Publicat la: 
22/09/2011
Pacientii romani ar putea ramane fara medicamente compensate. Industria farmaceutica nu poate sustine noua taxa clawback

Industria farmaceutica nu poate sustine noua taxa clawback / Foto: Agerpres

Noua formula a taxei clawback aprobata miercuri de Guvernul Romaniei, care prevede ca diferenta dintre bugetul alocat de autoritati si consumul de medicamente sa fie suportata 100% de industria farmaceutica, nu va putea fi sustinuta de producatorii de medicamente. Este un moment foarte dificil pentru industria farmaceutica, probabil cel mai grav din ultimii 20 de ani. Consecintele acestui moment se rasfrang atat asupra pacientilor, cat si asupra mediului de afaceri, a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) pentru MedLive.ro.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro.

Noul act normativ prevede ca detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor sa plateasca trimestrial o contributie din valoarea incasarilor rezultate din comercializarea medicamentelor. Ministrul Sanatatii sustine ca in urma acestei masuri este posibil ca "volumul vanzarilor sa scada pana la optimul necesar", potrivit HotNews.ro.

Pe de alta parte, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) sustine ca industria farmaceutica nu poate suporta aceste cheltuieli si ca logica de abordare a noii taxe clawback a fost una strict bugetara . Interesul autoritatilor a fost acela de a face ca noua formula a taxei sa treaca, fara o consultare a reprezentantilor din industria farmaceutica, fara o cunoastere reala a pietei si fara un studiu de impact, desi ARPIM a propus in luna iunie un pachet de masuri.

Pana acum taxa clawback nu a putut fi implementata

"Se cunoaste ca exista un mod de clawback care nu functioneaza din anul 2009- Ordonanta 104 - si care nu si-a atins obiectivele. Se baza pe principiul unei taxe aplicata volumului de vanzari pentru toate medicamentele. Aici a fost o rezistenta din partea producatorilor si nu s-au platit aceste taxe. S-au obtinut numai 5% din volumul acelor sume care au fost planificate, respectiv 25 de milioane de lei, in loc de 500 milioane de lei. Aplicand aceasta ordonanta, ANAF-ul va gestiona, va administra creantele facute din anii precedenti si speram ca aceste 500 de milioane, in curand, vor intra in bugetul nostru", a declarat ministrul Sanatatii.

Asteptam sa vedem noua formula a taxei clawback publicata in Monitorul Oficial, pentru a vedea toate detaliile si daca forma actuala este implementabila sau nu. Intuim ca vor exista probleme de implementare a taxei, la fel cum au existat si pana acum. Spre exemplu, clawback-ul vechi nu era colectabil, pentru ca nu era identificat platitorul. Practic statul cere bani la modul general, dar nu este in stare sa ii ceara conform legii a declarat Cristian Lutan pentru MedLive.ro. Din acest motiv companiile farmaceutice nu au platit pana in acest moment taxa clawback, desi au fost pregatite sa se supuna legii, de-indata ce statul ar fi pus la punct un plan coerent si aplicabil."Faptul ca de aceasta data se nominalizeaza o alta institutie care sa colecteze aceste taxe nu schimba cu nimic fondul problemei", completeaza Cristian Lutan.

Ce impact ar putea avea noua taxa clawback asupra pacientilor

Producatorii de medicamente asteapta sa consulte lista de sanctiuni ce vor fi aplicate in situatia neachitarii taxei. "Daca nu vom reusi sa platim aceste taxe, prin aplicarea sanctiunilor, este posibil sa nu mai putem sustine medicamente pe listele de compensate, iar pacientii vor trebui sa suporte din buzunarele lor plata tratamentelor" explica Cristian Lutan.

Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, avertizeaza ca pacientii romani risca sa ramana fara medicamente vitale: "Marea majoritate a producatorilor de medicamente cu care noi am discutat, cu marii producatori, nu cred ca vor mai livra in mod gratuit medicamente pe piata romaneasca... Deci pacientul roman risca sa ramana fara medicamente." Exista doua taxe aplicate industriei farmaceutice: clawback si payback. Clawback-ul este taxa aplicata pe ceea ce depaseste volumul de vanzari al anului 2009, iar payback-ul este impozitul total pe cifra de afaceri. "Daca facem un calcul, rezulta ca peste volumul de vanzari al anului 2009, producatorul de medicamente nu mai primeste nici un ban, deci va trebui sa asigure gratuit medicamente pe piata romaneasca. Am facut acest calcul si l-am prezentat producatorilor de medicamente. Ei ni l-au confirmat, au spus ca asa este, explica Vasile Barbu pentru RFI.

Impactul noii taxe clawback asupra industriei farmaceutice

Noua taxa clawback se aplica industriei intr-un moment in care producatorii de medicamente sustin financiar, intr-o masura mare, functionarea sistemului de sanatate. Cateva argumente in acest sens constau in faptul ca Romania are cel mai mic pret de producator din Europa pentru medicamentele care se elibereaza pe reteta medicala, iar lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizata in ultimii patru ani. In aceasta situatie pacientul este supus unui timp de asteptare mai mare pentru acces la medicamente de ultima generatie, in raport cu alte state europeme, sustin reprezentantii ARPIM.

O consecinta a introducerii noii taxe taxe clawback in acest moment, pe langa retragerea medicamentelor de pe listele de compensate, constau in descurajarea mediului de afaceri. Este transmis un semnal negativ investitorilor straini prezenti in Romania cu impact pe termen lung asupra investitiilot straine. Se contribuie, astfel, la scaderea atractivitatii Romaniei pentru companiile straine.

In fiecare an, pe parcursul ultimului deceniu, statul a alocat un buget subevaluat pentru medicamente, contand pe rectificarile bugetare ulterioare si pe sustinerea producatorilor de medicamente. Problema poate fi explicata simplu: Guvernul creeaza regulile jocului, iar noi vom vedea daca putem sau nu sa jucam dupa regulile lui a incheiat Cristian Lutan.

Autor: Cristina Bobe

Citeste si:

Specialitate: 
Comentarii

vai saracii producatori, nu mai pot ei de grija pacientului roman...
hai sa fim seriosi. chiar credeti ca sunt prosti toti cei care va citesc declaratiile?

@tamara draga: tu ai citit macar articolul de fata ? Ca te trezesti comentand fara legatura cu subiectul.

Taxa clawback e o mare tampenie.

Nu e datoria producatorilor de medicamente sa duca in spate tot felul de ratati. Daca nu ai bani nu cumperi medicamente. Simplu! si e si mai onest asa. Nu sprijinim ratatii si panaramele care nu au facut nimic in viata.
E cea mai mare tampenie sa pretinzi de la unii munca si produse cand tu nu ai nimic de oferit la schimb.

Producatorii de medicamente din tara, daca sunt destepti, isi pot muta productia relativ lejer in Bulgaria sau Ungaria unde taxele sunt mult mai prietenoase ... iar in Bulgaria forta de munca e cel putin la fel de calificata si mai ieftina decat in Romania

SUNT DE ACORD CU NOUA TAXA!!!!! este corecta noua taxa daca de exemplu guvernul aloca 100 de milioane de euro pentru medicamente compensate si farmaciile dau medicamente compensate in valoare de 150 de milioane de euro cei 50 de milioane de euro vanduti in plus de farmacii sa fie taxati!.Atata timp cat un guvern evalueaza costul total al medicamentelor compensate cheltuite si aloca o suma nu ar trebui depasita acea suma!!!! Depasirea acestei sume inseamna 2 lucruri: 1.Vinderea de medicamente in plus pentru a putea obtine profituri mai mari deoarece doza unui medicament compensat dat unui blonav cronic nu creste de la o luna la alta cu alte cuvinte un blonav cu hipertensiune arteriala trebuie sa ia aceasi doza de medicament in fiecare luna iar 2.Medici scriu pe reteta substanta activa pentru ca asa sunt obligati de catre stat iar farmaciile aleg medicamentul aici singurul vinovat sunt FARMACIILE, de exemplu:unui pacient ii se prescrie aspirina dar pe reteta se scrie substanta activa adica acid acetilsalicilic....cand se duce la farmacie in loc sa ii se dea o aspirina de 5 lei ii se da o aspirina produsa in germania de 50 de lei substanta activa fiind aceasi!! Va intrebati de ce dau farmaciile o aspirina practic care costa de 10 ori mai mult?Foarte simplu pentru ca e decontata de catre STAT!!!

