obiceiuri si alimentatie sanatoasa

Care sunt cele mai folositoare obiceiuri pentru o viață sănătoasă? 

Dar cele mai puțin benefice? 

În cazul în care doriți să duceți o viață cât mai sănătoasă, vă recomandăm să acordați atenție micilor obiceiuri cotidiene ce  se vor reflecta în starea generală a organismului dumneavoastră  și să încercați să le modificați în cazul în care au un răsunet nociv asupra sănătății.

Obiceiuri sănătoase

Consumați cât mai multe fructe și legume proaspete

  • fructele și legumele reprezintă o sursă excelentă de vitamine și minerale pentru organism
  • stimulează sistemul imunitar pentru a ne menține sănătoși
  • este o sursă de fibre – în acest fel reglându-se tranzitul intestinal și scăzând incidența apariției tumorilor de tub digestiv
  • ajută la menținerea profilului lipidic în parametrii normali
varietate de fructe si legume proaspete

Beți cel puțin 2L de apă pe zi. Suntem 70% apă

  • ajută la eliminarea toxinelor
  • menține funcțiile diferitelor organe și sisteme (renal, circulator)
  • este o metodă de scădere ponderală
  • cea mai eficientă metodă naturală de scădere a poftei de mâncare
pahar plin cu apa, pentru hidratare

Renunțați la băuturile dulci carbogazoase

  • cresc incidența bolilor dentare afectând smalțul dinților
  • duc la creșterea numărului de kilograme
  • consumul de băuturi carbogazoase crește probabilitatea de apariție a obezității și diabetului
doze de bauturi carbogazoase ce afecteaza negativ sanatatea

Renunțați la băuturile dulci carbogazoase

  • cresc incidența bolilor dentare afectând smalțul dinților
  • duc la creșterea numărului de kilograme
  • consumul de băuturi carbogazoase crește probabilitatea de apariție a obezității și diabetului
doze de bauturi carbogazoase ce afecteaza negativ sanatatea

Consumați la micul dejun cereale integrale

variante de mic dejun pe baza de cereale integrale

Nu cumpărați un produs până nu îi citiți eticheta

  • verificați conținutul caloric – lipide, proteine, glucide
  • verificați cantitatea de sare (NaCl/Na)
eticheta

Stați departe de mâncarea tip fast‑food

  • conține un număr crescut de calorii (alimente dense caloric)
  • este săracă în valori nutriționale (vitamine și minerale)
  • conține aditivi și coloranți pentru a-i prelungi „durata de viață”
  • reprezintă un risc pentru obezitate, afecțiuni dentare, diabet și boli de inimă
fast-food

Nu mâncați în fața televizorului

  • duce la consumul unei cantități mai mari de alimente decât îi este necesară organismului
  • induce consumul de alimente nesănătoase precum popcorn, chipsuri, ciocolata sau pizza
  • crește riscul obezității
femeie tanara ce mananca si bea suc in fata televizorului

Evitați consumul de alcool

  • crește riscul apariției bolilor hepatice (ficat gras, hepatită, ciroză)
  • duce la probleme de sănătate mintală (anxietate, depresie)
  • poate produce infertilitate
  • consumat în exces poate duce la probleme de sănătate neurologice
multitudine de pahare pline cu alcool

Mâncați cel puțin de 2 ori pe săptămână o masă de pește

  • conține toată gama aminoacizilor esențiali funcționării organismului
  • este foarte hrănitor si reprezintă o sursă excelentă de proteine cu puține calorii
  • conține un procent crescut de acizi grași polinesaturați Omega 3, vitamine liposolubile (AsiD) și fosfor
creveti si peste bogat in omega 3

Mâncați cel puțin de 2 ori pe săptămână o masă de pește

  • conține toată gama aminoacizilor esențiali funcționării organismului
  • este foarte hrănitor si reprezintă o sursă excelentă de proteine cu puține calorii
  • conține un procent crescut de acizi grași polinesaturați Omega 3, vitamine liposolubile (AsiD) și fosfor
creveti si peste bogat in omega 3

Nu fumați, sau dacă o faceți deja, lăsați-vă de fumat!

