Care sunt cele mai folositoare obiceiuri pentru o viață sănătoasă?
Dar cele mai puțin benefice?
În cazul în care doriți să duceți o viață cât mai sănătoasă, vă recomandăm să acordați atenție micilor obiceiuri cotidiene ce se vor reflecta în starea generală a organismului dumneavoastră și să încercați să le modificați în cazul în care au un răsunet nociv asupra sănătății.
Sfaturi pentru o viață sănatoasă
Consumați cât mai multe fructe și legume proaspete
- fructele și legumele reprezintă o sursă excelentă de vitamine și minerale pentru organism
- stimulează sistemul imunitar pentru a ne menține sănătoși
- este o sursă de fibre – în acest fel reglându-se tranzitul intestinal și scăzând incidența apariției tumorilor de tub digestiv
- ajută la menținerea profilului lipidic în parametrii normali
Beți cel puțin 2L de apă pe zi. Suntem 70% apă
- ajută la eliminarea toxinelor
- menține funcțiile diferitelor organe și sisteme (renal, circulator)
- este o metodă de scădere ponderală
- cea mai eficientă metodă naturală de scădere a poftei de mâncare
Renunțați la băuturile dulci carbogazoase
- cresc incidența bolilor dentare afectând smalțul dinților
- duc la creșterea numărului de kilograme
- consumul de băuturi carbogazoase crește probabilitatea de apariție a obezității și diabetului
Renunțați la băuturile dulci carbogazoase
- cresc incidența bolilor dentare afectând smalțul dinților
- duc la creșterea numărului de kilograme
- consumul de băuturi carbogazoase crește probabilitatea de apariție a obezității și diabetului
Consumați la micul dejun cereale integrale
- cerealele integrale furnizează multe vitamine și minerale
- conțin substanțe nutritive și fibre necesare pentru o viață optimă
- fibrele din cereale reduc riscul de apariție a cancerului colorectal
- conțin grupul de vitamine B, riboflavina, niacina și acid folic pentru a menține un sistem nervos sănătos
Nu cumpărați un produs până nu îi citiți eticheta
- verificați conținutul caloric – lipide, proteine, glucide
- verificați cantitatea de sare (NaCl/Na)
Stați departe de mâncarea tip fast‑food
- conține un număr crescut de calorii (alimente dense caloric)
- este săracă în valori nutriționale (vitamine și minerale)
- conține aditivi și coloranți pentru a-i prelungi „durata de viață”
- reprezintă un risc pentru obezitate, afecțiuni dentare, diabet și boli de inimă
Nu mâncați în fața televizorului
- duce la consumul unei cantități mai mari de alimente decât îi este necesară organismului
- induce consumul de alimente nesănătoase precum popcorn, chipsuri, ciocolata sau pizza
- crește riscul obezității
Evitați consumul de alcool
- crește riscul apariției bolilor hepatice (ficat gras, hepatită, ciroză)
- duce la probleme de sănătate mintală (anxietate, depresie)
- poate produce infertilitate
- consumat în exces poate duce la probleme de sănătate neurologice
Mâncați cel puțin de 2 ori pe săptămână o masă de pește
- conține toată gama aminoacizilor esențiali funcționării organismului
- este foarte hrănitor si reprezintă o sursă excelentă de proteine cu puține calorii
- conține un procent crescut de acizi grași polinesaturați Omega 3, vitamine liposolubile (AsiD) și fosfor
Mâncați cel puțin de 2 ori pe săptămână o masă de pește
- conține toată gama aminoacizilor esențiali funcționării organismului
- este foarte hrănitor si reprezintă o sursă excelentă de proteine cu puține calorii
- conține un procent crescut de acizi grași polinesaturați Omega 3, vitamine liposolubile (AsiD) și fosfor
Nu fumați, sau dacă o faceți deja, lăsați-vă de fumat!
- crește riscul unor boli precum demență, AVC, Alzheimer
- poate duce la apariția mai multor tipuri de cancer, pulmonar, bucal, esofagian
- favorizează apariția cariilor, dinților decolorați, infecțiilor gingivale și a respirației urât mirositoare
- poate produce infertilitate
Consumați zilnic lactate, însă cu un procent scăzut de grăsime
- laptele, un aliment minune:
- are o valoare nutrițională incontestabilă
- este o sursă valoroasă de de calciu, fosfor, vitamina D, A și B12
- previne riscul de obezitate
- are un rol important în sănătatea oaselor și a danturii
Spălați-vă pe mâini înainte de fiecare masă
- mâinile transmit 80% din bolile infecțioase
- este o metodă de prevenție a eliminării și răspândirii microbilor
- evitați îmbolnăvirea
Spălați-vă pe mâini înainte de fiecare masă
- mâinile transmit 80% din bolile infecțioase
- este o metodă de prevenție a eliminării și răspândirii microbilor
- evitați îmbolnăvirea
Efectuați analizele anuale/uzuale recomandate
- au rol în evaluarea stării de sănătate a organismului
- ajută la prevenția apariției unor posibile afecțiuni
- stau la baza stabilirii unui diagnostic corect și a recomandării optime de tratament
Odihniți-vă minimum 7 ore pe noapte
- îmbunătățirea și menținerea stării de sănătate a inimii
- un somn odihnitor contribuie la creșterea imunității
- încetinirea procesului de îmbătrânire a tenului
Faceți mișcare minimum 30 de minute pe zi
- scade riscul bolilor de inimă, cancer, diabet și osteoporoză
- diminuează efectele stresului
- încarcă organismul cu energie și optimism, creativitate, stare de bine
Să nu lipsească la sfârșit de săptămână ieșirile în parc
- au un rol în dezvoltarea emoțională și socială
- contribuie la reducerea stresului și îmbunătățirea bunei dispoziții
Nu vă grăbiți când mâncați
- mestecați alimentele cel puțin 10 secunde înainte de înghițire pentru o digestie sănătoasă
- creierul are nevoie de 20 de minute ca să înregistreze starea de sațietate, în caz contrar crește riscul de consum al unei cantități de alimente mai mari, și implicit a apariției obezității
Eliminați prăjeala ca modalitate de preparare a alimentelor
- consumul de alimente prăjite crește incidența gastritelor, ulcerelor și cancerelor
- se recomandă utilizarea uleiului de măsline și a celui de palmier (pentru gătit)
- acrilamidele, substanțe cancerigene ce apar prin prepararea prăjită a alimentelor
Eliminați prăjeala ca modalitate de preparare a alimentelor
- consumul de alimente prăjite crește incidența gastritelor, ulcerelor și cancerelor
- se recomandă utilizarea uleiului de măsline și a celui de palmier (pentru gătit)
- acrilamidele, substanțe cancerigene ce apar prin prepararea prăjită a alimentelor
Mâncați numai fructe proaspete la desert
- fructele și efectul lor benefic asupra organismului
- asigură hidratarea organismului
- contin fructoză, glucoză și minerale
- conținutul de potasiu, magneziu al fructelor acționează ca diuretic
- asigură o digestie bună
Nu țineți mâncarea din frigider în recipiente de plastic
- poate avea un efect negativ asupra aromei
- bacteriile se înmulțesc mai rapid
Înlocuiți zahărul cu mierea
- păstrează sănătatea întregului organism
- este bogată în vitamine, minerale și aminoacizi
- este un aliment ce nu se alterează
- conținut mare de carbohidrați, ceea ce oferă energie
- este detoxifiant și ajută la digestie
Înlocuiți zahărul cu mierea
- păstrează sănătatea întregului organism
- este bogată în vitamine, minerale și aminoacizi
- este un aliment ce nu se alterează
- conținut mare de carbohidrați, ceea ce oferă energie
- este detoxifiant și ajută la digestie
Vino în Centrul de Medicină a Stilului de Viață MedLife și beneficiază de un plan nutrițional flexibil și personalizat adaptat nevoilor tale.
Sfaturi utile pentru a preveni obezitatea
Evitați glucidele concentrate
la masă!
Adoptați o dietă
echilibrată!
Optați pentru
3 mese principale și 2 gustări.
Hidratați-vă
adecvat!
Faceți mișcare
cel puțin 30 de minute pe zi.
Odihniți-vă cel
puțin 7 ore pe
noapte.
Sfaturi utile pentru a preveni refluxul gastro-esofagian
Cereale integrale
sunt bogate în fibre, echilibrează secreția de suc gastric, mențin senzația de sațietate și reglează tranzitul intestinal. Datorită acestora, stomacul are timp să digere corect hrana pe care o primește, fără să fie nevoit să secrete suc gastric în plus.
Fasole
Soluția alternativă pentru preparatele greoaie din carne, fasolea, reprezintă prânzul perfect, bogat în fibre și proteine, care previne refluxul gastroesofagian și îmbunătățeste digestia.
Ghimbir
Cunoscut pentru proprietățile terapeutice antiinflamatoare, cât și pentru aroma sa aparte, ghimbirul se numără printre mirodeniile pe care ai voie să le consumi chiar dacă suferi de arsuri stomacale.
Consumat moderat este un excelent remediu împotriva tuturor afecțiunilor sistemului digestiv.
Pepene galben, banane
aceste fructe echilibrează secreția de acid gastric, reprezentând, în același timp, surse importante de fibre, potasiu și vitamina C.
Sfaturi utile pentru a preveni balonarea
Evitați alimentele care provoacă balonare:
- varza
- fasolea
- ridichile
- mazărea
- cartofii
- băuturile carbogazoase
- alcoolul, în special vinul alb
Preveniți balonarea prin consumul de alimente bogate în fibre și minerale, cu proprietăți de reglare ale tranzitului intestinal și inhibare a producției de gaze.
- carne slabă, pregatită pe gratar sau fiartă
- cereale integrale
- iaurt (este bogat în biotice care refac flora intestinală)
- fructele proaspete consumate mereu pe stomacul gol, cu jumătate de oră înainte de masă
- legume fierte
- brânzeturi, legume fierte și ouă.
Sfaturi utile pentru a preveni constipația
Consumați zilnic o cantitate suficientă de lichide, atât sub formă de băuturi, cât și sub formă de supe și ciorbe.
Oferiți-i organismului doza necesară de fibre care înlesnesc și reglează digestia.
Prunele
Aceste fructe sunt recunoscute pentru proprietățile lor laxative și de detoxifiere naturală. Așadar, consumați-le constant, atât în formă proaspată, cât și uscate.
Fasolea
Consumați preparate din fasole pentru a scăpa de constipație. Pe lângă conținutul mare de fibre, fasolea este și un important depozit de fier și alte minerale precum: acid folic, potasiu, calciu, magneziu.
Strugurii
Profitați de venirea toamnei și urmați celebra cură cu struguri care face minuni pentru digestie în mai puțin de două săptămâni. Consumați strugurii integral, pentru a va bucura și de antioxidanții prezenți în coaja acestora.
Merele
reprezintă surse importante de fibre, vitamine și minerale și au avantajul de a fi fructe usor de găsit în orice sezon și la prețuri accesibile oricui.