Publicat la: 
3/01/2019

Potrivit Institutului National al Cancerului, intre anii 1995 si 2001, pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar in stadiul IV aveau sanse de numai 2% sa fie in viata cinci ani mai tarziu. In prezent, 50% dintre pacienti sunt inca in viata la 6,7 ani de la diagnostic, conform eurekalert.org.

Institutul National al Cancerului sustine ca pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar fara celule mici (NSCLC), intre anii 1995 si 2001, au avut sanse de 15% sa mai fie in viata la cinci ani dupa diagnostic, asta doar daca descopereau intr-o faza incipienta. In cazul celor aflati in stadiul IV, boala fiind deja raspandita in corp, sansele scadeau la 2%. Specialistii de la Universitatea Colorado au condus un nou studiu, publicat in revista ”Thoracic Oncology”, au demonstrat ca situatia s-a schimbat pe parcursul timpului. Pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar in stadiul IV cu modificari ale genei ALK, la Spitalul Universitatii Colorado, intre anii 2009-2017, au supravietuit 6,8 ani de la diagnostic. Asta inseamna ca procentul de supravietuire a crescut de la 2% la 50%.

”S-au dezvoltat mai multe terapii eficienta pentru cancerul pulmonar pozitiv ALK. Chiar si pacientii aflati in stadiul IV pot sa mai traiasca ani de zile”, spune Jose Pacheco, autorul principal al studiului.

Cum a decurs studiul?

La studiu au participat 110 pacienti cu varsta medie de 53 de ani, dintre care 83% nu au fost niciodata fumatori. Aproape tuturor pacientilor li s-a administrat medicamentul Crizotinib. In urma tratamentului, daca pacientii au prezentat semne de agravare a bolii, au luat alt inhibitor al genei ALK, precum Brigatinib, Alectinib, sau Certinib.

Un alt factor care a influentat supravietuirea a fost chimioterapia pe baza de Pemetrexed si uneori radiatii. Totusi, specialistii nu pot recomanda un tip anume de chimioterapie deoarece depinde de tipul de cancer, de etapa si de caracteristicile pacientului.

Oamenii de stiinta au observat ca existenta metastazelor cerebrale in momentul diagnosticarii nu a influentat durata supravietuirii.

”Exista o multime de inhibitori noi ai genei ALK care au fost dezvoltati dupa Crizotinib si care intra in creier foarte bine, functionand in mod similar. Incercam sa supraveghem pacientii mai atent. Monitorizam aparitia metastazelor cu ajutorul imagisticii, astfel ca administram tratament in momentul in care observam ceva nou, nu asteptam ca pacientul sa dezvolte simptome”, spune Pacheco.

Singurul factor care a influentat perioada de supravietuire a fost numarul de organe afectate de cancer in momentul diagnosticarii.

”In momentul actual, rata de supravietuire de 6,8 ani este cea mai mare, fiind clare beneficiile terapiei. Cred ca anumite tipuri de cancer vor deveni o boala cronica, nu una terminala”, concluzioneaza Pacheco.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Vremes Georgeta,Medic Primar
Medic Primar
Ciausu Gabriela,Medic primar
Medic primar
Medic Primar
Medic Primar,...

Articole similare

O noua cercetare a aratat de ce unele tipuri de cancer pulmonar nu sunt detectate prin radiografie si a ajutat la identificarea grupului de persoane care poate fi expus riscului de a face aceste forme ale bolii. Radiografiile toracice pot fi folosite pentru a detecta cancerul pulmonar, insa acestea nu sunt intotdeauna eficiente si se pare ca...
Mortalitatea provocata cancer pulmonar aproape s-a triplat in ultimii 25 de ani, arata un studiu realizat de Ministerul Sanatatii, sub indrumarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, prezentat de Centrul National pentru Renuntarea la Fumat. In 1963, rata mortalitatii prin cancer pulmonar la barbati, exprimata la 100.000 locuitori, era de 25,6, iar...
Cercetatorii sugereaza, printr-un nou studiu, ca chimioterapia poate provoca amenoree acuta, care declanseaza menopauza precoce la femeile tinere diagnosticate cu cancer pulmonar, anunta eurekalert.org. Este primul studiu care a monitorizat cazurile de amenoree inregistrate la femeile sub 50 de ani, fiind publicat ”Menopause”, revista Societatii...
Pentru ca, fiind mai destepti, stiu sa se fereasca mai bine de pericole decat cei mai prostalai. Desigur ca acesta e doar un raspuns anecdotic, cel stiintific fiind publicat in International Journal of Epidemiology. Studiul compara gemenii identici si cei fraterni pentru a constata ca geamanul mai destept traieste mai mult decat cel mai putin...
Fiecare an petrecut in educatie adauga, in medie, 11 luni de viata, iar pentru fiecare kilogram de greutate in exces pierdut castigam doua luni de viata si sapte ani pentru fiecare pachet de tigari la care renutam sa il fumam zilnic. Cercetatorii de la Universitatea din Edinburg au ajuns la aceste constatari dupa ce au analizat codul genetic a...