Publicat la: 
5/05/2014

Organizatia Mondiala a Sanatatii a decretat stare de "urgenta de sanatate publica la nivel global", ca urmare a raspandirii poliomielitei in mai multe tari, potrivit unui comunicat difuzat luni, relateaza AFP.  Organizatia Mondiala a Sanatatii a avut saptamana trecuta o reuniune de urgenta referitoare la poliomielita dupa descoperirea, in ianuarie, a unor cazuri in Afganistan, Irak si Guineea Ecuatoriala.

"Decizia de a stabili ca sunt reunite conditiile pentru a decreta starea de urgenta a fost unanima", potrivit OMS.

"Daca nu este controlata,  tentativa de eradicare globala a uneia dintre ele mai grave maladii care pot fi prevenite prin vaccinare  s-ar putea transforma intr-un esec", sublineaza comunicatul OMS.

OMS estimeaza ca cel mai mare risc referitor la raspandirea poliomielitei in alte state vine din Pakistan, Camerun si Siria. Organizatia a cerut autoritatilor locale sa actioneze cu campanii de vaccinare pentru cei care trebuie sa calatoreasca si sa le mentina pentru cel putin sase luni dupa ce s-a constatat ca nu exista cazuri noi. Tarile in care boala este frecventa, afectate de starea de urgenta, sunt Afganistanul, Guineea Ecuatoriala, Etipoia, Irak, Israel, Somalia si Nigeria.

Poliomielita este o boala extrem de contagioasa, care afecteaza in special copiii cu varsta de pana la cinci ani. Boala poate provoca paralizie si, in unele cazuri, poate fi fatala.

Numarul de cazuri de poliomielita a scazut cu peste 99% dupa 1988, de la 350.000 de cazuri la 406, notificate in 2013. Aceasta scadere se datoreaza efortului global de eradicare a maladiei, mentioneaza Organizatia Mondiala a Sanatatii.

In 2014, exista doar trei tari in care boala este considerata endemica: Afganistan, Nigeria si Pakistan.

"Cu toate acestea, poliomielita continua sa se raspandeasca la nivel international din tarile endemice si din cele reinfectate", sublineaza comunicatul OMS.

A.C.

Alte articoleVezi toate articolele

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) va publica luni un raport care va lansa un semnal de alarma in privinta carnii procesate si a celei rosii, care ar fi la fel de cancerigene ca si fumatul scrie...
Calitatea aerului in marile orase ale lumii continua sa se deterioreaze, ceea ce reprezinta un risc major pentru sanatatea locuitorilor acestora, arata un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii...