Publicat la: 
11/07/2014

Obiceiuri proaste: De ce ne roadem unghiile?

Rosul unghiilor poate fi un semn al anxietatii/ Foto: Photoxpress.com

Rosul unghiilor strica aspectul mainilor, este neigienic si daca exagerati, poate cauza durere. In ciuda acestui fapt, un numar mare de oameni continua sa aiba acest obicei. Psihiatrii il includ in categoria problemelor de control al impulsurilor, alaturi de alte astfel de afectiuni, precum tulburarea obsesiv-compulsiva. Dar acest lucru este pentru cazurile extreme, in care ajutorul psihiatric ar fi benefic. Majoritatea persoanelor care isi rod unghiile nu risca efecte secundare grave. De ce ne roadem unghiile si cum ne putem opri?

Psihoterapeutii au avut unele teorii despre rosul unghiilor. Sigmund Freud a dat vina pe dezvoltarea psiho-sexuala, referindu-se aici la sub-alimentarea sau supra-alimentare la sugari. Alti terapeuti au sugerat ca rosul unghiilor ar putea aparea in urma ostilitatii interioare, fiind o forma de auto-mutilare, sau a anxietatii nervoase.

Ca cele mai multe teorii psihodinamice, acestea ar putea fi adevarate, dar nu exista un motiv clar pentru care ar trebui sa credem ca este singura explicatie plauzibila.

Literatura stiintifica arata ca exista foarte putine studii despre tratamentul pentru persoanele care isi rod unghiile.

Stresul si plictiseala sunt in continuare principalele motive pentru care oamenii isi rof unghiile. Obiceiul este, de multe ori, o modalitate de a elibera anxietatea sau de a tine ocupat organismul atunci cand mintea este lipsita de interes.

Problemele cu rosul unghiilor

Rosul unghiilor are atat consecinte fizice, cat si emotionale. Daca va roadeti si muscati in mod regulat unghiile si cuticulele, va puteti lasa degetele rosii si inflamate. Bacteriile si virusurile care trec de pe degete pe fata si gura va pot face vulnerabil in fata infectiilor.
Acest obicei va poate afecta si dintii.

Tratament pentru rosul unghiilor

  • Inveliti-va degetele intr-un plasture cu gust amar.
  • Taiati-va constant unghiile
  • Mergeti des la manichiura
  • Folosti o alternativa pentru a va gestiona stresul. Incercati yoga, meditatia, respiratia profunda.
  • Puneti-va o banda de cauciuc in jurul incheieturii si trageti de ea atunci cand simtiti nevoia sa va roadeti unghiile

Daca ati incercat tehnicile astea si nimic nu a functionat, purtati manusi sau acoperiti-va varfurile degetelor astfel incat unghiile nu va vor mai fi acceisibile.

Sursa: BBC, WebMd

A.C.

Comentarii

Exista in farmaciile Sensiblu, din gama produselor MAVALA (de fabricatie elvetiana), produsul MAVALA STOP. Este un lac de unghii cu un gust profund amar si in acelasi timp esthetic dar si foarte efficient epntru astfel de metehne (cu care, din pacate, ma confrunt si eu). :)))

Alte articoleVezi toate articolele

Rosul unghiilor poate fi un semn al anxietatii/ Foto: Photoxpress.com Rosul unghiilor strica aspectul mainilor, este neigienic si daca exagerati, poate cauza durere. In ciuda acestui fapt, un...
Multi oameni cred ca de rosul unghiilor este un obicei ce se manifesta pe fond nervos, insa cercetarile de specialitate arata ca forta motrice a acestui obicei nu este anxietatea, conform un...