Publicat la: 
23/10/2018

beneficiile sportului pentru sanatatea inimii

Fiecare minut conteaza. Daca oamenii care petrec foarte mult timp stand jos ar face activitati fizice usoare la fiecare 20 de minute, viata acestora s-ar prelungi considerabil, conform escardio.org.

Conform unui nou studiu prezentat la ”Canadian Cardiovascular Congress”, pacientii care au probleme cu inima si-ar putea prelungi viata daca ar face miscare la fiecare 20 de minute. Specialistii au observat ca cardiacii isi petrec cea mai mare parte a timpului la sedinte, stand jos si uitandu-se la televizor. Studiile anterioare au demonstrat ca sedentarismul ar putea scurta viata, dar aceste pauze de miscare pot diminua riscul, mai ales daca asta inseamna arderea a mai mult de 770 kcal pe zi. Prin studiul actual, oamenii de stiinta si-au propus sa descopere cate pauze de miscare sunt necesare pentru a arde 770 kcal si cat ar trebui sa dureze acestea.

”Studiul nostru arata ca pacientii care au probleme cu inima trebuie sa intrerupa timpul sedentar la fiecare 20 de minute, cu un timp de 7 minute de activitate fizica usoara. Este vorba de activitati simple, mersul pe jos intr-un ritm obisnuit, coborarea si urcarea scarilor, ceea ce face un om in mod normal, in viata de zi cu zi. Daca se va tine cont de frecventa si durata recomandata, se pot arde 770 kcal intr-o zi”, declara Ailar Ramadi, autorul studiului, de la Facultatea de Medicina de Reabilitare, Universitatea din Alberta, Canada.

Studiul a inclus 132 de pacienti diagnosticati cu boala coronariana, adica incapacitatea vaselor de sange de a asigura aportul constant de oxigen necesar functionarii corecte a inimii. Varsta medie a fost de 63 de ani, 77% dintre participanti fiind barbati. Acestia au purtat un monitor tip banderola 22 de ore pe zi, timp de 5 zile. Monitorul de activitate a monitorizat cantitatea de energie consumata in timpul pauzelor si cantitatea de timp inactiv.

Ce spun expertii?

”Deja exista numeroase dovezi care confirma ca sedentarismul, mai ales pe perioade lungi, dauneaza sanatatii. Studiul nostru sugereaza ca pe parcursul a o ora de stat joc, un cardiac ar trebui sa ia trei pauze de activitate fizica usoara, adica 21 de minute. Astfel va arde 770 kcal pe zi, lucru asociat cu un risc mai mic de deces prematur”, spune Ailar Ramadi.

”Acesta a fost un studiu mic, observational. Inainte ca aceasta sa devina o recomandare ferma, este necesar un studiu mai amplu. Cu toate acestea, activitatea fizica regulata este esentiala pentru o viata sanatoasa, indiferent daca exista probleme ale inimii sau nu”, spune Joep Perk, purtator de cuvant ESC.

”Suntem incantati ca exista studii inovatoare, precum acesta. Lucrarea ofera o solutie foarte practica, nu numai pentru pacientii care sufera de boli cardiovasculare, ci si pentru imbunatatirea prevenirii prin modificarea comportamentelor oamenilor care lucreaza in medii sedentare”, spune Michelle M. Graham, presedintele comitetului stiintific.

”Stilul de viata sedentar afecteaza jumatate din populatia intregului glob. Expertii in prevenirea bolilor cardiovasculare recomanda un minim de 150 de minute de activitate moderata, sau 75 de minute de activitate viguroasa pe saptamana”, spune Jeroen Bax, directorul programului CCC.

Sursa: www.escardio.org/

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Cardiologie, Ecografie Doppler Vascular

Tatu-Chitoiu Alexandrina,Medic Primar Cardiologie
Medic Primar...
Medic Primar
Popa Corina Daniela Elena,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 24

Articole similare

Hidratarea este esentiala in tratarea si prevenirea insolatiei / Foto: Photoxpress.com Insolatia este cea mai periculoasa afectiune cauzata de caldura excesiva. Se instaleaza in urma expunerii indelungate la soare si ne poate tulbura linistea vacantei. Daca umiditatea aerului este crescuta, exista mult mai multe sanse ca insolatia sa se...
Cand amintirile dispar in ceata / Foto: Vimeo.com Astazi, cercetarea in privinta prevenirii bolii Alzheimer inregistreaza progrese notabile. Dharma Singh Khalsa, Presedintele Fundatiei pentru Prevenirea si Cercetarea Bolii Alzheimer din S.U.A., face cunoscut faptul ca este necesara o abordare complexa a bolii Alzheimer. "Din moment ce...
Administrarea unor tipuri de suplimente cu vitamine poate ingreuna procesul de antrenament pentru evenimentele care presupun o rezistenta fizica mare, precum maratoanele, potrivit cercetatorilor din Norvegia. Acestia sunt de parere ca vitaminele C si E ar trebui sa fie utilizate cu precautie deoarece ar putea afecta modul in care muschii...
Oamenii de stiinta de la Societatea Europeana de Cardiologie au demonstrat ca varsta fiziologica este un predictor mai bun al longevitatii decat varsta cronologica. ”Varsta este unul dintre cei mai reprezentativi factori de risc pentru moarte, cu cat suntem mai in varsta, cu atat este mai mare riscul de a deceda. Totusi, am constatat ca sanatatea...
Cum sa iti protejezi sanatatea / Foto: Reuters Nu ne dam seama cat de importanta este o inima sanatoasa pana cand aceasta nu incepe sa cedeze. Odata ajunsi acolo, singurul lucru care o mai poate ajuta sa functioneze normal este tratamentul luat pe viata. Insa, ca noua, nu va mai fi niciodata. Cand vine vorba de afectiunile cardiace, cea mai buna...