  • crește riscul unor boli precum demență, AVC, Alzheimer
  • poate duce la apariția mai multor tipuri de cancer, pulmonar, bucal, esofagian
  • favorizează apariția cariilor, dinților decolorați, infecțiilor gingivale și a respirației urât mirositoare
  • poate produce infertilitate
medic care rupe o tigara pentru a incuraja renuntatul la fumat

Consumați zilnic lactate, însă cu un procent scăzut de grăsime 

  • laptele, un aliment minune:
  • are o valoare nutrițională incontestabilă
  • este o sursă valoroasă de de calciu, fosfor, vitamina D, A și B12
  • previne riscul de obezitate
  • are un rol important în sănătatea oaselor și a danturii
lactate degresate sub forma de lapte sau branza

Spălați-vă pe mâini înainte de fiecare masă 

  • mâinile transmit 80% din bolile infecțioase
  • este o metodă de prevenție a eliminării și răspândirii microbilor
  • evitați îmbolnăvirea
spalatul pe maini, regula de igiena esentiala

Spălați-vă pe mâini înainte de fiecare masă 

  • mâinile transmit 80% din bolile infecțioase
  • este o metodă de prevenție a eliminării și răspândirii microbilor
  • evitați îmbolnăvirea
spalatul pe maini, regula de igiena esentiala

Efectuați analizele anuale/uzuale recomandate

  • au rol în evaluarea stării de sănătate a organismului
  • ajută la prevenția apariției unor posibile afecțiuni
  • stau la baza stabilirii unui diagnostic corect și a recomandării optime de tratament
eprubete cu probe de sange pentru analizele uzuale

Odihniți-vă minimum 7 ore pe noapte

femeie dormind

Faceți mișcare minimum 30 de minute pe zi

  • scade riscul bolilor de inimă, cancer, diabet și osteoporoză
  • diminuează efectele stresului
  • încarcă organismul cu energie și optimism, creativitate, stare de bine
alergare

Să nu lipsească la sfârșit de săptămână ieșirile în parc

  • au un rol în dezvoltarea emoțională și socială
  • contribuie la reducerea stresului și îmbunătățirea bunei dispoziții
oameni ce fac miscare pe bicicleta, in aer liber

Nu vă grăbiți când mâncați

  • mestecați alimentele cel puțin 10 secunde înainte de înghițire pentru o digestie sănătoasă
  • creierul are nevoie de 20 de minute ca să înregistreze starea de sațietate, în caz contrar crește riscul de consum al unei cantități de alimente mai mari, și implicit a apariției obezității
barbat care mananca in graba, in facta monitorului

Eliminați prăjeala ca modalitate de preparare a alimentelor

  • consumul de alimente prăjite crește incidența gastritelor, ulcerelor și cancerelor
  • se recomandă utilizarea uleiului de măsline și a celui de palmier (pentru gătit)
  • acrilamidele, substanțe cancerigene ce apar prin prepararea prăjită a alimentelor
alimente prajite intr-o tigaie plina cu ulei

Eliminați prăjeala ca modalitate de preparare a alimentelor

  • consumul de alimente prăjite crește incidența gastritelor, ulcerelor și cancerelor
  • se recomandă utilizarea uleiului de măsline și a celui de palmier (pentru gătit)
  • acrilamidele, substanțe cancerigene ce apar prin prepararea prăjită a alimentelor
alimente prajite intr-o tigaie plina cu ulei

Mâncați numai fructe proaspete la desert

  • fructele și efectul lor benefic asupra organismului
  • asigură hidratarea organismului
  • contin fructoză, glucoză și minerale
  • conținutul de potasiu, magneziu al fructelor acționează ca diuretic
  • asigură o digestie bună
fructe proaspete ca alternativa la desert

Nu țineți mâncarea din frigider în recipiente de plastic

  • poate avea un efect negativ asupra aromei
  • bacteriile se înmulțesc mai rapid
alimente refrigerate, depozitate in caserole din plastic

Înlocuiți zahărul cu mierea

  • păstrează sănătatea întregului organism
  • este bogată în vitamine, minerale și aminoacizi
  • este un aliment ce nu se alterează
  • conținut mare de carbohidrați, ceea ce oferă energie
  • este detoxifiant și ajută la digestie
miere in recipient din lemn

Înlocuiți zahărul cu mierea

  • păstrează sănătatea întregului organism
  • este bogată în vitamine, minerale și aminoacizi
  • este un aliment ce nu se alterează
  • conținut mare de carbohidrați, ceea ce oferă energie
  • este detoxifiant și ajută la digestie
miere in recipient din lemn
better me

Vino în Centrul de Medicină a Stilului de Viață MedLife și beneficiază de un plan nutrițional flexibil și personalizat adaptat nevoilor tale.

