Publicat la: 
7/04/2015

Numarul persoanelor care se imbolnavesc din cauza chimicalelor din alimente si a microorganismelor, cum ar fi Salmonella, ar trebui sa fie un semnal de alarma, in conditiile in care oamenii au acces mai mare la alimente transportate de pe un continent pe altul, potrivit OMS, citata de Mediafax.

Siguranta alimentatiei este tema din acest an a Zilei Mondiale a Sanatatii, sarbatorita in fiecare an in 7 aprilie, pentru a marca intemeierea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in 1948.

OMS estimeaza ca numarul cazurilor de boli transmise prin alimente este mult mai mare decat cel raportat, riscurile fiind sporite de complexitatea lantului alimentar.

Potrivit OMS pentru Europa, lantul alimentar este mai mare si mai complex decat oricand, iar dezvoltarea demografica, culturala, economica si a mediului, respectiv globalizarea comertului, a turismului si migratiei, imbatranirea populatiei, schimbarea tendintelor si obiceiurilor consumatorilor, noile tehnologii, situatiile de urgenta, modificarile climaterice si fenomenele meteo extreme aduc cu ele riscuri din in ce mai mari pentru sanatatea alimentatiei.

"Faptul ca subestimam semnificativ numarul de persoane care se imbolnavesc din cauza chimicalelor din lantul alimentar si a microorganismelor obisnuite, cum ar fi Salmonella si Campylobacter, ar trebui sa fie semnale de alarma in numeroase domenii implicate in lantul alimentar. O eroare de functionare in siguranta alimentatiei, in oricare dintre elementele lantului, de la mediul inconjurator, productia primara, procesare, transport, comercializare, si pana la livrare sau preparare in casa, poate avea consecinte semnificative asupra sanatatii si economiei", spune Zsuzsanna Jakab, directorul regional OMS pentru Europa, citata intr-un comunicat de presa transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii.

Potrivit acesteia, sistemele actuale de supraveghere si raportare din Regiunea Europeana OMS sunt limitate si identifica doar o mica parte din cazuri. Aceasta raportare deficitara este mai accentuata in tarile cu capacitate mai scazuta a laboratoarelor si cu sisteme de supraveghere mai putin dezvoltate.

"Sanatatea 2020, politica europeana pentru sanatate si bunastare, face apel la comunicare eficace, la distribuirea informatiilor si la actiuni comune pe plan intern si international intre sanatatea publica, sanatatea veterinara si sectorul agricol. In acest fel, se vor face pasi importanti in asigurarea de alimente sanatoase in farfuriile noastre", a declarat directorul regional OMS pentru Europa.

A.C.

Comentarii

E o idee buna sa evitam pe cat putem produse alimentare din tari corupte (adica mai rau ca noi), unde normele de siguranta alimentara tind sa nu fie respectate, cum ar fi China sau Turcia. De acolo vin fructe si legume cu cele mai mari niveluri de pesticide.

De asemenea, supermarketurile reprezinta o siguranta mai mare decat pietele, unde provenienta marfii care se vinde e destul de obscura.

Titlul articolului nu e la obiect. Majoritatea problemelor legate de siguranta alimentatiei vin de la microorganisme si nu de la 'chimicale', potrivit OMS. Imbolnavirile cauzate de chimicale sunt rare si sunt legate de toxicitatea cumulata (pe termen lung) a unor elemente precum mercurul din peste oceanic sau crustacee. Restul imbolnavirilor sunt cauzate de bacterii.

Pesticidele prezinta un risc pentru cei care le aplica si mult mai purtin pentru cei ce consuma alimentele produse cu ajutorul lor.

Alte articoleVezi toate articolele

Dr. Anca Dragutescu / Foto: MedLife Osteoporoza poate slabi sistemul osos timp de ani de zile inainte de a fi detectata, insa este tratabila si poate fi prevenita. La fel, bolile endocrine -...
Contraceptie hormonala, numai cu sfatul medicului / Foto: Vimeo Anticonceptionalele bazate pe cantitati crescute de estrogen, administrate la femei cu varste peste 30-35 de ani, pot modifica in...