Publicat la: 
3/01/2019

Potrivit Institutului National al Cancerului, intre anii 1995 si 2001, pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar in stadiul IV aveau sanse de numai 2% sa fie in viata cinci ani mai tarziu. In prezent, 50% dintre pacienti sunt inca in viata la 6,7 ani de la diagnostic, conform eurekalert.org.

Institutul National al Cancerului sustine ca pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar fara celule mici (NSCLC), intre anii 1995 si 2001, au avut sanse de 15% sa mai fie in viata la cinci ani dupa diagnostic, asta doar daca descopereau intr-o faza incipienta. In cazul celor aflati in stadiul IV, boala fiind deja raspandita in corp, sansele scadeau la 2%. Specialistii de la Universitatea Colorado au condus un nou studiu, publicat in revista ”Thoracic Oncology”, au demonstrat ca situatia s-a schimbat pe parcursul timpului. Pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar in stadiul IV cu modificari ale genei ALK, la Spitalul Universitatii Colorado, intre anii 2009-2017, au supravietuit 6,8 ani de la diagnostic. Asta inseamna ca procentul de supravietuire a crescut de la 2% la 50%.

”S-au dezvoltat mai multe terapii eficienta pentru cancerul pulmonar pozitiv ALK. Chiar si pacientii aflati in stadiul IV pot sa mai traiasca ani de zile”, spune Jose Pacheco, autorul principal al studiului.

Cum a decurs studiul?

La studiu au participat 110 pacienti cu varsta medie de 53 de ani, dintre care 83% nu au fost niciodata fumatori. Aproape tuturor pacientilor li s-a administrat medicamentul Crizotinib. In urma tratamentului, daca pacientii au prezentat semne de agravare a bolii, au luat alt inhibitor al genei ALK, precum Brigatinib, Alectinib, sau Certinib.

Un alt factor care a influentat supravietuirea a fost chimioterapia pe baza de Pemetrexed si uneori radiatii. Totusi, specialistii nu pot recomanda un tip anume de chimioterapie deoarece depinde de tipul de cancer, de etapa si de caracteristicile pacientului.

Oamenii de stiinta au observat ca existenta metastazelor cerebrale in momentul diagnosticarii nu a influentat durata supravietuirii.

”Exista o multime de inhibitori noi ai genei ALK care au fost dezvoltati dupa Crizotinib si care intra in creier foarte bine, functionand in mod similar. Incercam sa supraveghem pacientii mai atent. Monitorizam aparitia metastazelor cu ajutorul imagisticii, astfel ca administram tratament in momentul in care observam ceva nou, nu asteptam ca pacientul sa dezvolte simptome”, spune Pacheco.

Singurul factor care a influentat perioada de supravietuire a fost numarul de organe afectate de cancer in momentul diagnosticarii.

”In momentul actual, rata de supravietuire de 6,8 ani este cea mai mare, fiind clare beneficiile terapiei. Cred ca anumite tipuri de cancer vor deveni o boala cronica, nu una terminala”, concluzioneaza Pacheco.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Specialist
Medic Primar
Medic Primar,...

Articole similare

Speranta de viata pentru femeile care au depasit varsta de 50 de ani este in crestere in intreaga lume, dar tarile sarace au inca multe de recuperat, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Bolile de inima, accidentele vasculare cerebrale si cancerul sunt principalele cauze ale mortii femeilor de peste 50 de ani, potrivit lui...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu publicat in ”Journal of Epidemiology & Community Health”, ca dimensiunea corpului, adica inaltimea si greutatea, poate influenta durata de viata a femeilor mult mai mult decat pe a barbatilor, potrivit sciencedaily.com. O alta constatare a cercetatorilor a fost ca 60 de minute de activitate...
Fumatul, principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar / Foto: PhotoXpress Cancerul pulmonar este una dintre cauzele principale de deces cauzat de cancer si determina mai multe decese decat cancerul de colon, de san si de prostata, combinate, conform American Lung Association. Bruce Johnson de la Dana-Farber Cancer Institute ofera...
Mortalitatea provocata cancer pulmonar aproape s-a triplat in ultimii 25 de ani, arata un studiu realizat de Ministerul Sanatatii, sub indrumarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii, prezentat de Centrul National pentru Renuntarea la Fumat. In 1963, rata mortalitatii prin cancer pulmonar la barbati, exprimata la 100.000 locuitori, era de 25,6, iar...
Si nefumatorii se pot imbolnavi de cancer pulmonar / Foto: morguefile.com La nivel mondial, un sfert din pacientii cu cancer pulmonar nu au fost niciodata fumatori. 15% dintre barbatii si 53% dintre femeile care dezvolta acest tip de cancer nu au fumat niciodata, sau au fumat cel mult 100 de tigari de-a lungul vietii. Aparitia cancerului pulmonar...