Descriere: 

Hipersensibilitatea la alimente este definita ca o reactie adversa la un produs alimentar si poate fi grupata in doua categorii de baza:

- sensibilitati alimentare non-imunologice, cum ar fi intoleranta la lactoza, fructoza, histamina 

- reactiile adverse alimentare mediate de sistemul imunitar. Aceasta ultima categorie poate fi subimpartita in alergii alimentare reale (alergie alimentara de tip I) caracterizata prin prezenta IgE cu reactii imediate severe si / sau reactii imunologice non-IgE, cu debut intarziat si mai putin severe cum este intoleranta alimentara mediata prin IgG4.

Exista diferente majore intre alergia la alimente mediata de IgE si intoleranta la alimente care este mediata prin IgG.

In alergia de tip imediat mediata de IgE cantitatea de alimente necesara pentru a declansa reactia este foarte mica, reactiile apar in decurs de 2 ore de la ingestia alimentului declansator, simptomele sunt severe, interesand in primul rand tegumentele, caile respiratorii si sistemul digestiv; IgE seric si testul cutanat sunt pozitive; tratamentul consta in excluderea alimentului incriminat din dieta si in situatii de urgenta administrarea de epinefrina.

In intoleranta alimentara de tip IgG severitatea simptomelor depinde de cantitatea de alimente ingerata, reactiile apar la 2 - 72 de ore dupa consumarea alimentelor declansatoare, simptomele sunt mai putin severe si pot interesa orice organ sau sistem, testele pentru IgE sunt negative, IgG este pozitiv; prin excluderea temporara de cel putin 3 luni a alimentelor incriminate simptomele involueaza.

Stimularea cronica a tractului gastrointestinal cu anumite alimente (antigene alimentari) ii afecteaza functiile de baza si poate duce la inflamatie cronica si la o mai mare permeabilitate a mucoasei intestinului. Daca permeabilitatea intestinala este crescuta antigenele alimentare trec in sange. Organismul recunoaste apoi aceste particule ca straine, iar sistemul imunitar incearca sa le combata, formand complexe imune care vor determina prin reactia inflamatorie o multitudine de simptome.

Manifestarile clinice ale intolerantei alimentare sunt multiple si foarte diverse: tulburari de tranzit intestinal, oboseala, insomnii, depresie, manifestari respiratorii diverse, boli reumatice, dureri epigastrice, psoriazis, urticarie, acnee, migrena, hipotensiune arteriala.

Recomandari: 

Evaluarea anticorpilor IgG si/sau IgG4 specifici alergenilor poate fi de ajutor in identificarea cauzei intolerantei alimentare.

Testul masoara nivelele de IgG4 din ser care reactioneaza la 20 alimente diferite: albus de ou, lapte de vaca, peste- cod, faina (de: grau, secara, orz), portocala, banana, kiwi, capsuni, telina, soia, morcov, tomate, alune, arahide, curry, piper, susan, carne de porc.

Interval de referinta / um: 
<0,35 U/ml -Clasa 0: fara anticorpi IgG4 circulanti specifici detectati; 0,35 - 0,7 U/ml- Clasa 1: titru foarte scazut de anticorpi IgG4 circulanti specifici; 0,7 - 3,5 U/ml - clasa 2: titru scazut de anticorpi IgG4 circulanti specifici
Informatii recoltare: 

A jeun (pe nemancate).