Publicat la: 
27/12/2010

Obezitatea, fumatul si consumul de alcool, factori de risc in dezvoltarea cancerului de colon

Dieta bogata in grasimi, factor de risc in cancerul de colon / Foto: Captura Vimeo

Cancerul de colon este cea mai frecventa afectiune dintre cancerele digestive. Prin incidenta si mortalitate, se situeaza pe locul 3 din totalitatea cancerelor atat la femei cat si la barbati. Conform statisticilor, de-a lungul vietii, fiecare dintre noi prezinta un risc de 3% de a dezvolta cancer de colon. Riscul se dubleaza, chiar se tripleaza daca o ruda de gradul I a suferit de aceasta afectiune.

Incidenta maladiei creste odata cu varsta, mai mult de 90% dintre cazuri aparand la varste de peste 50 de ani. Important este ca, impreuna cu medicul, sa putem interpreta corect mesajele transmise de organismul nostru.

Simptomatologia depinde de localizarea afectiunii

Daca afectiunea este localizata la nivelul colonului drept, se asociaza cu dureri abdominale, anemie secundara sangerarilor care apar, si evident cu simptomatologia legata de anemie. Daca boala este localizata la nivelul colonului stang, simptomele sunt legate de modificarile tranzitului intestinal, in ce priveste frecventa si consistenta lui: constipatie, ocluzie", explica dr. Georgeta Vremes, medic specialist oncolog.

Cum putem preveni cancerul de colon

Pentru a preveni aceasta teribila maladie, trebuie mai intai sa cunoastem factorii de risc. Cauzele cancerului de colon nu au fost foarte clar identificate, dar exista o serie de factori incriminati de catre specialisti. "Dintre factorii nutritionali sau de mediu as mentiona dieta, obezitatea, fumatul si consumul de alcool in cantitate moderata. Toate acestea cresc riscul de cancer colorectal. Dieta, mai ales bogata in colesterol, grasimi, carne rosie, creste acest risc, insa, pe de alta parte, bogata in fibre si vegetale compenseaza acest risc diminuandu-l. Activitatea fizica, de asemenea, poate constitui un factor protector pentru aceasta afectiune".

Exista insa factori asupra carora nu avem un control total, fiind de natura genetica. "Sunt persoane care au anumite sindroame genetice, aici as aminti polipoza adenomatoasa familiala, sindromul Lynch, unde riscul de cancer colorectal este destul de mare si ajunge uneori la 100%. de asemenea, sunt afectiuni gen polipi adenomatosi sau boala Crohn sau colita ulcerativa, care se insotesc cu un risc crescut pentru aceasta afectiune".

Depistat in faza incipienta, cancerul de colon are o rata de supravietuire de peste 90%

Depistat in faza incipienta, cancerul de colon are o rata de supravietuire de peste 90%, dar aceasta scade dramatic daca pacientii ajung la medic in stadii avansate. Din pacate, la nivelul tarii noastre cazurile sunt descoperite tarziu, mortalitatea din cauza cancerului de colon fiind destul de ridicata.

"Pacientii care stiu ca au un asemenea risc pentru cancerul colorectal sunt sfatuiti sa consulte medicul specialist oncolog, gastroenterolog care sa aprecieze oportunitatea unor investigatii suplimentare pentru depistarea acestei afectiuni. De regula, se recomanda pacientilor cu varsta de peste 50 de ani sa se efectueze colonoscopie, tuseu rectal sau depistarea sangerarilor oculte in scaun la un interval de 3 5 ani".

Sursa: MedLife.ro

Citeste si: VIDEO Dr. Georgeta Vremes, oncolog: Societatea stigmatizeaza si marginalizeaza bolnavii de cancer. Multi dintre pacienti nu beneficiaza nici de sprijinul celor apropiati

Cum luptam cu cancerul si cat de importanta este diagnosticarea bolii in stadii incipiente? Dr.Georgeta Vremes, medic specialist oncolog, a discutat online

Aproape 80% din cazurile de cancer la copii, depistate la timp, se pot vindeca. Simptomele cancerului la copii

Specialitate: 
Medic: 
Comentarii

Cancerul de colon poate fi prevenit evitand stresul. Restul n-au legatura...

bine ca esti tu destept, /// ... bine nu numai tu, si babele de la tara care le stiu pe toate [editat de moderator]

Unul din principalii factori de risc: "...consumul de alcool in cantitate moderata.".
Sa vedem ce-o sa mai zica nevasta-mea acum.
;-)

nu trebuie sa ne jucam cu sanatatea. am avut caz de cancer colono-rectal in familie. nu trebuie neglijati hemoroizii, atentie la asezatul pe scaune reci, si atentie la ce mancati!
nu intotdeauna ceea ce e gustos este si sanatos. mai apoi tutunul si alcoolul sunt factori de cu risc de imbolnavire ridicat.
e ingrozitor sa vezi cum se stinge sub ochii tai omul drag ptr. ca s-a dus prea tarziu la medic.
un control la 2 ani as zice ca e foarte bun.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Oprea Carmen,Medic primar
Medic primar
Medic Primar

Articole similare

O cercetare comuna a Universitatii din Michigan si a Consiliului National de Stiinta si Tehnologie (CONICET) a incercat sa dezvaluie unul dintre misterele cele mai frustrante ale scaderii in greutate - de ce kilogramele revin inevitabil. Un nou model arata ca, cu cat soarecii sunt supraponderali mai mult timp, cu atat obezitatea devine "...
Tulburarile de somn reprezinta un factor de risc major pentru declansarea crizelor cardiace si a accidentelor vasculare cerebrale (AVC), potrivit unui studiu american realizat in cadrul unui program de cercetare initiat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, relateaza Mediafax. Tulburarile de somn ar trebui incluse in aceeasi categorie de...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Rockfeller au identificat un mecanism genetic care poate juca un rol in cel putin 10% dintre cazurile de obezitate. Constatarile, care ar putea ajuta la identificarea persoanelor cu forme de obezitate care se pot trata, vizeaza biologia hormonului leptina, care este produs in celulele grase si care...
Cum sa iti protejezi sanatatea / Foto: Reuters Nu ne dam seama cat de importanta este o inima sanatoasa pana cand aceasta nu incepe sa cedeze. Odata ajunsi acolo, singurul lucru care o mai poate ajuta sa functioneze normal este tratamentul luat pe viata. Insa, ca noua, nu va mai fi niciodata. Cand vine vorba de afectiunile cardiace, cea mai buna...
Ce mancam azi? / Foto: Reuters In urma articolului Meniu de gradinita cu carnati, varza si crenvursti, zeci de cititori MedLive.ro au discutat despre ce este si ce nu este recomandat in alimentatia prescolarilor. Acasa, parintii le ofera, ocazional, alimente cu un continut mai ridicat de grasimi, sau alimente cu e-uri, conservanti. Pe de alta...