Publicat la: 
26/02/2018

obezitate sanatate microbiom

Anumiti aminoacizi din sange au legatura atat cu obezitatea, cat si cu compozitia microbiomului intestinal, spun oamenii de stiinta suedezi de la Universitatea din Lund intr-un studiu publicat in "The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism," informeaza alphagalileo.org.

Importanta microbiomului pentru sanatatea organismului

Desi aceasta tema a fost studiata tot mai mult in ultimii ani, oamenii de stiinta cred ca acest domeniu de cercetare este in continuare un mister.

Unul dintre motivele pentru care nu detinem in prezent toate informatiile necesare privind importanta florei bacteriene pentru sanatatea organismului uman este faptul ca o multime de studii au fost realizate pe subiecti din regnul animal. Mai mult, sanatatea microbiomului poate sa difere de la o persoana la alta, asa incat ceea ce este sanatos pentru regimul alimentar al unui pacient nu este, in mod obligatoriu, indicat si pentru un altul.

Cu toate acestea, un numar tot mai mare de cercetari de specialitate accentueaza faptul ca microbiomul intestinal joaca un rol central in bunastarea generala a organismului nostru, fiind un indicator al metabolismului, un factor cheie ce contribuie la declansarea obezitatii, a bolilor cardiovasculare, precum si a diabetului zaharat de tip II.

Din studiile realizate anterior pe aceasta tema reiese ca persoanele ce sufera de aceste afectiuni au reziduuri metabolice in fluxul sangvin. 

Prin urmare, oamenii de stiinta suedezi si-au propus sa identifice acesti metaboliti si sa analizeze daca acestia influenteaza compozitia microbiomului pentru ca, mai departe, sa reprezinte un factor central al declansarii obezitatii.

Noi constatari pe tema legaturii dintre sanatatea microbiomului si declansarea obezitatii

Pentru a realiza studiul, cercetatorii au colectat probe de sange si materie fecala de la 674 de pacienti si prin intermediul analizelor de specialitate acestia au reusit sa identifice 19 metaboliti care ar putea avea o legatura directa cu indexul de masa corporala al subiectilor.

Analizele de laborator au aratat si faptul ca nivelul de glutamat monosodic din organism si aminoacizii cu catena ramificata (BCAA) au fost puternic asociati cu declansarea obezitatii.

Mai mult, metabolitii asociati cu obezitatea au fost, la randul lor, asociati cu prezenta a patru bacterii intestinale ce poarta numele stiintific de Blautia obeum, Dorea, Ruminococcus si SHA98.

"Diferentele de index a masei corporale in randul pacientilor au fost explicate prin intermediul diferentelor de nivel de glutamat si BCAA din organism. Acest lucru indica faptul ca metabolitii si bacteriile intestinale conlucreaza la declansarea obezitatii si nu exista independent," explica Dr. Marjy Orho-Melander, profesor de epidemiologie in cadrul Universitatii din Lund.

Cel mai puternic factor de risc pentru declansarea obezitatii identificat de cercetatori este glutamatul, asociat si in cadrul studiilor efectuate anterior cu declansarea obezitatii, in timp ce nivelul de BCAA a fost identificat ca indicator ce prezice aparitia diabetului de tip II si a bolilor cardiovasculare.

"Studiile viitoare ar trebui sa se concentreze asupra modului in care compozitia bacteriilor intestinale poate fi modificata pentru a reduce riscul declansarii obezitatii si a bolilor asociate ce afecteaza metabolismul si sanatatea sistemului cardiovascular. Pana atunci trebuie sa intelegem mai intai ce inseamna un microbiom normal in randul persoanelor sanatoase si ce factori influenteaza compozitia bacteriana a microbiomului," conchide autorul principal al studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Sebestyen Lucia-Luana,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Lector...

Articole similare

Cresterea in greutate poate reduce sensiblitatea la gustul alimentelor, conform studiilor de specialitate efectuate pe tema legaturii dintre obezitate si simtul gustului. Acest efect poate fi inversat pe parcursul procesului de scadere in greutate, insa pana de curand nu a fost clar pentru cercetatori cum apare acest fenomen. Un nou studiu,...
Un adult din trei la nivel mondial este supraponderal sau obez, respectiv 1,46 miliarde de persoane, a indicat vineri un think-thank britanic, care evidentiaza o explozie a acestui fenomen in tarile in curs de dezvoltare si face apel la guverne sa actioneze, transmite AFP, citat de Agerpres. Acest think-thank, The Overseas Development...
Cantarul nu este factorul absolut in determinarea greutatii ideale / Foto: Photoxpress.com Indicele masei corporale (body mass index) este folosit in medicina pentru a determina riscul unei persoane de a dezvolta boli pe fondul greutatii prea mici ori prea mari. Totusi, acesta este o aproximare si nu masoara procentul de grasime din corp....
Lumina intensa in dormitor, asociata cu obezitatea Persoanele care dorm intr-o camera cu prea multa lumina au fost asociate cu un risc sporit de obezitate, potrivit unui studiu realizat de Institute of Cancer Research din Londra. Cercetatorii din Marea Britanie au descoperit ca femeile incep sa dezvolte o circumferinta a taliei peste medie...
Ce mancam azi? / Foto: Reuters In urma articolului Meniu de gradinita cu carnati, varza si crenvursti, zeci de cititori MedLive.ro au discutat despre ce este si ce nu este recomandat in alimentatia prescolarilor. Acasa, parintii le ofera, ocazional, alimente cu un continut mai ridicat de grasimi, sau alimente cu e-uri, conservanti. Pe de alta...