Publicat la: 
22/04/2019

Oamenii de stiinta de la Centrul de Cancer din Israel a descoperit, printr-un nou studiu, o relatie neasteptata intre nivelurile aminoacidului leucina si dezvoltarea rezistentei la tamoxifen in cazul cancerului de san.

Aproximativ o femei din opt, din Statele Unite ale Americii, va dezvolta cancer de san pe parcursul vietii. Majoritatea tipurilor de cancer se bazeaza pe cresterea hormonului estrogen. Cancerul de san cu receptorul estrogen pozitiv (ER +) se trateaza cu medicamente pe baza de tamoxifen, care blocheaza efectul hormonului asupra tumorii. Cu toate acestea, multe tumori devin rezistente la tamoxifen, iar cancerul reapare sau se metastazeaza.

Cercetatorii au identificat o proteina care importa leucina in celule so moduleaza sensibilitatea la tamoxifen in celulele ER+. Rezultatele, publicate in revista ”Nature”, ar putea duce la o noua strategie de depasire a rezistentei la medicamentele endocrine in cazul pacientilor cu cancer de san ER+.

”Femeile cu cancer de san ER+, care dezvolta cancer endocrin rezistent si cancer metastatic, au o speranta de viata foarte redusa, mai putin de cinci ani de supravietuire deoarece optiunile de tratament disponibile sunt limitate. Constatarile noastre demonstreaza ca scaderea nivelurilor de leucina suprima proliferarea celulelor tumorale. In plus, o dieta bazata pe niveluri scazute de leucina ar putea fi benefice pentru acest tip de cancer”, explica Senthil K. Muthuswamy, autorul studiului.

Ce este leucina?

Leucina este unul dintre cei 20 de aminoacizi care alcatuiesc proteinele din corpul nostru si este printre cei noua aminoacizi esentiali pe care trebuie sa ii obtinem prin alimente. Carnea de vita, puiul, carnea de porc si pestele sunt surse bogate de leucina. Celulele nu pot produce leucina singure, astfel ca specialistii au testat modul in care modificarea nivelurilor de leucina, cultivate intr-un vas, ar afecta cresterea celulelor derivate din celulele umane de cancer de san ER+. Cercetatorii au raportat ca, prin scaderea nivelurilor de leucina, a fost suprimata diviziunea celulelor de cancer ER+.

”Din cauza ca proteinele animale au o cantitate mare de leucina, comparativ cu cele vegetale, putem identifica o strategie de interventie pentru a ajuta pacientii cu cancer de san ER+. Cercetarea noastra nu sugereaza faptul ca proteinele animale vor spori inmultirea celulelor de cancer de san, doar ca reducerea nivelurilor de leucina ar putea fi benefica pentru acesti pacienti”, spune Muthswamy.

Oamenii de stiinta au observat ca celulele care au devenit rezistente la tamoxifen au dobandit capacitatea de a se inmulti in ciuda nivelurilor scazute de leucina. Cercetarile anterioare au aratat ca o proteina de pe suprafata celulelor, numita SLC7A5, necesara pentru transportarea leucinei in celule, este gasita la niveluri mai ridicate in celulele rezistente la tamoxifen.

Cresterea nivelurilor de SLC7A5 permite celulelor sa absoarba mai multa leucina si este suficient pentru a face celulele canceroase rezistente la tamoxifen. De asemenea, inhibarea SL7A5, folosind un inhibitor chimic, a micsorat tumorile ER+ la soareci. Specialistii considera ca inhibarea SLC7A5 ar putea fi o potentiala abordare terapeutica in tratamentul pentru cancerul de san ER+.

Scaderea cantitatii de proteine din dieta este cunoscuta, in general, pentru imbunatatirea sanatatii metabolice si pentru longevitate. Studiile efectuate pe soareci au demonstrat ca o dieta scazuta in leucina poate oferi beneficii similare. In timp ce consumul scazut de proteine poate fi dificil pentru asimilarea cantitatii zilnice de nutrienti, o dieta compusa din proteine vegetale, cu leucina scazuta, poate fi o alternativa buna pentru pacientii cu cancer de san ER+.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Specialist
Medic Primar
Medic Specialist

Articole similare

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) va publica luni un raport care va lansa un semnal de alarma in privinta carnii procesate si a celei rosii, care ar fi la fel de cancerigene ca si fumatul scrie cotidianul britanic The Telegraph. Pe aceasta lista carnea procesata (de tip costita, sunca etc) precum si carnea rosie proaspata va fi inclusa in...
Dr. profesor Margit Serban / Foto: Agerpres Pe masura ce campania de strangere de fonduri a Fundatiei Salveaza Vieti devine mai publica, tot mai multi romani afla de sectia de oncopediatrie a spitalului Louis Turcanu din Timisoara. Si pe masura ce aceasta sectie devine mai cunoscuta, tot mai multa lume afla cine o conduce: doamna doctor Margit...
Cercetatorii au demonstrat, printr-un nou studiu, ca barbatii care au consumat cel putin sapte bauturi pe saptamana in timpul adolescentei, adica intre 15 si 19 ani, au un risc de trei ori mai mare de a fi diagnosticati cu cancer de prostata, comparativ cu cei care nu au consumat alcool in acea perioada, anunta eurekalert.org. Studiul a fost...
Imunoterapia este un tratament care foloseste anumite parti ale sistemului imunitar pentru a lupta impotriva anumitor boli, printre care si cancerul. Acest lucru se poate face in mai multe moduri:          Stimularea sistemului imunitar pentru a ataca mai eficient celulele canceroase.          Oferirea unor componente fabricate sistemului...
Cercetatorii de la Universitatea Kanazawa, Japonia, au demonstrat, printr-un nou studiu, ca genele care se activeaza ca raspuns la inflamatie sunt o cauza majora a cancerului gastric. In anul 1982, oamenii de stiinta au descoperit o legatura intre gastrita cronica si bacteria Helicobacter pylori, care se afla in stomac. Ei au evidentiat faptul ca...