Sfaturi utile pentru a preveni obezitatea

Evitați glucidele concentrate
la masă!

briose, biscuiti, jeleuri si alte dulciuri bogate in glucide

Adoptați o dietă
echilibrată!

varietate de alimente recomandate pentru o dieta echilibrata

Optați pentru
3 mese principale și 2 gustări.

 idee de masa principala sanatoasa

Hidratați-vă
adecvat!

apa turnata din sticla in pahar, pentru a asigura nivelul de hidratare

Faceți mișcare
cel puțin 30 de minute pe zi.

oameni care fac miscare, pedaland pe biciclete de fitness

Odihniți-vă cel
puțin 7 ore pe
noapte.

barbat care doarme minim 7 ore pe noapte

Sfaturi utile pentru a preveni refluxul gastro-esofagian

Cereale integrale

sunt bogate în fibre, echilibrează secreția de suc gastric, mențin senzația de sațietate și reglează tranzitul intestinal. Datorită acestora, stomacul are timp să digere corect hrana pe care o primește, fără să fie nevoit să secrete suc gastric în plus. 

diverse tipuri de cereale integrale bogate in fibre

Fasole

Soluția alternativă pentru preparatele greoaie din carne, fasolea, reprezintă prânzul perfect, bogat în fibre și proteine, care previne refluxul gastroesofagian și îmbunătățeste digestia.

diferite soiuri de fasole care previ refluxul gastroesofagian

Ghimbir

Cunoscut pentru proprietățile terapeutice antiinflamatoare, cât și pentru aroma sa aparte, ghimbirul se numără printre mirodeniile pe care ai voie să le consumi chiar dacă suferi de arsuri stomacale.
Consumat moderat este un excelent remediu împotriva tuturor afecțiunilor sistemului digestiv.

ghimbir sub forma de radacina sau pudra, benefic pentru BRGE

Pepene galben, banane

aceste fructe echilibrează secreția de acid gastric, reprezentând, în același timp, surse importante de fibre, potasiu și vitamina C. 

pepenele galben si bananele echilibreaza secretia de suc gastric

Sfaturi utile pentru a preveni balonarea

Evitați alimentele care provoacă balonare:

  • varza
  • fasolea
  • ridichile
  • mazărea
  • cartofii
  • băuturile carbogazoase
  • alcoolul, în special vinul alb

Preveniți balonarea prin consumul de alimente bogate în fibre și minerale, cu proprietăți de reglare ale tranzitului intestinal și inhibare a producției de gaze.

  • carne slabă, pregatită pe gratar sau fiartă
  • cereale integrale
  • iaurt (este bogat în biotice care refac flora intestinală)
  • fructele proaspete consumate mereu pe stomacul gol, cu jumătate de oră înainte de masă
  • legume fierte
  • brânzeturi, legume fierte și ouă.

Sfaturi utile pentru a preveni constipația

Consumați zilnic o cantitate suficientă de lichide, atât sub formă de băuturi, cât și sub formă de supe și ciorbe.

Oferiți-i organismului doza necesară de fibre care înlesnesc și reglează digestia.

Prunele

Aceste fructe sunt recunoscute pentru proprietățile lor laxative și de detoxifiere naturală. Așadar, consumați-le constant, atât în formă proaspată, cât și uscate.

prunele, fructe cu efect laxativ

Fasolea

Consumați preparate din fasole pentru a scăpa de constipație. Pe lângă conținutul mare de fibre, fasolea este și un important depozit de fier și alte minerale precum: acid folic, potasiu, calciu, magneziu.

tipuri diferite de fasole, bogate in fibre

Strugurii

Profitați de venirea toamnei și urmați celebra cură cu struguri care face minuni pentru digestie în mai puțin de două săptămâni. Consumați strugurii integral, pentru a va bucura și de antioxidanții prezenți în coaja acestora.

strugurii, aliment indicat pentru a usura digestia

Merele

reprezintă surse importante de fibre, vitamine și minerale și au avantajul de a fi fructe usor de găsit în orice sezon și la prețuri accesibile oricui. 

merele, fructe bogate in fibre alimentare ce favorizeaza digestia

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.