Publicat la: 
21/11/2017

Obezitatea poate fi declansata de o deficienta genetica

Lipsa unei gene din ADN este asociata cresterii in greutate ce declanseaza obezitatea chiar si in conditiile in care subiectii studiului au fost hraniti corespunzator, informeaza news.unchealthcare.org.

Obezitatea este frecvent atribuita consumului excesiv de calorii si lipsei de miscare suficiente pentru a arde caloriile acumulate. In consecinta, supraalimentarea si sedentarismul au fost multa vreme considerate a fi principalii vinovati ai epidemiei de obezitate. Cu toate acestea, dovezile oamenilor de stiinta arata ca anumite gene pot fi responsabile de o predispozitie catre acumularea kilogramelor in exces.

Cea mai recenta descoperire implica mutatii ale unei gene intitulate ankyrin-B, ce este transmisa genetic. Aceasta gena predispune organismul pe parcursul vietii la declansarea obezitatii, sunt de parere cercetatorii de la Duke University si University of North Carolina.

Studiul, efectuat pe soarecii de laborator, arata ca mutatii ale genei ankyrin-B grabesc procesul de acumulare a glucozei in organism. Acest proces determina acumularea mai multor lipide in celulele adipoase, ceea ce duce la cresterea numarului de celule si dublarea dimensiunii acestora.

Ankirin-B a fost descoperita in urma cu 30 de ani de catre cercetatorii Vann Bennet si Dr. George Barth Geller de la Duke University School of Medicine. Aceasta proteina, care este prezenta in aproape toate tesuturile din organism, actioneaza ca o ancora prin legarea proteinelor importante in interiorul membranei celulelor.

Studiile efectuate de-a lungul timpului au aratat ca organismele cu o deficienta la aceasta gena sunt predispuse declansarii mai multor afectiuni, printre care autismul, distrofia musculara, imbatranirea precoce, diabetul si aritmia.

"Stiam dinaintea efectuarii studiului de fata ca soarecii ce au un deficit de gena ankyrin-B au tendinta sa devina obezi pe parcursul vietii. Intrucat aceasta gena joaca un rol important si la nivelul altor organe implicate in metabolism, identificarea originii acestui defect de ADN a fost ingreunata," declara autoarea principala a studiului, Damaris Lorenzo, profesoara de biologie in cadrul UNC School of Medicine.

Tesutul gras face parte din axa metabolica, ce include ficatul, muschii, pancreasul si creierul, toate acestea fiind conectate la nivel fiziologic. Din acest motiv este foarte probabil ca problemele care apar la nivelul unui organ sa isi aiba origina intr-altul. Acest lucru tinde sa complice studiul bolilor metabolice, sunt de parere cercetatorii.

"Am descoperit ca acumularea crescuta de lipide din celulele grase se raspandeste la nivelul ficatului si se depune pe tesutul muscular.

Aceasta acumulare anormala de grasime in testuturi si inflamarea acestora, precum si intreruperea raspunsului normal al organismului la insulina sunt semnele distinctive ale declansarii diabetului de tip II," explica autoarea studiului.

Aproximativ 1,3% dintre caucazieni si 8,4% dintre afro-americani transporta variante mutante ale genei ankyrin-B, iar aceste procente reprezinta milioane de oameni numai din Statele Unite ale Americii.

"De aceea, unul dintre obiectivele noastre este de a afla daca aceleasi deficiente celulare au loc si in cazul persoanelor ce transporta aceste mutatii, precum si daca acestea cresc riscul declansarii obezitatii. Daca aceste ingrijorari vor fi confirmate pe parcursul studiilor viitoare, vom putea identifica persoanele cu un risc crescut pentru obezitate si vom reusi sa dezvoltam metode proactive de mentinere a greutatii sub control," conchide autoarea.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie, Medicina interna

Medic Primar...
Nicolescu  Luminita,Medic Primar
Medic Primar,...
Neacsu Valentina,Medic specialist
Medic specialist
Medic Specialist

Articole similare

Specialistii au analizat datele a 500.000 de copii din Statele Unite ale Americii si au descoperit ca, in cazul copiilor care nu au avut o greutate sanatoasa, obezitatea a provocat astmul intr-un sfert din cazuri, potrivit eurekalert.org. Acest lucru sugereaza ca este vorba de 10% dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 17 ani, diagnosticati...
Pentru a afla acest lucru cercetarorii din Marea Britanie au realizat o analiza sistematica a mai multor studii experimentale care examinau daca furnizarea de informatii despre obiceiurile alimentare ale altor persoane ne influenteaza sau nu consumul si alegerile alimentelor. Au fost analizate 15 studii din 11 publicatii. 8 studii evaluau cum...
Leptina, substanta din laptele matern care previne obezitatea / Foto: PhotoXpress Alaptarea previne obezitatea la varsta adulta, datorita unei proteine care se gaseste in compozitia laptelui matern, numita leptina. Descoperirea facuta de profesorul Andreu Palou, de la Universitatea din Insulele Baleare aduce un argument in plus in favoarea...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Rockfeller au identificat un mecanism genetic care poate juca un rol in cel putin 10% dintre cazurile de obezitate. Constatarile, care ar putea ajuta la identificarea persoanelor cu forme de obezitate care se pot trata, vizeaza biologia hormonului leptina, care este produs in celulele grase si care...
Rata obezitatii, in crestere la nivel mondial / Foto: EveryStockPhoto Unul din zece oameni din lume este obez, indica un studiu realizat de specialisti de la Harvard University si Imperial College London, publicat de The Lancet, citat de BBC News. Cercetatorii au monitorizat indicele de masa corporala (IMC), colesterolul si hipertensiunea...