Specialitati medicale

Oncologie

Descoperă informații utile despre Oncologie.
Pentru a putea beneficia de servicii medicale complete, la cele mai înalte standarde, solicită o programare în Sistemul Medical MedLife.

Informații generale

Oncologia reprezintă o ramură a științei medicale care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea tumorilor maligne solide. Sunt trei aspecte esențiale care ar trebui reținute când este vorba despre cancer:

  • cancerul este a doua cauză principală de mortalitate la nivel mondial;
  • aproximativ jumătate dintre cazurile de cancer pot fi prevenite;
  • există tipuri de cancer care se pot trata cu şanse de succes pe termen lung şi foarte lung, mai ales dacă sunt diagnosticate în fazele incipiente ale bolii.
Medici oncologi studiaza un RMN

Afecțiuni în Oncologie

Se recomandă consultul la medic ori de câte ori apar manifestări neobișnuite. De exemplu, ar trebui să dea de gândit simptome precum pierderea în greutate, oboseala, tusea persistentă. Dacă aceste simptome se agravează fără o cauză evidentă, trebuie consultat medicul. Sunt și alte manifestări care pot provoca îngrijorare:

  • modificări la nivelul sânilor;
  • sângerări vaginale între ciclurile menstruale;
  • apariția unor noduli testiculari;
  • sângerări rectale;
  • sânge în salivă;
  • modificări ale tranzitului intestinal - alternanță diaree-constipație, persistente în timp;
  • tuse seacă sau productivă, prelungită mai mult de două săptămâni;
  • anemie pentru care nu există o cauză evidentă.  

Servicii medicale în Oncologie

Pacientul este consultat în clinica MedLife, diagnosticat, i se stabilește strategia de tratament - în cadrul unei comisii oncologice multidisciplinare -  și tot aici primește cele mai bune sfaturi pentru a face față tratamentului și simptomelor afecțiunii. În cazul în care este nevoie, pacientul poate beneficia și de consultații psihologice.

La tratamentul pacienților cu cancer participă mai multe specialități, precum: oncologul medical, radioterapeutul, chirurgul oncolog şi, în cazuri particulare, logopedul sau psihologul oncolog.

Astfel, fiecare dintre specialiștii amintiți anterior participă la tratamentul unui pacient, dar intervenţia fiecăruia se face în anumite etape şi într-o anumită succesiune, astfel încât tratamentul să fie perfect adaptat condiţiilor pacientului şi să fie personalizat pentru fiecare pacient în parte.

 

Consultații

Medicul oncolog este cel care evaluează, iniţial, pacientul, stabilește, în funcţie de localizare şi tipul de celulă care alcătuieşte tumora, care sunt investigațiile necesare pentru stabilirea extensiei iniţiale a bolii. Pentru a stabili aceste lucruri, medicul oncolog evaluează anomaliile apărute la pacient (poate fi vorba despre inflamarea unor organe interne sau schimbarea culorii pielii, în cazul cancerului de piele). Absolut toţi pacienţii vor trebui să efectueze o biopsie, de la nivelul formațiunii tumorale sau de la nivelul extensiilor acesteia, astfel încât să se știe, de la început, tipul de celulă care alcătuieşte tumora. După ce diagnosticul este confirmat, doctorul oncolog conduce planul de investigații, care trebuie să fie relevante pentru stabilirea extensiei bolii, şi, ulterior, în cadrul comisiei multidisciplinare, se stabilesc: modalitățile de tratament care sunt utile, succesiunea în care acestea sunt recomandate precum şi intensitatea lor. Cancerul se tratează prin numeroase tratamente:

  • tratamente locale şi loco-regionale - intervenția chirurgicală şi radioterapia;
  • tratamente sistemice: chimioterapia, hormonoterapia, imunoterapia sau terapiile țintite.

 

Investigații

Pentru a confirma diagnosticul de cancer, medicul oncolog are la dispoziție mai multe abordări:

  • analize de laborator: testele de urină și analizele de sânge îl pot ajuta pe medic să identifice anomaliile care ar putea fi cauzate de cancer (de exemplu, modificarea valorilor unor marker tumorali CEA, CA 19.9, CA 15.3 etc);
  • teste imagistice: sunt evaluări foarte importante, pentru că ele îl ajută pe medic să analizeze oasele și organele interne, într-un mod neinvaziv. Se pot face mai multe tipuri de teste imagistice: tomografie computerizată (CT), scintigrafie osoasă, imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), tomografie cu emisie de pozitron (PET), scanare cu ultrasunete, radiografie, mamografie, elastografie a sânilor (pentru controlul cancerului de sân);
  • biopsie: este necesară pentru a confirma diagnosticul. Medicul colectează o mostră de celule care sunt apoi analizate în laboratorul de anatomo-patologie. În multe cazuri, biopsia reprezintă singura modalitate prin care cancerul poate fi diagnosticat cu certitudine.

