Publicat la: 
2/11/2018

bani

Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca oamenii bogati nu traiesc mai mult decat cei saraci. Economistii iau in considerare mobilitatea veniturilor pentru a calcula speranta de viata, potrivit sciencedaily.com.

Noile rezultate ale cercetarii publicate in ”Proceedings of the National Academy of Sciences” contesta ipotezele anterioare conform carora exista diferente uriase in ceea ce priveste speranta de viata intre oamenii bogati si cei saraci. In realitate, oamenii nu raman bogati sau saraci pe parcursul intregii vieti. Trei economisti de la Universitatea Copenhaga au descoperit o noua modalitate de a lua in considerare aceasta mobilitate intre clasele de venit, oferind o modalitate mai realista de a calcula speranta de viata a oamenilor care provin din straturi sociale diferite.

Rezultatele lor demonstreaza ca diferenta dintre durata vietii a unei persoane bogate si a unei persoane sarace nu este atat de mare.

In anul 2016 un studiu condus de specialistii de la Harvard a aratat ca persoanele cu venituri mari din Statele Unite ale Americii pot sa traiasca cu pana la 6,5 ani mai mult decat cei cu venituri mici. Metoda respectiva presupune ca saracii raman saraci, iar bogatii raman bogati pentru tot restul vietii. In realitate, in decurs de 10 ani, jumatate dintre oamenii saraci ajung sa aiba venituri mai bune, iar jumatate dintre cei bogati ajung sa aiba venituri mai mici. Mortalitatea celor care se muta intr-o clasa de venit diferita este semnificativ diferita de cea a oamenilor care raman constant in aceeasi clasa.

Autorii studiului actual si-au demonstrat abordarea prin calcularea sperantei de viata la varsta de 40 de ani, in Danemarca, pe baza datelor orificiale privind venitul si mortalitatea populatiei, intre anii 1983-2013.

Care au fost rezultatele?

Speranta de viata a unui barbat de 40 de ani, cu un venit superior, este de 77,6 ani, comparativ cu 75,2 in cazul unui barbat cu venituri foarte mici. Diferenta dintre femeile care provin din clase sociale diferite a fost de 2,2 ani. Cand nu au tinut cont de mobilitatea veniturilor diferentele au fost de doua ori mai mari, in jur de 5 ani atat pentru femei, cat si pentru barbati.

”Rezultatele noastre demonstreaza ca inegalitatea sperantei de viata este exagerata cand nu se ia in considerare mobilitatea veniturilor. De asemenea, prin masurarea gresita a acestui tip de inegalitate tragem concluzii eronate in privinta costurilor si beneficiilor programelor de sanatate publica”, spune profesorul Thustrup Kreiner.

Chiar daca inegalitatea in ceea ce priveste speranta de viata se dovedeste a fi doar jumatate din cat a fost initial anticipata, datele arata ca diferentele dintre bogati si saraci au crescut constant in ultimii 30 de ani.

Sursa: www.sciencedaily.com

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie

Iordachi Iulia - Elena,Medic Medicina de Familie
Medic Medicina...
Tatomir Adina-Maria, Medic Primar Medicina de Urgenta, Medic Specialist
Medic Primar...
Frinculescu Simona,Medic Specialist Medicina Generala / Medicina de F
Medic Specialist...
Medic Specialist

Articole similare

Persoanele care sufera de depresie au o speranta de viata mai scurta prin comparatie cu persoanele care nu sufera de aceasta aceasta tulburare psihica, sugereaza un nou studiu publicat recent in "The Journal of Canadian Medical Association", informeaza reuters.com. Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat datele medicale a 3.410...
Tinerii adulti care sunt obezi sau supraponderali pot sa traiasca cu pana la 10 ani mai putin decat cei care au o greutate normala, potrivit unui studiu nou, condus de ”The George Institute for Global Health” si de  Universitatea Sidney, Australia conform eurekalert.org. Adultii tineri din Australia, diagnosticati cu obezitate, pot sa traiasca cu...
Potrivit Institutului National al Cancerului, intre anii 1995 si 2001, pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar in stadiul IV aveau sanse de numai 2% sa fie in viata cinci ani mai tarziu. In prezent, 50% dintre pacienti sunt inca in viata la 6,7 ani de la diagnostic, conform eurekalert.org. Institutul National al Cancerului sustine ca pacientii...
In ultimii ani, nivelul de stres si statutul socio-economic au fost asociati riscului crescut de morbiditate si mortalitate in randul oamenilor, insa abia de curand oamenii de stiinta au reusit sa desluseasca bazele acestor asocieri, scrie sciencedaily.com. Un nou studiu efectuat de cercetatorii de la Facultatea de Medicina din cadrul...
Pentru ca, fiind mai destepti, stiu sa se fereasca mai bine de pericole decat cei mai prostalai. Desigur ca acesta e doar un raspuns anecdotic, cel stiintific fiind publicat in International Journal of Epidemiology. Studiul compara gemenii identici si cei fraterni pentru a constata ca geamanul mai destept traieste mai mult decat cel mai putin...