Statistici
Ce este oncologia?
Termenul de oncologie inseamna literalmente o ramura a stiintei care se ocupa de tumori si cancer. Cuvantul „onco” inseamna volum, masa sau tumoare, in timp ce „-logie” inseamna stiinta.
Daca aveti cancer, un medic oncolog va proiecta un plan de tratament bazat pe rapoarte detaliate de patologie care spun ce tip de cancer aveti, cat de mult s-a dezvoltat, cat de rapid este probabil sa se raspandeasca si ce parti ale corpului dvs. sunt implicate.
Oncologii medicali trateaza cancerul folosind chimioterapie sau alte medicamente, inclusiv terapie si imunoterapie.
Ce teste fac medicii oncologi?
Oncologul tau ar putea face un examen fizic pentru a gasi anomalii care ar putea indica cancer. Acesta va palpa anumite zone ale corpului pentru a cauta anomaliile, cum ar fi modificari ale culorii pielii sau marirea unui organ.
Ce proceduri si interventii fac medicii oncologi?
Medicul dumneavoastra poate utiliza una sau mai multe abordari pentru diagnosticarea cancerului:
- Analize de laborator. Testele de laborator, cum ar fi urina si analizele de sange, va pot ajuta medicul sa identifice anomalii care pot fi cauzate de cancer. De exemplu, la persoanele cu leucemie, un test de sange comun numit numar complet de sange poate dezvalui un numar sau un tip neobisnuit de globule albe;
- Testele de imagistica. Acestea permit medicului sa va examineze oasele si organele interne intr-un mod noninvaziv. Testele de imagistica utilizate in diagnosticarea cancerului pot include o tomografie computerizata (tomografie), scanare osoasa, imagistica prin rezonanta magnetica (IRM), tomografie cu emisie de pozitron (PET), scanare cu ultrasunete si radiografie, printre altele;
- Biopsie. In timpul unei biopsii, medicul colecteaza o proba de celule pentru testare in laborator. In cele mai multe cazuri, o biopsie este singura cale de a diagnostica definitiv cancerul.
Subspecialitati
- Oncologie medicala;
- Oncologie radiologica;
- Chirurgie oncologica;
- Oncologie pediatrica;
- Oncologie ginecologica;
- Oncologie hematologica.
Cand trebuie sa vezi un medic oncolog?
Cancerul poate afecta diverse tesuturi din corp, provocand o serie de semne si simptome, cum ar fi pierderea in greutate, oboseala, modificari ale pielii si o tuse persistenta. Oricine prezinta simptome persistente sau ingrijoratoare, trebuie sa consulte un medic oncolog.
Semnele si simptomele care pot ridica suspiciuni sunt:
- Schimbari la nivelul sanilor;
- Sangerari vaginale intre ciclurile menstruale;
- Noduli testiculari;
- Modificari intestinale;
- Sangerari rectale;
- Probleme urinare;
- Sange in saliva;
- Anemie inexplicabila.
©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.