Odontoterapie

  • 50% dintre romani nu merg la stomatology
  • 30% dintre copiii romani nu au mers niciodata la medical stomatolog

Ce este odontoterapia?

Odontoterapia este stiinta diagnosticarii si tratarii cariilor dentare. Prezenta cariilor este considerata o boala care face ca structura dintelui sa sufere daune si duce la pierderea dintilor. Bacteriile sunt cauza acestor modificari, care in prezenta carbohidratilor produc acid lactic. Acest lucru creste aciditatea in cavitatea bucala, iar dintii sunt supusi demineralizarii timp de doua ore dupa masa, proces care se opreste din cauza compozitiei salivei.

Pot fi mai sensibil la carii cei care sufera de boli care scad cantitatea de saliva, cum ar fi diabetul, cei care iau medicamente antidepresive, cei care sunt supusi terapiei radioactive si fumatorii.

Ce tipuri de interventii se fac in odontoterapie?

Terapeutul dentar este responsabil de efectuarea unei serii de proceduri, inclusiv:

- Evaluare intra si extra orala;

- Indepartarea cariilor;

- Scalare si lustruire;

- Aplicarea materialelor pe dinti, cum ar fi substantele de etansare cu fluor si fisuri;

- Efectuarea restaurarilor de rutina atat pentru dinti de foioase (anterior cunoscute sub numele de dinti de lapte pentru bebelusi) cat si pentru dinti permanenti, la adulti si copii;

- Extragerea dintilor de foioase (bebelus) sub analgezie locala de infiltrare;

- Efectuarea tratamentului cu pulpa a dintilor de foioase (anterior cunoscut sub numele de dinti pentru bebelusi);

- Plasarea de coroane preformate pe dintii de foioase;

- Asigurarea inlocuirii temporare de urgenta a coroanelor si umpluturilor.

De ce este important sa tratam cariile?

Deoarece, daca sunt lasate netratate, cariile duc la complicatii precum pulpita (inflamatia nervului), necroza (moartea nervului, insotita de putrezirea acesteia si devine gangrenanta, care provoaca durere si un miros neplacut) si complicatii si mai grave, toate manifestandu-se cu dureri dentare grave. De asemenea, cariile complicate sunt mai dificil de si este mai costisitor (poate costa de 15 ori mai mult decat o simpla umplere).

Ce se intampla in timpul tratamentului unei carii?

Metodele de tratament variaza in functie de gradul de distrugere a coroanei si radacinii la care a fost supus dintele. Cu cat se gaseste mai devreme o carie, cu atat tratamentul este mai simplu si mai rapid. Daca o carie este deja prezenta, singura solutie de tratament este restaurarea dintelui cu material de umplere. De cele mai multe ori facem acest lucru sub anestezie locala, precedat de un spray anestezic.

Dupa umplere, dintele va functiona inca 5-7 ani, dupa care acesta trebuie inlocuit (materialul de umplere nu este la fel de dur ca smaltul dintilor naturali). Daca peretii dintelui sunt prea subtiri pentru a indeparta materialul afectat, dintele va trebui acoperit cu o coroana. In cazul in care pulpa dentara a fost afectata, atunci dintele trebuie sa fie tratat cu canalul radacinii si sa-si reconstituie coroana din fibra de sticla si invelitori ceramice.

Exista, de asemenea, situatii in care dintele nu mai poate fi salvat si trebuie extras. In acest caz, vorbim de carii extreme, care au existat acolo, care se extind de ani de zile si sunt cunoscute si de pacient pentru o perioada.

Cand trebuie sa merg la un control?

Uneori, cariile nu au simptome. Acesta este motivul pentru care trebuie sa va vizitati medicul stomatolog pentru a le putea urmari si trata de la o etapa timpurie (de cele mai multe ori sunt depistate in timpul vizitelor de rutina sau in timpul tratamentului bi-anual de indepartare a placii).

Semne ca aveti carii sunt sensibilitatea la alimentele si bauturile calde sau reci.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.

Sună acum