Publicat la: 
6/04/2010

O mutatie genetica creste predispozitia femeilor de a dezvolta cancer la ambii sani

Mutatie genetica / Foto: Reuters

Femeile care dezvolta cancer la un san inainte de varsta de 55 de ani si care au o predispozitie genetica spre aceasta boala au de patru ori mai multe sanse sa dezvolte boala si la celalalt san. Aproximativ 5% din persoanele care sufera de cancer la san sunt purtatoare ale unor mutatii ale genelor cunoscute sub denumirea de BRCA1 si BRCA2, relateaza AFP, care citeaza un studiu publicat in Journal of Clinical Oncology.

Cu cat o femeie dezvolta cancer la san la o varsta mai frageda, cu atat este mai probabil ca ea sa fi mostenit aceste mutatii genetice, releva studiul, coordonat de Kathleen Malone, de la Fred Hutchinson Cancer Research Center, Seattle.

"In cazul celor mai tinere paciente care au participat la acest studiu cele care au fost diagnosticate inainte de varsta de 35 de ani am descoperit ca 16% dintre cele cu o tumoare canceroasa si 54% din cele care au avut doua tumori canceroase primare erau purtatoare ale acestei mutatii genetice", a declarat Malone.

Femeile ce prezentau mutatia genetica, diagnosticate cu cancer mamar inaintea varstei de 55 de ani, prezinta o probabilitate de 18% de a dezvolta tumori si la celalalt san, in decurs de zece ani. Femeile la care nu a fost identificata aceasta mutatie genetica au un risc de numai 5%, arata rezultatele cercetarii.

In aceste conditii, Kathleen Malone sugereaza ca femeile diagnosticate cu cancer la san la varste fragede ar trebui sa aiba in vedere efectuarea unor teste genetice, indiferent de istoricul medical al familiei. "Daca se descopera ca sunt purtatoare a uneia din mutatiile genetice BRCA, ele trebuie sa aiba in vedere metodele de prevenire, supraveghere si tratament, in acord cu riscul crescut de a dezvolta ulterior alte tumori".

La studiu au participat 705 femei cu cancer la ambii sani si 1.398 de femei care sufera de cancer la un singur san, toate diagnosticate inainte de varsta de 55 de ani.

Autor: R.M.

Comentarii

Unde se pot face teste in Romania pentru a detecta BRCA1 si 2?

Multumesc pentru precizare. Textul a fost corectat.

BRCA1 si BRCA2 sunt doua gene (nu mutatii)! Mutatii punctiforme (o singura nucleodita) ale acestor gene pot induce cancerul mamar, dar si ovarian, iar la barbati sunt asociate cu cancerul de prostata.
Nu de alta, dar "Journal of Clinical Oncology" este o revista prestigioasa si nu cred ca ar publica astfel de texte...

Ce institutie face teste genetice de acest tip in Bucuresti?

exista vreo baza de date in Romania de unde putem afla mutatiile genetice gasite cu privire la genele amintite?

Stiti cumva daca testul pentru BRCA1/2 se poate face in Bucuresti?
Multumesc

UNDE SE POATE FACE TEST BRCA1/2?????

Alte articoleVezi toate articolele

Mamografie / Foto: Reuters Pilulele contraceptive si terapiile de substitutie hormonala au fost de mult asociate cu cresterea riscului de cancer la san, iar acum cercetatorii sustin ca au...
Saliva contine peste 1000 de proteine / Foto: Reuters Specialistii japonezi si americani au dezvoltat o tehnologie care permite depistarea a diferite tipuri de cancer pe baza unui simplu test de...