Publicat la: 
23/03/2018

Obezitatea altereaza simtu gustului

Cresterea in greutate poate reduce sensiblitatea la gustul alimentelor, conform studiilor de specialitate efectuate pe tema legaturii dintre obezitate si simtul gustului. Acest efect poate fi inversat pe parcursul procesului de scadere in greutate, insa pana de curand nu a fost clar pentru cercetatori cum apare acest fenomen.

Un nou studiu, efectuat de cercetatorii de la Universitatea Cornell si publicat recent in "PLOS Biology", arata ca nivelul ridicat de inflamatie din organism, declansat pe fondul obezitatii, este responsabil de alterarea papilelor gustative, informeaza sciencedaily.com.

Care este legatura dintre dieta alimentara bogata in grasimi si alterarea papilelor gustative

O papila gustativa contine intre 50 si 100 de celule de trei tipuri, fiecare jucand un rol important in detectarea celor cinci gusturi principale, sarat, dulce, amar, acru si umami.

Avand in vedere ca celulele papilelor gustative se reinnoiesc o data la 10 zile, cercetatorii si-au propus sa investigheze care este legatura dintre obezitate si rata de alterare a acestor celule.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au impartit soarecii de laborator in doua grupuri: primul grup a fost hranit cu o dieta normala alcatuita din 14% grasime, in timp ce soarecii de laborator din cel de-al doilea grup au fost hraniti cu o dieta alimentara cu un continut de 58% grasime. 

Dupa opt saptamani de observatie, soarecii din cel de-al doilea grup aveau o greutate corporala cu o treime mai mare decat cei din primul grup. De asemenea, in mod suprinzator, soarecii obezi aveau cu 25% mai putine papile gustative prin comparatie cu grupul de test, desi celulele papilelor gustative erau neschimbate ca dimensiune si  distributie.

Alterarea celulelor din care sunt alcatuite papilele gustative apare, in mod obisnuit, in urma unui proces denumit apoptoza, ce semnifica moartea celulelor, si generarea de noi celule. 

Cu toate acestea, cercetatorii au observat ca rata de apoptoza a fost mai mare la soarecii ce sufereau de obezitate, in timp ce numarul de celule noi era scazut. Dezechilibrul acestui raport de regenerare a celulelor explica, conform autorilor studiului, scaderea capacitatii papilelor gustative de a transmite catre creier informatii in privinta gustului alimentelor.

Subiectii de laborator care mosteneau o rezistenta genetica la declansarea obezitatii nu au fost afectati de acest dezechilibru, chiar daca au fost hraniti cu o dieta bogata in grasimi. Acest lucru arata ca alterarea gustului nu se datoreaza consumului de alimente grase, ci mai degraba acumularii de tesut gras in organism.

Obezitatea si nivelul de inflamatie din organism

Studiile de specialitate efectuate anterior pe aceasta tema arata ca obezitatea este asociata cu o stare cronica de inflamatie. De asemenea, tesutul adipos produce citokine pro-inflamatorii, molecule ce servesc ca semnale intre celule, dintre care fac parte si cele intitulate TNF-alpha.

In urma experimentului de fata, oamenii de stiinta au observat ca dieta bogata in grasimi creste nivelul celulelor TNF-alpha ce inconjoara papilele gustative si care sunt, de asemenea, responsabile pentru alterarea gustului. 

"Aceste rezultate arata ca tesutul adipos, rezultat in urma adoptarii unei diete bogate in grasimi, este asociat cu un raspuns inflamator in organism, ce provoaca o intrerupere a mecanismelor de regenerare a celulelor papilelor gustative. Constatarile noastre deschid calea unor noi strategii terapeutice pentru ameliorarea alterarii gustului in randul persoanelor obeze," conchide Robin Dando, autorul principal al studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Persoanele obeze sunt mult mai predispuse adoptarii obiceiului de a fuma si obisnuiesc sa fumeze mai mult decat persoanele aflate la o greutate optima, se constata intr-un studiu publicat recent in "British Medical Journal". Noile constatari sugereaza ca obezitatea influenteaza comportamentul fumatorilor, ceea ce ar putea avea implicatii...
Cantarul nu este factorul absolut in determinarea greutatii ideale / Foto: Photoxpress.com Indicele masei corporale (body mass index) este folosit in medicina pentru a determina riscul unei persoane de a dezvolta boli pe fondul greutatii prea mici ori prea mari. Totusi, acesta este o aproximare si nu masoara procentul de grasime din corp....
Fie ca ne place sau nu, foarte multi oameni acumuleaza grasime pe parcursul vietii. La femei, se depune, in mod normal, in jurul soldurilor, corpul capatand o forma de para. In cazul barbatilor, grasimea tinde sa se depuna in jurul abdomenului, iar corpul ia forma unui mar. Totusi, specialistii considera ca forma de para este mai sanatoasa,...
Efectul temperaturii apei asupra corpului / Foto: Photoxpress.com Se spune ca apa rece este unul dintre trucurile ce ajuta la arderea rapida a caloriilor accelerand metabolismul. Conform teoriei, temperatura scazuta a apei forteaza organismul sa consume energie pentru a o aduce la temperatura corpului. Astfel apar urmatoarele intrebari:...
Independent de consecintele pe care obezitatea le are asupra starii de sanatate a femeilor gravide - precum riscul crescut pentru declansarea diabetului zaharat - aceasta poate prezenta un risc atat pentru greutatea fatului la nastere, precum si pentru starea generala de sanatate pe tot parcursul vietii, potrivit cercetatorilor de la National...