Publicat la: 
21/05/2019

Bolile hepatice, cum ar fi ciroza sau cancerul hepatic, sunt foarte periculoase, mai ales daca sunt descoperite in stadii avansate. Oamenii de stiinta de la Universitatea Queen Mary, din Londra, si de la Universitatea Glasgow au descoperit, printr-un nou studiu, ca pacientii care au diabet zaharat reprezinta categoria cu cel mai mare risc.

Cercetarea a inclus 18 milioane de persoana din intreaga Europa si se pare ca oamenii care au diabet zaharat de tip doi prezinta un risc deosebit pentru bolile hepatice, numite si ”boli tacute”, astfel ca ar trebui sa fie monitorizati atent pentru prevenirea progresiei bolii, care le-ar putea pune viata in pericol.

Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) afecteaza pana la un sfert din populatia occidentala si este cea mai frecventa cauza a bolilor hepatice la nivel global. Este asociata cu obezitatea si cu diabetul de tip 2, iar faptul ca aceasta devine tot mai comuna reflecta dietele necorespunzatoare si stilul de viata sedentar.

In majoritatea cazurilor, NAFLD este o afectiune benigna, dar o persoana din sase dezvolta o forma agresiva, numita steatohepatita non-alcoolica, care provoaca leziuni hepatice, cicatrizare, ciroza, insuficienta hepatica si chiar cancer. Prin identificarea pacientilor predispusi la aceasta forma agresiva, ar putea fi salvate vieti.

In cel mai amplu studiu de acest gen, publicat in revista ”BMC Medicine”, echipa de specialisti a analizat dosarele a 18 milioane de adulti din Regatul Unit, Olanda, Italia si Spania.

”Am fost surprinsi de faptul ca numarul pacientilor diagnosticati cu boala ficatului gras non-alcoolic a fost mult mai mic decat credeam, ceea ce inseamna, de fapt, ca boala ramane mult timp nedescoperita. Chiar daca studiul nu s-a desfasurat pe o perioada foarte lunga, anumiti pacienti au ajuns la stadii mai avansate ale bolii, lucru care le-a pus viata in pericol. Toata lumea ar trebui sa fie constienta de faptul ca aceasta boala este una tacuta, astfel ca preventia este foarte importanta”, spune William Alazawi, de la Universitatea Queen Mary.

Pacientii care au diabet zaharat de tip 2 au un risc crescut de a dezvolta forme agresive ale bolii ficatului gras non-alcoolic. De asemenea, acestia trebuie sa isi evalueze, pe langa ficat, ochii, rinichii, dar si riscurile cardiace.

Mai mult de 136.000 de pacienti au fost diagnosticati cu boala ficatului gras non-alcoolic, iar in majoritatea cazurilor sufereau si de diabet zaharat de tip 2, de hipertensiune arteriala, sau de obezitate. Totusi, cea mai puternica asociere a fost diabetul zaharat de tip 2, acesta favorizand dezvoltarea unor boli hepatice agresive. Acest lucru sugereaza ca diabetul ar putea prezice progresia bolilor hepatice.

Oamenii cu boala ficatului gras non-alcoolic au avut un risc de cinci ori mai mare de a dezvolta ciroza si un risc de trei ori si jumatate mai mare de a dezvolta cancer de ficat.

De asemenea, bolile hepatice au ajuns la o forma agresiva intr-un timp foarte scurt, media fiind de 3,3 ani. Totusi, specialistii atrag atentia asupra faptului ca s-au bazat doar pe inregistrarile medicale, astfel ca exista si posibilitatea ca boala sa fi progresat mai lent, fiind doar descoperita intr-un stadiu avansat.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Medic Specialist
As. Universitar...
Pop Anca Oana
Medic Specialist

Articole similare

Bacteriile intestinale, o posibila explicatie pentru probleme de greutate / Foto: Agerpres Corpul uman e plin de microorganisme. Unele sunt bune si ajuta la mentinerea sanatatii. Altele pot cauza diferite boli, de la afectiuni digestive, la cele ale pielii sau probleme dentare. Se estimeaza ca, in corpul unui adult sanatos, pentru fiecare celula...
Consumul cat mai multor fructe si legume poate reduce riscul aparitiei diabetului cu aproape un sfert. Acestea sunt concluziile oamenilor de stiinta, dupa ce au analizat rezultatele a noua studii, care au inclus 300.000 de oameni, axate pe legatura dintre dietele bazate pe plante si riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Se pare ca persoanele care...
Orezul alb creste riscul de diabet / Foto: Flickr - matthewfugel Inlocuirea orezului alb din alimentatie cu orezul brun poate scadea cu o treime riscul de a ne imbolnavi de diabet, sustin expertii americani citati de BBC News. Orezul alb creste riscul de diabet, deoarece favorizeaza cresterea rapida a nivelului glicemic in sange, explica...
Specialistii din Asociatia Europeana de Cardiologie Preventiva recomanda tuturor oamenilor diagnosticati cu diabet zaharat de tip II sa faca activitati fizice zilnic pentru a-si controla glicemia si pentru a-si imbunatati sanatatea inimii, potrivit eurekalert.org. ”Sedentarismul si alimentatia nesanatoasa sunt factorii care determina cel mai...
Bauturile alcoolice, consumate morderat, tin diabetul departe / Foto: FreeDigitalPhotos Adultii sanatosi care consuma unu doua pahare cu bauturi alcoolice pe zi sunt mai putin predispusi sa dezvolte o forma de diabet decat cei care nu beau alcool deloc, arata un studiu olandez citat de Reuters. Cercetarea a fost efectuata de specialistii de la...