 

Proceduri

În funcție de afecțiunea diagnosticată și gradul ei, medicul poate recomanda tratament medicamentos sau prin intervenții chirurgicale, chemoembolizare, chimioterapie sau radioterapie.

Citește mai mult

Citește mai puțin

Atuul MedLife: peste 3.000 de medici buni

Pentru ca oamenii să rămână fericiți sau să-și regăsească această stare cât mai curând, am dezvoltat cea mai mare rețea de servicii medicale private din România: 700 de locații proprii și partenere, din care peste 230 de hyperclinici, 16 spitale, 18 centre stomatologice și 4 maternități.

MedLife reprezintă cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, cu tehnologie medicală de vârf în întreaga țară.

Suntem mândri de cea mai extinsă gamă de echipamente de imagistică din România, incluzând peste 300 de ecografe avansate, 16 tomografe computerizate și 21 de aparate RMN de ultimă generație - printre care se remarcă RMN-ul 3 Tesla, vârful tehnologiei în domeniu. Medicii MedLife realizează proceduri rapide și eficiente, asigurând diagnostice precise și rezultate rapide pacienților noștri.

În plus, pacienții pot beneficia de sistemele robotice disponibile la MedLife, ce permit realizarea unor operații mai precise, minim invazive, cu riscuri reduse de complicații și o recuperare mult mai rapidă.

Articole Medicale

Afecțiuni medicale
Imagine afectiuni medicale

Mielită acută transversă

Măduva spinării este un component important din sistemul nervos central, se află în canalul spinal format de suprapunerea vertebrelor, în continuarea trunchiul cerebral. De la nivelul ei se distribuie...

Afecțiuni medicale
Imagine afectiuni medicale

Cancerul de vezică urinară

Cancerul vezicii urinare este definit ca apariția unei tumori maligne la nivelul celulelor vezicii urinare. Cel mai frecvent, astfel de tumori își au originea la nivelul celulelor care tapetează inter...

Afecțiuni medicale
Imagine afectiuni medicale

Tumora malignă de coccis

Tumora malignă a coccisului reprezintă dezvoltarea unui proces cancerigen la nivelul coccisului. Coccisul reprezintă ultima parte a coloanei vertebrale umane și este format dintr-un mic grup de verteb...

Afecțiuni medicale
Imagine afectiuni medicale

Sarcomul

Sarcomul este tumora malignă apărută în oase (sarcom osos) sau în țesuturile de legătură (țesuturi care leagă, susțin sau înconjoară părți ale corpului); acestea includ mușchi, vase de sânge, tendoane...

Analize medicale
Imagine analize medicale

Testul micronucleilor (MN)

Analiza micronucleilor este o tehnică utilizată pentru a evalua potențialul genotoxic al unei substanțe sau agenți prezenți în mediul înconjurător asupra celulelor umane. Micronucleii sunt fragmente m...

Analize medicale
Imagine analize medicale

CINtec histologie (p16 / P16INK4a + Ki67 displazii col)

CINtec histologie, sau CINtec PLUS, reprezintă o analiză imunochimică pentru detectarea calitativă și simultană a proteinelor P16INK4a și Ki-67 în preparatele de citologie cervicală. Astfel, testul pe...

Echipa medicală

Spitale

Spitale

Spitalul MedLife Craiova

Strada Științei, nr. 2 A / Strada Înfrățirii, nr. 5 A, Craiova

Spitalul MedLife Humanitas

Strada Frunzișului 77, Cluj-Napoca

Spitalul MedLife Lotus Ploieşti

Ploiești, str. Gheorghe Grigore Cantacuzino, nr. 43, județ Prahova

Spitalul MedLife Sama Craiova

Oncologie - Str. Înfrăţirii 5ASpecialități medicale - Calea București 2

Spitalul MedLife Timișoara

Bulevardul Eroilor de la Tisa nr.28, Timișoara

Spitalul MedLife Titan

B-dul Liviu Rebreanu nr. 8, Sector 3, București

Programeaza-te

Programează-te

Dacă ai o problemă sau chiar și numai o îngrijorare medicală ce te împiedică să fii fericit, medicii noștri buni sunt gata să te ajute. Găsește-l simplu și rapid pe cel potrivit și fă-ți o programare online sau din aplicația mobilă MedLife.

Aplicația este disponibilă în Google Play și App Store.