Bineinteles ca la noi, spre deosebire de toate tarile vest europene, nu se poate. Nu le este rusine hienelor care storc ultimul ban de la populatie si de la stat (compensatele), cu complicitatea medicilor (care recomanda de la 5 medicamente in sus) sa sustina ca nu pot face fata ? Uitati-va cate farmacii au aparut, ca ciupercile si va veti da seama de potenta importatorilor de medicamente si de marile concerne farmaceutice, ce beneficiaza indirect de acest jaf.

Nu mai vb. daca nu stii despre ce este vorba. La exemplu cu acid acetilsalicilic (care nu este decontat de catre stat, dar sa trecem peste asta...) statul nu deconteaza decat cea mai ieftine varianta indiferent daca farmacistul de convinge sa iei ceva care costa de 10 ori mai mult. Diferenta o suporta pacientul.

Cu toate aceste taxe eu cred ca o sa fie probleme cu accesul pacientiilor la medicamentele inovative care nu o sa mai fie profitabil sa fie vandute in romania.

vai, vai, vai ce durere ... dar cind vindeti medicamente la preturi de 3-4 ori mai mari decit in franta (exemplu hotomanii de la sanofi, colegi cu voi in asociatie.

plecam in alte state, invecinate unde taxele sunt acceptabile...ce este, asta? un fluture...ce este, asta? un fluture.......ne facem timp sa...ascultam...nu-i asa? deci...va rog sa va orientati...

Pagini

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie

Marin Florin,Medic Medicina de Familie, Medic Medicina Generala
Medic Medicina...
Manea Livia Rebeca,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Gavrilescu Cristina-Florentina,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Diagnosticarea autismului dureaza, de obicei, mult timp. Copiii si parintii lor trebuie sa completeze chestionare, sa aiba interviuri cu medici psihiatri inainte de a putea incepe tratamentul. Cercetatorii de la Harvard Medical School au publicat un nou algoritm cu ajutorul caruia autismul poate fi detectat mult mai repede. Ei au descoperit ca...
Un studiu realizat de cercetatori finlandezi indica faptul ca adultii care traiesc singuri prezinta un risc de depresie cu 80% mai ridicat decat cei care locuiesc cu familia, scrie BBC. Concluzia cercetarii se bazeaza pe datele consumului de anti-depresive in randul a 3.500 de persoane in perioada 2000 - 2008. In studiu se arata ca principalii...
Dr. Diana Placintescu in studioul HotNews.ro "Poti sa mori daca iti scoti o alunita. Mai bine nu umblam la ea" este replica pe care o primesc cel mai frecvent cand propun cuiva sa isi excizeze o leziune pigmentara, urmata de opusul ei: "Vreau sa imi scot toate alunitele de pe corp, ca sa nu mor din asta." Unde este adevarul? In orice caz, nu...
Pana la ce varsta putem corecta dintii strambi sau aliniati incorect? Ce tratamente ortodontice si aparate dentare sunt disponibile si cum ne putem da seama care se potriveste problemei noastre? Cand este recomandat sa incepem un astfel de tratament? La ce rezultate trebuie sa ne asteptam, in functie de varsta si problema? Dr. Catalina Sasu,...
Cand se impune ecografia musculoscheletala in diagnosticul afectiunilor ortopedice, reumatologice sau de medicina sportiva? Ce fel de probleme ale aparatului locomotor sunt depistate prin intermediul ecografiei? In ce cazuri este preferabila ecografia in locul altor investigatii si cand este nevoie de analize suplimentare? Care sunt avantajele si...