Publicat la: 
14/11/2018

restrictii alimentare

Specialistii de la Universitatea Granada si de la Facultatea de Afaceri si Economie au facut un studiu prin care au demonstrat ca adolescentii care sufera de obezitate nu se mai bucura cand consuma alimentele preferate. De asemenea, si restrictiile alimentare, precum dietele, sunt asociate cu reducerea placerii, potrivit eurekalert.org.

Studiul a fost publicat in revista ”Food Quality and Preference” si au participat 552 de adolescenti, cu varsta cuprinsa intre 11 si 17 ani. Specialistii le-au expus imagini cu dulciuri si le-au analizat reactiile.

Au existat doua tipuri de adolescenti. Unii au raportat diferite tipuri de restrictii dietetice, precum diete, saritul peste micul dejun si mese rare si haotice. Altii erau obezi si aveau comportamente nesanatoase, cum ar fi fumatul sau somnul insuficient. Ambele categorii au simtit mai putina placere, atractie si dorinta de a manca alimentele foarte gustoase pe care le-au vazut in poze, cum ar fi gogosi, inghetata, clatite sau ciocolata.

”Adolescenta este asociata in mod obisnuit cu nemultumiri in privinta propriului corp si este o etapa esentiala pentru dezvoltarea comportamentelor riscante alimentare, fiind vorba atat de restrictiile necontrolate privind consumul alimentar (ceea ce poate duce la dezvoltarea tulburarilor de alimentatie), cat si de stabilizarea excesului de greutate si obezitatii”, explica Laura Miccoli, autorul principal al studiului.

Acesta este primul studiu care examineaza emotiile adolescentilor fata de alimentele dulci, pe baza unor comportamente de risc legate atat de obezitate, cat si de tulburari de alimentatie. Oamenii de stiinta subliniaza faptul ca adolescentii care simt placere in timp ce mananca au o relatie sanatoasa cu mancarea, iar aceasta placere poate fi vazuta drept un posibil factor de protectie impotriva alimentatiei si tulburarilor legate de greutate.

”Este important sa schimbam perspectiva asupra placerii care vine la pachet cu consumul anumitor alimente in ceea ce priveste prevenirea obezitatii, eliminand teoria gresita conform careia trebuie sa evitam placerea de a manca. Dimpotriva, ar trebui sa profitam de ea”, concluzioneaza Miccoli.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Articole similare

Carnatii, sunca, baconul si celelalte mezeluri cresc, cel mai probabil, riscul de deces in randul tinerilor, arata un studiu realizat pe 500.000 de oameni din 10 state europene. Consumul frecvent de carne procesata a fost legat de afectiuni cardiovasculare, cancer si moarte timpurie. Cercetatorii, care au publicat concluziile in revista de...
Cercetatorii de la Buffalo University au analizat un grup de studenti pentru a intelege mai bine modul in care alcoolul influenteaza ceea ce mananca. Ei explica fenomenul pe care l-au numit ”drunchies”, adica dorinta de a manca alimente sarate, grase si nesanatoase in timpul sau dupa o noapte de consumat alcool. Astfel, acestia s-au concentrat pe...
Nu este important ceea ce mananci, ci cand mananci. Studiile arata ca orele la care iti iei mesele reprezinta calea spre invingerea obezitatii. Studiul a fost facut cu ajutorul a 110 studenti din America. Acestia au purtat in permanenta aparate portabile pentru monitorizate, ele inregistrand tiparele de somn, cat au mancat si la ce ora....
Atentie la alimentatie / Foto: Photoxpress Ficatul are multe functii, una dintre cele mai importante fiind cea de a inmagazina anumite vitamine, minerale si zaharuri pentru a fi utilizate ca sursa de energie, de a curata si de a filtra toxinele din sange si a controla productia si secretia colesterolului. Starea generala de sanatate si...
Papadia este un bun diuretic/ Foto: Dreamstime.com Desi, de cele mai multe ori, este cauzata de supraincarcarea stomacului si a intestinelor, balonarea poate fi produsa si de retentia de lichide, de flora intestinala, de modificarile hormonale sau, mai grav, de diverse afectiuni. Cititi, in continuare, cateva dintre metodele de prevenire....