rezistenta bacteriana la mai multe medicamente, in timp ce in cazul altor probe colectate au fost gasite cantitati mai mici de triclosan - mult mai mici decat cea continuta de produsele de uz casnic; iar aceasta conexiune sugereaza necesitatea de a investiga modul in care substantele chimice regasite in praful din interior contribuie la dezvoltarea rezistentei la antibiotice, sunt de parere cercetatorii.

"In prezent nu putem spune cu certitudine care este cantitatea de triclosan provenita din sapun si regasita in praful din interior prin comparatie cu alte surse de provenienta - precum materialele de constructii, vopselele, materialele plastice si altele asemenea. In cele mai multe cazuri produsele pot fi la fel de eficiente fara a contine aceasta substanta," declara Dr. Hartmann.

Cu toate acestea, studiul de fata nu ofera o dovada clara care sa arate ca rezistenta la antibiotice este cauzata de praful din interiorul cladirilor si nu poate demonstra faptul ca aceasta cauza ne afecteaza mai mult decat altele, precum administrarea antibioticelor in cazul in care nu este necesar, precum si includerea acestora in hrana pentru animale," a declarat Tim Landers, cercetator in cadrul Universitatii din Ohio.

Pe de alta parte, studiul scoate in evidenta, e buna dreptate, faptul ca triclosanul este o potentiala problema ce sta la baza dezvoltarii rezistentei la antibiotice.

"Este important de retinut faptul ca nu toti agentii antibacterieni sunt la fel. Cei pe baza de alcool distrug peretii celulelor antibacteriene, iar in acest caz nu au fost observate semnele dezvoltarii rezistentei la acesti agenti. Insa exista din ce in ce mai multe dovezi care arata ca rezistenta la triclosan este un factor important ce determina bacteriile sa fie rezistente in fata antibioticelor," a mai adaugat acesta.

Sursa: Reuters

G.T.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Ideea acestui articol mi-a venit fiind în concediu şi călătorind lângă o adolescentă cu obrajii plini de coşuri agresate la maximum, care mi-a explicat că această boală îi distruge viaţa… În...
Oamenii de stiinta care monitorizeaza epidemia de Ebola in Guineea afirma ca virusul a suferit o mutatie, iar cercetatorii de la Institutul Pasteur din Franta incearca sa determine daca acesta a...