Publicat la: 
18/12/2013

O descoperire neasteptata: Cafeaua si tigara pot oferi protectie impotriva unei boli de ficatCafeaua si fumatul pot proteja impotriva unei boli hepatice rare, Colangita sclerozanta primitiva (CSP), o boala cronica progresiva cauzata de inflamatia cronica a canalelor biliare, se arata intr-un studiu norvegian, publicat in Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Constatarile sunt de mare interes in contextul cresterii cunostintelor legate de cafea ca un posibil agent de protectie in alte boli de ficat.

Studiul a fost realizat de cercetatorii de la Norwegian PSC Research Center de la Spitalul Universitar din Oslo si Universitatea din Oslo cu ajutorul unui chestionar cu privire la expunerea la factorii de mediu si a inclus 240 de pacienti cu CSP si 245 de controale medicale.

Cafea

Cercetatorii au aratat ca pacientii cu CSP au avut un consum mai mic de cafea, atat in prezent cat si in trecut, ceea ce sugereaza ca consumul de cafea ar putea proteja impotriva dezvoltarii bolii. Pacientii cu CSP care au baut cafea au avut un nivel mai scazut de enzime hepatice in sange, ceea ce sugereaza un efect benefic pentru ficat.

Tigari

In ceea ce priveste fumatul, doar 20% dintre pacienti au raportat ca fumeaza zilnic, comparativ cu 43% dintre subiectii de control sanatosi. In plus, fumatorii au dobandit boala, in medie, cu 10 ani mai tarziu decat nefumatorii. Luate impreuna, aceste observatii confirma si consolideaza observatiile anterioare cum ca fumatul poate fi un posibil factor de protectie posibil in CSP.

Despre CSP

CSP nu este o boala comuna, dar este severa si are un risc crescut de cancer. Putine optiuni de tratament sunt disponibile si CSP este unul dintre cele mai importante motive pentru transplantul de ficat. In timp ce posibilul efect protector al fumatului impotriva PSC pare unic pentru aceasta boala de ficat, pentru consumul de cafea s-a demonstrat ca protejeaza impotriva multor altor afectiuni ale ficatului, inclusiv ciroza hepatica si cancer hepatic - si acum pentru prima data, de asemenea, impotriva CSP.

Taguri Medlife: 
Comentarii

@Mircea: Realizezi că majoritea datelor sunt la modul ăsta.

Colita ulcerativa - e o boala care se trateaza cu success cu fumat.

Bingo!
Stiam eu ce fac cind fumez si beau la cafele...
Na ... sa mai zica unii ca sunt droguri nocive :)

Astea nu sunt date stiintifice, ci statistice!!!! Asa se fac cercetarile mai nou, prin sondaje!? ce te faci daca 10% dintre respondenti au mintit sau raspuns gresit?

Alte articoleVezi toate articolele

Oamenii de stiinta sustin ca persoanele care beau in medie mai mult de patru cesti de cafea pe zi au un risc de deces cu 56% mai mare. Cercetatorii din Statele Unite au constatat ca ratele de...
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera ca guvernele din intreaga lume ar trebui sa creasca taxele la tigari si la alte produse din tutun pentru a incuraja oamenii sa se lase de fumat si...